Συμμαχια ΔΠΘ, Δημου Μυκης και JTI Hellas για τη μεγιστη αξιοποιηση των υδατινων πορων της ορεινης περιοχης

Μια πιλοτική προσπάθεια που θα ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων όλων των ορεινών περιοχών της ΑΜΘ - Στηρίζει την παραγωγή μπασμά η Japan Tobacco International Hellas

Την πρώτη υπογραφή σε μια προσπάθεια που ελπίζουν ότι θα είναι η αρχή μιας υπέροχης και μακροχρόνιας συνεργασίας έβαλαν την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά και η αντιπρόσωπος της Japan Tobacco International  Hellas Α.Ε.Β.Ε κ. Πέγκυ Δόριζα, παρουσία του πρ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, ως εκπρόσωπο της ΣΕΚΕ, υπογράφοντας την Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Σχέδιο Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Δήμου Μύκης». 

Η JTI Hellas δραστηριοποιείται για δεκαετίες στην περιοχή του Δήμου Μύκης, και με αυτή τη συνεργασία θέλει να βοηθήσει την ποιοτική παραγωγή του μπασμά, ώστε αυτός να συνεχίσει να καλλιεργείται από τους κατοίκους του.
 
 

Τι περιλαμβάνει η μελέτη 

«Ο Δήμος Μύκης, ο οποίος βρίσκεται εξολοκλήρου στην λεκάνη απορροής του ποταμού Κοσύνθου, είναι μια περιοχή πλούσια σε υδατικούς πόρους, αλλά με σημαντικά προβλήματα στη διαχείρισή του», σημείωσε ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Φώτης Μάρης, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην επάρκεια των στελεχών των τριών τμημάτων του ΔΠΘ (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τμήμα Δασολογίας) που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη μελέτη.
 
«Θα αναζητήσουμε τον φυσικό αυτό πόρο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην περιοχή, με στόχο να αρδεύσουμε εκτάσεις με ποιοτικό νερό και να δώσουμε τη δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να ασκήσει την αγροτική δραστηριότητα με πολύ καλύτερους όρους» σημείωσε, στοχεύοντας σε ένα ποιοτικό προϊόν που η αγορά αναζητά και επιθυμεί σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν νέοι δρόμοι παραγωγής ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 
Η σημαντική προσφορά της JTI Hellas, θα οδηγήσει στην εφαρμογή μιας καλής πρακτικής που μπορεί να αναπαραχθεί ευρύτερα στην ορεινή Ελλάδα, και μπορεί να αναπτύξει τον αγροτικό τομέα οδηγώντας με ένα ή περισσότερα ποιοτικά προϊόντα στην επόμενη μέρα.
 
«Για μας η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα στοίχημα για να προκύψει μια άριστη μελέτη που θα δικαιώσει τις προσδοκίες όλων των φορέων» σημείωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη μελέτη κ. Παναγιώτης Αγγελίδης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης του ΔΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Υδραυλική. 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Θα επακολουθήσουν και άλλα τέτοια συμβόλαια» 

Τη χαρά του για τη συνεργασία αυτή, ώστε να έχουν ένα πολύ καλύτερο και αποτελεσματικότερο προϊόν μέσω αυτής της έρευνας που χρηματοδοτεί η JTI Hellas, εξέφρασε ο κ. Καραμπίνης, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πανεπιστημίου, επιδιώκει να βελτιώσει συνεχώς το παραγόμενο προϊόν που επεξεργάζεται. «Όταν το συζητούσαμε πριν από μερικούς μήνες φαινόταν μακρινό όνειρο, και θα επακολουθήσουν και άλλα τέτοια συμβόλαια» σημείωσε, τονίζοντας πως ο ίδιος πιστεύει σε αυτή τη συνεργασία, ελπίζοντας πως στο μέλλον θα επεκταθούν οι συνεργασίες και με άλλες ιαπωνικές εταιρείες.
 
 

Τζεμήλ Καπζά «Μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» 

Αυτή είναι μια ευχάριστη ημέρα για το Δήμο Μύκης, τόνισε ο Δήμαρχος κ. Τζεμήλ Καμζά, ευχαριστώντας τον πρόεδρο της ΣΕΚΕ κ. Αλέξανδρο Κοντό που από την πρώτη τους συζήτηση έθεσαν τις βάσεις για τη διατήρηση της παράδοσης της καλλιέργειας του μπασμά στην περιοχή.
 
Παράλληλα ευχαρίστησε την JTI Hellas για την πρωτοβουλία της να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Μύκης του οποίου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις φτάνουν μόλις το 25% και οι παράγωγοί με δυσκολία προσπαθούν να επιβιώσουν.
 
«Μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Καμζά, τονίζοντας πως η συνεργασία αυτή έχει μέλλον, και μετά την πρώτη φάση της μελέτης θα συνεχίσουν ώστε το έργο να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το ταχύτερο δυνατό με σκοπό να έχουν απτά αποτελέσματα άμεσα. «Ο κόσμος δυσκολεύεται πλέον να συνεχίσει την καπνοπαραγωγή υπό αυτές τις συνθήκες, οι εξελίξεις τρέχουν, η οικονομική συγκυρία της χώρας είναι δύσκολη, και το έχει ανάγκη ο τόπος» επισήμανε.
 
Κλείνοντας σημείωσε πως το Δήμο Μύκης δεν απασχολεί μόνο το θέμα της άρδευσης  αλλά και της ύδρευσης και έτσι ο Δήμος έχει ξεκινήσει μια μεγάλη μελέτη που πιστεύουν πως θα δώσει λύση και σε αυτό το θέμα, ώστε σύντομα το θέμα των υδατικών πόρων να έχει λυθεί για την περιοχή. 

Πέγκυ Δόριζα «Υπάρχει μέλλον όσο υπάρχουν άνθρωποι που συνεργάζονται» 

«Μέλλον υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να συνεργάζονται» σημείωσε η κ. Πέγκυ Δόριζα, Διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας της JTI Hellas, εκφράζοντας την ικανοποίηση της εταιρίας που βρίσκονται στην Κομοτηνή επισφραγίζοντας αυτή τη συνεργασία.
 
«Θεωρούμε πως με αυτή τη συνεργασία θα βοηθήσουμε τον κόσμο της περιοχής, θα λύσουμε τα προβλήματα και θα συμβάλλουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε, τονίζοντας πως η εταιρεία έχει συνεργασία πάρα πολλών ετών με την περιοχή, και επιθυμούν να τη συνεχίσουν. «Όσο παραδοσιακός είναι ο καπνός στην περιοχή, έτσι παραδοσιακή είναι και η συνεργασία μας με αυτή» έκλεισε. 

Αλέξανδρος Κοντός «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες σε περιόδους κρίσης» 

Την ανάγκη της στήριξης του Δήμου Μύκης τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, επισημαίνοντας πως αυτή η συνεργασία μπορεί να αποτελέσει ένα πιλοτικό βήμα για όλη τη χώρα, δείχνοντας πως μπορούν οι ορεινές μας περιοχές να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους υδάτινους πόρους που διαθέτουν. «Όλοι γνωρίζουμε πως το νερό είναι η ζωή, χωρίς το νερό δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως δραστηριότητα, και ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει η ανάπτυξη που θα μπορούσε να υπάρξει στην περιοχή μας είναι γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί οι υδάτινοι πόροι» εξήγησε ο ίδιος.
 
Για αυτό και μέσα από την αξιοποίηση των πόρων αυτών στο Δήμο Μύκης, μέσα από μικρές αλλά πολλαπλές παρεμβάσεις, θα βοηθηθούν αφενός οι καπνοπαραγωγοί της αφετέρου θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν δενδρώδεις καλλιέργειες που θα μπορέσουν να στηρίξουν το εισόδημα και την παραμονή των κατοίκων σε αυτή, ενισχύοντας τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.
 
Ο κ. Κοντός εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η αρτιότητα των μελετών που θα εκπονηθούν θα δώσει τη δυνατότητα να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το γρηγορότερο δυνατό σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες σε περιόδους κρίσης σαν τη δική μας, με την κάθε μορφή συνεργασίας μεταξύ κράτους, ιδιωτικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι επιτακτική για να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.