Συλλαλητηριο χθες το πρωι στην πλατεια της πολης μας

Συλλαλητήριο για τις εξευτελιστικές τιμές που δίνονται φέτος στον καπνό, οι οποίες είναι μειωμένες μέχρι 20-25% από τις περσινές, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι καπνοπαραγωγοί του Ν. Ροδόπης, μετά από κάλεσμα της Παναγροτικής Συσπείρωσης Ν. Ροδόπης (ΠΑΣΥ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας των Συλλόγων Καπνοπαραγωγών, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Η απόφαση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου είχε ληφθεί την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια σύσκεψης των 10 συνεταιρισμών καπνοπαραγωγών του Ν. Ροδόπης και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων του Ν. Ροδόπης.

«Ενάντια στην οικονομική κατάσταση των καπνοπαραγωγών του νομού μας, γιατί μη ξεχνάμε ότι και τα άλλα αγροτικά προϊόντα του νομού και της χώρας γενικότερα πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, διοργανώνεται αυτό το συλλαλητήριο. Στο Ν. Ροδόπης με την παραγωγή του καπνού στην αγορά πέφτουνε 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξανεμηστούν αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πέρα απ’ αυτό με τους κανονισμούς της Ε.Ε. οι καπνοπαραγωγοί θα φύγουν από την καπνοκαλλιέργεια» σημείωσε το μέλος της ΠΑΣΥ Ν. Ροδόπης κ. Αναστάσιος Χαρτοματζίδης.

Το 2009 θα είναι καταλυτική χρονιά για τους καπνοπαραγωγούς γιατί θα γίνει και η ολική αποδέσμευση από την παραγωγή. «Οι ιθύνοντες του νομού μιλάνε για μονόδρομο. Εμείς είμαστε ενάντια σ’ αυτές τις τακτικές και σ’ αυτούς τους κανονισμούς».Έγκαιρη διάθεση της παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις στον καπνό που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για την αξιοπρεπή επιβίωση, περιορισμό της ασυδοσίας των καπνοβιομηχάνων και καπνεμπόρων, κατάργηση της ποσοστώσεως, της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία της εγχώριας παραγωγής, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, κατώτερη μηνιαία σύνταξη 400 ευρώ, δημόσια δωρεά υγεία, παιδεία και πρόνοια διεκδίκησαν οι καπνοκαλλιεργητές κατά το χθεσινό συλλαλητήριο.

«Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Ένας που έχει δηλώσει 700 κιλά πώς θα τα βγάλει πέρα με 3.500 ευρώ που θα πάρει μαζί με το 2,73 ευρώ επιδότηση; Πώς να σπουδάσει τα παιδιά του, να πληρώσει ΟΓΑ; Και η οικογένεια τι θα φάει όλο το χρόνο; Σήμερα αν πιεις ένα καφέ στην πλατεία έχει 2,5 – 3 ευρώ, δηλαδή πρέπει να πουλήσεις 2 κιλά καπνά για να μπορείς να πιεις ένα καφέ στην πλατεία. Οι βουλευτές ξέρουν μόνο να βγαίνουν στα μπαλκόνια στις εκλογές και να φωνάζουν, τώρα ούτε πηγαίνουν στους οικισμούς για να ακούν τα προβλήματα» δηλώνει απελπισμένα ο καπνοπαραγωγός κ. Γιουσούφ Χασάν.

Στη συνέχεια οι καπνοκαλλιεργητές κατευθύνθηκαν στην πλατεία όπου και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.