Συλλαλητηριο ΠΑΜΕ εναντια στην αντιεργατικη νομοθεσια

Πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να κάνουν κάθε προσπάθεια για να έχουν επιτυχία τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν σε 66 πόλεις της Ελλάδας ώστε να αποτελέσουν απαρχή μαζικών δυναμικών αποτελεσματικών αγώνων, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη 7 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Αντίθετους βρίσκει τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διότι, όπως εξηγεί το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Τάσος Γκλαβάνης, «πέραν του ότι είναι διαμετρικά αντίθετα με αυτά που υποσχόταν προεκλογικά, μεταξύ των προθέσεών της είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και επί πλέον η μείωση των συντάξεων. Αρκεί να τονίσουμε ότι ο μέσος όρος συντάξεων του ΙΚΑ είναι 600 ευρώ».

Φωνή διαμαρτυρίας υψώνουν οι εργαζόμενοι απέναντι στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. «Αυτή η φωνή δυστυχώς για τους εργαζόμενους και για το λαϊκό κίνημα σήμερα ακούγεται μόνο από το ΠΑΜΕ, γιατί και η ΔΑΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο με στόχο να περάσουν όλα τα αντιεργατικά μέτρα. Από το 1992, κάθε δύο χρόνια περίπου, γίνεται προσπάθεια από τις κυβερνήσεις να εκδώσουν ένα νόμο για την ασφάλιση των εργαζομένων, αλλά κάθε φορά που προσέρχονται στο διάλογο πάντα παίρνονται καινούργια μέτρα εις βάρος των εργαζομένων. Να σας θυμίσω το νόμο Σιούφα σύμφωνα με τον οποίο τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας δεν λαμβάνονται υπόψιν στο συντάξιμο μισθό. Να σας θυμίσω την ημιαπασχόληση, τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, τα τετράωρα, τα προγράμματα stage μέσω των οποίων προσλαμβάνονται παιδιά που τελείωσαν ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα οποία δουλεύουν οκτάωρο κανονικό και πληρώνονται 400 ευρώ. Είναι μία σειρά αντιεργατικών μέτρων που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, κάποιος θα μπορεί να βγαίνει στη σύνταξη στα 80 του χρόνια».
Στόχος όλων των μέτρων είναι να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση. «Διάβασα μία μελέτη που λέει ότι αν δώσουν πίσω όλα αυτά που «έκλεψαν» από τα ταμεία από το 1950 έως σήμερα οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πάρουν διπλάσια σύνταξη και να έχουν και τεράστιο αποθεματικό στα ταμεία. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πληρώνουν τις εισφορές τους. Επομένως, αυτοί που καταχράστηκαν τα χρήματα, είτε μέσω χρηματιστηρίου είτε μέσω των δομημένων ομολόγων είτε μέσω των άτοκων καταθέσεων που τόσα χρόνια τα εκμεταλλεύονταν οι καπιταλιστές και οι μεγάλοι εργοδότες να τα δώσουν πίσω και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι».

Για την αυριανή διαμαρτυρία το ΠΑΜΕ έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ, στα καταστήματα, αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν όχι μόνο στο θέμα του ασφαλιστικού αλλά και σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. «Τα αιτήματά μας δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ασφάλιση. Είναι και το θέμα της παιδείας ο λεγόμενος κοινωνικός μισθός, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, θέματα που έχουν άμεση σχέση το ένα με το άλλο. Γιατί, σκεφθείτε ότι μου δίνουν εκατό ευρώ αύξηση. Τι να την κάνω, αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση στο ζήτημα της υγείας και παιδείας που δήθεν είναι δωρεάν ουσιαστικά όμως μία εργατική οικογένειας ξοδεύει πολλά και για να σπουδάσει τα παιδιά της και για να πάει στο γιατρό. Παλιότερα η αγορά φαρμάκων ήταν δωρεάν. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1992 με το νόμο Σιούφα μας υποχρέωσε να πληρώνουμε το 25% της αξίας των φαρμάκων».

Κατά τον κ. Τάσο Γκλαβάνη
οι εργαζόμενοι δέχονται μία ολόπλευρη επίθεση που δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της Ελλάδας. «Το κεφάλαιο σε ολόκληρη την ΕΕ έχει εξαπολύσει μία επίθεση ειδικά μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών, όπως το βλέπουμε εμείς. Χρονικά είναι σημειολογικό αυτό που λέω, τότε ξεκίνησε η καθολική επίθεση. Το οκτάωρο ουσιαστικά έχει καταργηθεί όπως και το πενθήμερο».

Τα πράγματα γίνονται καθημερινώς δυσκολότερα για τους εργαζόμενους. «Εμείς βλέπουμε και την πικρία και τη δυσαρέσκεια του κόσμου και κατά τα ένα μέρος αυτή η πικρία και δυσαρέσκεια και ο θυμός εκφράστηκε στις προηγούμενες εκλογές αλλά δυστυχώς ανασταλτικός παράγοντας για να κινητοποιηθεί το σύνολο των εργαζομένων πιστεύουμε ότι είναι η στάση που κρατάνε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ιδίως στη ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ για τις οποίες ξεκάθαρα θα πω αν και η έκφραση είναι βαριά είναι ξεπουλημένες γιατί όλα αυτά τα χρόνια κάνουν πλάτες στο μεγάλο κεφάλαιο και στις κυβερνήσεις για να μας πάρουν ό,τι πιο ακριβό είχαμε κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια με αγώνες και αίμα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα και για αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ ώστε να σταματήσει η επίθεση αλλά και για να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την επίθεση που δεχόμαστε και για να κατακτήσουμε και όλα αυτά που χάσαμε».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.