Συγκρουσεις και διαπληκτισμοι στο Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Μία πρόταση ψηφίσματος εκτός ημερησίας διατάξεως, του δημοτικού συμβούλου Δάμωνα Δαμιανού ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει κλίμα έντασης μεταξύ των συμβούλων τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας.

Ο κ. Δαμιανός καλούσε το δημοτικό συμβούλιο να αποδοκιμάσει τα μεμονωμένα φαινόμενα βίας, που παρατηρούνται στους κόλπους της αστυνομίας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ένας – ένας με τη σειρά άρχισαν να καταθέτουν τις απόψεις τους πριν καν περάσει το θέμα προς ψηφοφορία για το εάν θα τεθεί προς συζήτηση ή όχι. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεόδωρος Μούχτσης αφού ζήτησε την έγκριση του δημάρχου Κομοτηνής Τάσου Βαβατσικλή επέτρεψε την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων, με τελικό αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή μετά από αρκετή ώρα τοποθετήσεων και να μην περάσει το θέμα προς συζήτηση.

Ο κ. Μέρτογλου
κατηγόρησε τον κ. Δαμιανό ότι κάνει πολιτική εξέδρας κι όχι ουσίας, τονίζοντας ότι αν ήθελε να «περάσει» η πρόταση, «θα έπρεπε καταρχήν να ζητήσει τη στήριξη κάποιων δημοτικών συμβούλων κι όχι να το φέρει πέντε λεπτά πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου προς συζήτηση», «επιτέθηκε» δε και στο προεδρείο τονίζοντας: «Κακώς το εισάγατε, θα έπρεπε, πρώτα να αποφασίσουμε, αν θέλουμε να το συζητήσουμε. Μπερδέψατε τη διαδικασία με την ουσία».

Με ανακοίνωσή του ο κ. Δαμιανός έκανε λόγο για «μεθόδευση» από μέλη της πλειοψηφίας ώστε να μη συζητηθεί το θέμα, χαιρέτισε τη στάση 8 συμβούλων της «Νέας Πορείας» που επέμειναν μέχρι τέλους να συζητηθεί και να υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο ψήφισμα, ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα τη λύπη του και την απορία του για το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που ψήφισαν αρνητικά στο ενδεχόμενο συζήτησης του ψηφίσματος ήταν και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Δαμιανίδης τονίζοντας ότι «ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος που μόλις πριν από λίγες μέρες στη Βουλή κατήγγειλε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τις συμπεριφορές που παρουσιάζονται εσχάτως από έξαλλους τοποτηρητές της νομιμότητας».

Ο κ. Σερμπέζης
χαρακτήρισε την πρόταση «σα φωνή από πηγάδι» και υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι σήμερα τα πράγματα είναι όπως στη δεκαετία του ’50.

Το ψήφισμα της “τρικυμίας”

Το επίμαχο ψήφισμα που κατέθεσε ο Δάμων Δαμιανός έχει ως εξής:

«Τα αλλεπάλληλα συμπτώματα βίαιων συμπεριφορών των κατασταλτικών μηχανισμών της πολιτείας, που ασκούνται είτε εναντίον διαδηλωτών είτε ανυπεράσπιστων πολιτών, προκαλούν το κοινό περί δημοκρατίας αίσθημα του λαού μας, ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση τον θεμελιώδη πυρήνα των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο ελληνικό Σύνταγμα καθώς και στις διεθνείς συμβάσεις περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ασφάλεια των πολιτών και η διατήρηση της έννομης τάξης δεν εξασφαλίζεται με την άσκηση βίας και αντιδράσεων δυσανάλογα μεγάλων σε σχέση με το αγαθό της κοινωνικής ειρήνης, που υποτίθεται ότι τελεί υπό καθεστώς διακινδύνευσης.

Τα σώματα ασφαλείας σε μια ευνομούμενη χώρα διασφαλίζουν συνθήκες ομαλότητας μέσα στην κοινωνία και δεν δρουν αποσταθεροποιητικά ως προς τη λειτουργία του κοινωνικού και πολιτικού μας συστήματος, αναβιώνοντας μνήμες του αστυνομικού κράτους των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60.

Οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά τα σώματα ένστολοι πολίτες, δεν είναι ούτε «πραίτορες» ούτε προσωποποιούν το κράτος. Ανάλογες θεωρίες που εκφράζονται από πολιτικές ηγεσίες δημιουργούν στρεβλώσεις στο πολίτευμά μας και θέτουν τις βάσεις για δημιουργία νοοτροπιών που παραπέμπουν σε παρακρατικές δομές του παρελθόντος.

Σεβόμαστε τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας όπως και όλους τους εργαζόμενους στη χώρα μας, και πιστεύουμε ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιτελούν τα καθήκοντά τους με ευσυνειδησία και δημοκρατικό ήθος.

Καλούμε, όμως, την ελληνική πολιτεία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης πρωτίστως, να διαφυλάξει την κοινωνική ομαλότητα σεβόμενη τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας, να απομονώσει και να πατάξει ακραίες συμπεριφορές «σταγονιδίων» που προσβάλουν βαθύτατα τον πολιτισμό μας, εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς και πλήττουν ανεπανόρθωτα το Δημοκρατικό μας πολίτευμα.»

Ν.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.