«Συμμαχο» στη «μαχη» εναντιον των κουνουπιων βρηκε η Περιφερεια ΑΜ-Θ

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ για την παρακολούθηση του έργου

Την έγκρισή του στην Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τον Έλεγχο / Επιστημονική καθοδήγηση και παρακολούθηση του έργου: «Ενέργειες καταπολέμησης κουνουπιών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης» έδωσε τη Δευτέρα 11 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
 
Η σύμβαση αυτή γίνεται γιατί η Περιφέρεια θεωρεί πως σε κάθε σοβαρό πρόγραμμα θα πρέπει να αξιολογείται όχι μόνο η αποτελεσματικότητα στο τέλος της καταπολέμησης, αλλά και στη διάρκεια, για να επαναπροσδιοριστούν, αν χρειαστεί, οι στόχοι.
 
Η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει τόσο στον έλεγχο του αναδόχου, όσο και στη στατιστική ανάλυση, δημιουργώντας μια «βιβλιοθήκη» στοιχείων που θα βοηθούν σε βάθος χρόνου την περιφέρεια να επεξεργαστεί τις συμβάσεις.
 
Τα χρήματα για αυτή τη δράση προβλέπονται ήδη στον προϋπολογισμό του προγράμματος, η ελπίδα είναι όμως ότι μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση χρημάτων από την επιστημονική καθοδήγηση.
 
Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης επισήμανε πως ήδη οι ψεκασμοί γίνονται με τη χρήση GPS, ώστε να εντοπίζονται οι κινήσεις των ψεκασμών, όμως η Περιφέρεια επιθυμεί να εντοπίσει και την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων, κάτι που θα γίνει μέσα από την παρακολούθηση του ΔΠΘ. «Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά θα μπορούμε να ξέρουμε που βρισκόμαστε και πού πρέπει να πάμε ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Όσο για τους ψεκασμούς, που έχουν ξεκινήσει από τις 29 Μαρτίου, ο κ. Παυλίδης εξέφρασε την επιθυμία του οι ψεκασμοί να γίνονται με πιο αποτελεσματική στόχευση τόνισε όμως πως πολλά εξαρτώνται από τη συνεργασία των πολιτών στην καταπολέμηση. «Θα πρέπει ο καθένας να δραστηριοποιηθεί, δεν μπορεί να έχει στάσιμα νερά μέσα στην αυλή του και να περιμένει να έρθει κάποιος αυτοματισμός ή να πηδήξουν πάνω από τους φράχτες για να ραντίσουν, όλοι πρέπει να συμμετάσχουν, όλοι πρέπει να ειδοποιήσουν, όλοι πρέπει να εντοπίσουν εστίες» τόνισε, σημειώνοντας πως πέρυσι η καταπολέμηση πήγε πολύ καλά, όμως χρειάζεται ενεργοποίηση όλων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.