Συλλαλητηριο-«ζεσταμα» την Κυριακη, με το βλεμμα στον κρισιμο αγωνα της Πεμπτης

Το μισοάδειο-μισογεμάτο «ποτήρι» της συμμετοχής και το στοίχημα να «νεκρώσει» η πόλη

Ως «ζέσταμα» ενόψει ενός κρίσιμου αγώνα, που τοποθετείται χρονικά στις 4 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίστηκε η κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Κομοτηνή. Το συλλαλητήριο, που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία, καταρχήν δεν απέκτησε παν-περιφερειακό χαρακτήρα, για το λόγο ότι η μόνη συμμετοχή έξω από τα όρια της Ροδόπης ήταν εκείνη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης. Στο νομό μας υποστηρίχτηκε από πλειάδα φορέων, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια αξιοπρεπή ως προς τη μαζικότητα εικόνα-ενθαρρυντική μεν αν συγκριθεί με παλαιότερες ενταύθα κινητοποιήσεις, κατώτερη δε των αρχικών προσδοκιών, αν ληφθούν υπόψιν οι έντονες διεργασίες, που προηγήθηκαν, και η κρισιμότητα του επίδικου των διεκδικήσεων. Στη διάρκεια πάντως του συλλαλητηρίου οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων φορέων είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τη διάθεση συμπόρευσης όλων των κοινωνικών ομάδων, σε πείσμα των πρακτικών του «διαίρει και βασίλευε», αλλά και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα κατά του προωθούμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τοπικά εδέσματα πρόσφεραν οι αγρότες στους συμπαραστεκόμενους στον αγώνα τους

Μετά από την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία, ένα μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων αναχώρησε για το μπλόκο των αγροτών, στο 5 χλμ. Κομοτηνής-Ξάνθης, σε μία κίνηση έμπρακτης στήριξης στις κινητοποιήσεις του κλάδου.  Οι αγρότες υποδέχτηκαν τους συμπαραστεκόμενους στον αγώνα τους με τοπικά εδέσματα, όπως φασολάδα με φασόλια από τα Παγούρια, ελιές Μαρώνειας και τσάι Tuvunu.
 
Το ραντεβού ανανεώθηκε για την προσεχή Πέμπτη, όταν ολόκληρη η χώρα αναμένεται να βρεθεί σε απεργιακό κλοιό. Το στοίχημα για τους τοπικούς φορείς είναι το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα της περασμένης Κυριακής να κεφαλαιοποιηθεί και οδηγήσει σε μια ευρεία συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, ώστε η Ροδόπη να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση.

Συγκέντρωση έξω από την Ομοσπονδία την Πέμπτη στις 10 το πρωί

Όπως ανακοινώθηκε χθες, την Πέμπτη το πρωί, εκτός από τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, στην Κομοτηνή θα λάβει χώρα και απεργιακή συγκέντρωση των εμπόρων και των επαγγελματιών. Η ΟΕΒΕΣ και ο Εμπορικός Σύλλογος καλούν τα μέλη τους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις 10 το πρωί έξω από το κτίριο της Ομοσπονδίας, στην οδό Σ.Κομνηνού 13. Το σχετικό κάλεσμα αναφέρει τα εξής: «Συνάδελφε, φίλε επαγγελματία, έμπορε, βιοτέχνη, επτά χρόνια τώρα τα εισοδήματα μας μειώνονται, η υπερφορολόγηση μας οδηγεί σε λουκέτο. Εξαιτίας της κρίσης είμαστε σε διωγμό ως επιχειρήσεις. Δυσβάστακτα μέτρα, άδικες και βάρβαρες επιβαρύνσεις, υπερφορολόγηση. Έως και 30 % επί των κερδών μας υπολογίζεται η νέα αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό προσχέδιο του υπουργείου. Όλοι μας οφείλουμε για μια φορά να ενωθούμε. Για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας! Μη μένουμε διαρκώς παθητικοί δέκτες. Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου. Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιος;».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.