Συμμετοχη δημου Κομοτηνης στο προγραμμα «Εξοικονομω»

Επιδοτήσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 228 δήμους με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από 10% έως 40%.

Η χρηματοδότηση αφορά το ΕΣΠΑ σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% αφορά ίδια κεφάλαια των δήμων. Ανάμεσα στους 228 δήμους σχεδιάζει να είναι και αυτός της Κομοτηνής μέσα από μια πρόταση με πέντε άξονες που αφορά μεταξύ άλλων στη θέρμανση του Κολυμβητηρίου με ηλιακή ενέργεια και την αλλαγή όλων των λαμπτήρων του δήμου με λαμπτήρες μειωμένης κατανάλωσης, πρόθεση που έχει εκφραστεί εδώ και καιρό από τη δημοτική αρχή.

Στο πρόγραμμα προτίθεται να συμμετάσχει και ο δήμος Κομοτηνής, όπως μετέφερε μιλώντας στον ΠτΘ ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης. «Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την αρμόδια εταιρεία η οποία έχει αναλάβει να μας συντάξει το τεχνικό δελτίο στο οποίο καταθέσαμε μια πρόταση που έχει πέντε άξονες.

Ο μεγαλύτερος άξονας είναι η θέρμανση του Κολυμβητηρίου με εναλλακτικούς τρόπους, με στόχο να γλιτώσουμε το ποσό των 480.000 ευρώ που κοστίζει το πετρέλαιο που καίμε κάθε χρόνο. Θα ξεκινήσουμε με την ηλιακή ενέργεια. Εάν υπήρχε η προοπτική του φυσικού αερίου, ώστε να δουλεύει υποστηρικτικά της ηλιακής ενέργειας το φυσικό αέριο θα το εντάσσαμε, πλην όμως δεν έχει δημιουργηθεί η αντίστοιχη εταιρεία σε επίπεδο περιφέρειας. Περιμένουμε το νομοσχέδιο που θα δρομολογήσει τη λειτουργία της, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες καταναλώσεις για όλα τα δημοτικά κτίρια.

Ο δεύτερος μεγάλος άξονας αφορά στην αλλαγή όλων των λαμπτήρων του δήμου με λαμπτήρες μειωμένης κατανάλωσης. Ο δήμος πληρώνει περίπου 600.000 ευρώ για οδοφωτισμούς. Αυτό σημαίνει ότι με μια μείωση της κατανάλωσης κατά 30% θα έχουμε ένα κέρδος περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, σχεδιάζουμε μικρές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στη δημαρχεία και το κτίριο της καπναποθήκης. Το πρόβλημά μας είναι ότι το πλαφόν για το δήμο Κομοτηνής λόγω του αριθμού των κατοίκων είναι στις 700.000 ευρώ και η ιδία συμμετοχή του δήμου θα είναι 300.000 ευρώ, άρα το σύνολο του προγράμματος είναι 1.000.000 ευρώ.

Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε περισσότερα χρήματα γιατί το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολύ έντονο και οι ανάγκες του δήμου πολύ σοβαρές. Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα τη ΔΕΥΑΚ σε ό,τι αφορά στους φωτισμούς των υδραγωγείων και του βιολογικού καθαρισμού. Λόγω του ΕΣΠΑ είναι μια κίνηση που θα χρηματοδοτηθεί γι’ αυτό κι ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να τα εντάξουμε σε μια νέα πρόταση του δήμου μας» είπε.

Η παραλαβή των προτάσεων θα αρχίσει στις 16 Μαρτίου και θα διαρκέσει τρεις μήνες. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου και θα είναι συγκριτική, δηλαδή θα χρηματοδοτηθούν οι καλύτερες προτάσεις κατά προτεραιότητα και η έναρξη των προγραμμάτων προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Κοτσάκης εξήγησε ότι μετά τη διαδικασία των εγκρίσεων θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις δημοπρατήσεις.

Mini bus και τηλεματική

Μπορεί η πρόταση του δήμου στο «Εξοικονομώ» να μην περιλαμβάνει τις μεταφορές, πλην όμως και σ’ αυτόν τον τομέα θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του κοινού.

Με δεδομένο ότι υπάρχει μια σύμβαση μεταξύ του δήμου και του αστικού ΚΤΕΛ για την κυκλοφορία των mini bus ο κ. Κοτσάκης είπε ότι έχουν πετύχει την επιδότηση των εισιτηρίων: «Αυτό που είναι σε εξέλιξη με το ΚΤΕΛ, μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται, είναι η τηλεματική, με την έννοια ότι σε κάθε στάση θα μπουν φωτεινοί πίνακες ένδειξης της ακριβούς ώρας άφιξης του mini bus.

Έχουμε συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο κι έχουμε εγκρίνει μια μεγάλη αναδιοργάνωση όλου του προγράμματος της δημοτικής συγκοινωνίας, απομακρύνοντας τις αφετηρίες από το κέντρο ώστε να μην έχουμε συμφόρηση του κέντρου και πηγαίνοντας τις αφετηρίες στην περιφέρεια της πόλης.

Το σχέδιο έχει περάσει και από την έγκριση της νομαρχίας κι επίσης έχουμε στη μεταφορά των στάσεων όπου χρειάζεται. Στη συνέχεια, το ΚΤΕΛ θ’ αναλάβει να τοποθετήσει τις πινακίδες» ανέφερε.

Ανακύκλωση

Για να γίνει «πράσινος» ο δήμος της Κομοτηνής σίγουρα χρειάζονται πάρα πολλά βήματα και κάποια από αυτά είναι στην αρχή τους, όπως για παράδειγμα η ανακύκλωση.

Από τις πρώτες μέρες, η ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών που ενεργοποιήθηκε μέσα από τα σχολεία της Κομοτηνής γνώρισε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. «Προχωρούμε με σταθερά βήματα χωρίς προς το παρόν να δώσουμε μεγάλη δημοσιότητα, η οποία θα δοθεί με την ανακύκλωση του μπλε κάδου, ώστε ν’ αρχίσουν σταδιακά να εξοικειώνονται οι δημότες μας με την ανακύκλωση. Προς το παρόν το πρόγραμμα για την ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών μέσα στα σχολεία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία» σχολίασε ο κ. Κοτσάκης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.