Συμμαχος της κοινωνικης πολιτικης της Περιφερειας το Ευρωπαικο Κοινωνικο Ταμειο

3 θεματικούς άξονες και 19 δράσεις παρουσίασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος για την ενίσχυση της κοινωνικής δράσης της ΠΑΜΘ

Τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από την συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τονίστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που αφορούσε τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Chris & Eve.
 
Κοινή συνισταμένη και των 4 ομιλητών που κλήθηκαν να μιλήσουν για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ήταν η ανάγκη στήριξης μέσα από άξονες και δράσεις των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να επωφελούνται από τα προγράμματα και να ενσωματώνονται στην κοινωνία. 

«Μέσα από το πρόγραμμα στόχος είναι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» 

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος, ο οποίος στάθηκε στο ενδιαφέρον της Περιφέρειας μέσα από δράσεις και δομές για τους ανθρώπους που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους. Εξηγώντας την πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Μέτιος χώρισε την πολιτική του σε 3 κεντρικούς θεματικούς άξονες, για την υλοποίηση των οποίων περιλαμβάνονται 19 δράσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, οι 3 άξονες ενδιαφέροντος της ΠΑΜΘ αφορούν την καταπολέμηση της φτώχιας και την κοινωνική ένταξη, τις υπηρεσίες υγείας σε άτομα που πλήττονται από φτώχεια και την αντιμετώπιση της ανεργίας και την παράλληλη ενίσχυση της απασχόλησης, παραθέτοντας 19 δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μέτιος, τόνισε πως «η απάντηση στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχει δύο βασικές συνιστώσες, την στήριξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας και τη μέριμνα των πιο αδύναμων». 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αποτελεί το μοναδικό σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο» 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Χριστίνα Ταβουλτσίδου, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έκανε έναν μικρό απολογισμό των δράσεων 2014-2020 ενώ παράλληλα οριοθέτησε το πρόγραμμα δράσεων 2021-2027, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια το μόνο σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η προσφορά του αφορά σε 4 τομείς και συγκεκριμένα προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό στη σχέση με την απασχόληση, στις δίκαιες ευκαιρίες απασχόλησης, στην κοινωνική σύγκληση και στην απονομή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτές τις 4 παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν δράσεις που στηρίζονται και ενισχύονται από την Περιφέρεια. Μέσα από 11 ειδικούς στόχους, η κ. Ταβουλτσίδου τόνισε πως ανοίγεται ο δρόμος για την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας, τον εκσυγχρονισμό θεσμών εργασίας, την ένταξη των Ρωμά, την πρόσβαση σε υπηρεσίες, την κοινωνική προστασία και άλλες ακόμα κατευθύνσεις. 

«Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας συμβάλλει στην σωστή ενημέρωση των πολιτών και στην στήριξη των ευπαθών ομάδων» 

Η κ. Μαρία Σεβδινίδου, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΑΜΘ παρέθεσε τις μέχρι στιγμής δράσεις της Διεύθυνσης, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία. Παράλληλα παρουσίασε τις δράσεις που έγιναν μέσα στο 2018 και αφορούσαν το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, την διοργάνωση ημερίδων για μέτρα πρόληψης και προφύλαξης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, την εφαρμογή  προγράμματος εμβολιασμών ανασφάλιστων παιδιών και τη διοργάνωση της Εβδομάδας  Δημόσιας Υγείας, που επικεντρωνόταν σε 4 θεματικές ενότητες και πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. 

«Η κοινωνική καινοτομία θα συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» 

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Μαυρογιάννης, Σύμβουλος της Τεχνικής Υποστήριξης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση κοινωνικής καινοτομίας της ΠΑΜΘ. Ο κ. Μαυρογιάννης υποστήριξε πως για την υλοποίηση του απαιτούνται συνεργασία και αξιοποίηση των κοινωνικών και παραγωγικών Φορέων  για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου με στόχο την εφαρμογή του, τονίζοντας παράλληλα πως από όλα αυτά ωφελημένη θα βγει η Κοινωνία. Για τον λόγο αυτό παρέθεσε 10 άξονες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κοινωνική καινοτομία. 

Χρήστος Μέτιος «Μέσα από 3 άξονες και 19 δράσεις στοχεύουμε στην ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» 

Μιλώντας πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μίλησε για το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας, τονίζοντας πως «με την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, ο στόχος μας είναι όσοι συμπολίτες μας έχουν πραγματικά ανάγκη να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις δράσεις που ανακοινώνουμε και παρουσιάζουμε εδώ σε αυτόν τον χώρο» εξηγώντας πως «μέσα από την διάθεση 98,4 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά για τις δράσεις αυτές γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη της περιοχής». Επιπλέον εξήγησε πως ωφελούμενοι των προγραμμάτων είναι πολίτες και οικογένειες με παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές ανάγκες, ενήλικοι με αναπηρία, κακοποιημένες γυναίκες, ηλικιωμένοι, γυναίκες Ρωμά αλλά και όσοι πάσχουν στον τομέα της υγείας από άνοια, από ψυχικές διαταραχές και από διάφορες  άλλες ασθένειες, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Μέτιο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσα από 3 άξονες και 19 επιμέρους δράσεις. 

Βασίλης Πιτσινίγκος «Οι παρεμβάσεις από το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι ήδη εμφανείς στην κοινωνία» 

Ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού προγράμματος της ΠΑΜΘ κ. Πιτσινίγκος μιλώντας για την ημερίδα, στάθηκε στο γεγονός πως δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθεί ο πληθυσμός για τις παρεμβάσεις που γίνονται από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα διαβούλευσης και να σημειωθεί μία είσοδος δεδομένων και να βελτιωθεί η  αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Μιλώντας με αριθμούς, ο κ Πιτσινίγκος τόνισε πως  «το επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει δεσμευμένους πόρους 77 εκατομμύρια ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης, οι οποίοι αφορούν παρεμβάσεις που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγεία». Παράλληλα ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας υποστήριξε πως οι βασικές παρεμβάσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και είναι εμφανείς στην κοινωνία, αναφέροντας ενδεικτικά τα κέντρα κοινότητας, τις παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν τη χρηματοδότηση της φύλαξης των νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις παρεμβάσεις που στηρίζουν ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα ΑμεΑ, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και τις παρεμβάσεις που αφορούν τη στήριξη της ψυχικής υγείας και τις τοπικές Μονάδες Υγείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.