Συγκρατημενα χαμογελα απο το limit up της χρηματιστηριακης τιμης του βαμβακιου

Ελπίδα για τους βαμβακοπαραγωγούς, ώστε να «ρεφάρουν» απώλειες των προηγούμενων χρόνων

Ενώ μας χωρίζουν περί τους δυόμισι μήνες από την έναρξη της φετινής συγκομιδής στις καλλιέργειες βάμβακος, το «ράλι» ανόδου που καταγράφει η τιμή του βάμβακος στα διεθνή χρηματιστήρια γεννά ελπίδες στους έλληνες βαμβακοπαραγωγούς ότι μπορεί με τη φετινή τους σοδειά να καταφέρουν να «ρεφάρουν» τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Η σταθερά ανοδική πορεία, που καταγράφει τους τελευταίους μήνες η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού, κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα. Με αναγωγή στην τιμή του σύσπορου βαμβακιού, διαπιστώνεται ότι οι παραγωγοί σήμερα θα απολάμβαναν τιμές της τάξεως των 50 λεπτών ανά κιλό. Η ελπίδα όλων είναι τα μεγέθη αυτά να διατηρηθούν, αν όχι να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. 

Σταμάτης Κουρούδης «Την τελευταία εβδομάδα προέκυψε μία πολύ μεγάλη άνοδος, που δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί και πόσο πάνω θα πάει ακόμα» 

Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, κ. Σταμάτης Κουρούδης, υπενθύμισε καταρχήν ότι το βαμβάκι είναι ένα προϊόν, που η τιμή του εξαρτάται αν όχι αποκλειστικά, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό από τη διακύμανση της χρηματιστηριακής του τιμής. «Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες», διευκρίνισε, «όπως είναι η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, αλλά και η ποιότητα του βαμβακιού». «Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι τιμές του βαμβακιού στο χρηματιστήριο ήταν καθηλωμένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα», παρατήρησε, για να διακρίνει ότι την τελευταία εβδομάδα «προέκυψε μία πολύ μεγάλη άνοδος, η οποία συνεχιζόταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας και που δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί και πόσο πάνω θα πάει ακόμα». 

Σημαντική άνοδος σε σχέση με πέρυσι και ιδίως από το φετινό χαμηλό του Μαρτίου 

Με την επιφύλαξη των απρόβλεπτων μεταβολών στους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο κ. Κουρούδης εξέφρασε τη γνώμη ότι η τιμή του σύσπορου βαμβακιού διαμορφώνονται αρκετά υψηλότερα από πέρυσι και ακόμα περισσότερο από ό,τι ίσχυε τον περασμένο Μάρτιο, που είχαν καταγραφεί τα χαμηλότερα φετινά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα μέσα Μαρτίου η τιμή του βαμβακιού είχε πέσει κάτω από τα 40 λεπτά ανά κιλό. «Έκτοτε, μέσα σε 4 μήνες είχαμε μια αρκετά σημαντική άνοδο», διέκρινε ο κ. Κουρούδης, επιβεβαιώνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα κινείται γύρω στα 50 λεπτά. «Κανένας μας όμως δεν ξέρει», έσπευσε να διευκρινίσει, «αν αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί, μέχρι πού θα φτάσει και αν μετά θα ξαναπέσει». Επισήμανε, πάντως, ότι για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όπου παράγονται δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού, η οποιαδήποτε άνοδος στις τιμές θα έχει σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς και για την τοπική οικονομία. 

Η πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΉΠΑ αφορμή για πυροδότηση της ανόδου 

Σε ό,τι αφορά στα αίτια, από τα οποία εκπορεύεται η παρατηρούμενη ανάκαμψη της διεθνούς τιμής του βαμβακιού, ο κ. Κουρούδης εμφανίστηκε και πάλι επιφυλακτικός, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα άπτεται πολλών και σύνθετων αναλύσεων. Αφορμή, πάντως, για να προκύψει αυτή η σημαντική άνοδος την τελευταία εβδομάδα, αποτέλεσε κατά τη γνώμη του η πρόβλεψη για την προσφορά και τη ζήτηση του βαμβακιού σε παγκόσμιο επίπεδο, στην οποία προέβη το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. «Αυτή έγινε την προηγούμενη Παρασκευή και πυροδότησε την άνοδο», παρατήρησε ο κ. Κουρούδης, επισημαίνοντας ότι «κατά την προσωπική μου άποψη ήταν απλώς η αφορμή, δεν είναι ότι αυτά τα νούμερα οπωσδήποτε οδηγούσαν εκεί». 

«Χρειάζονται οπωσδήποτε οι αγρότες μια καλή χρονιά, γιατί ιδίως εδώ που είμαστε μια περιοχή με καλλιέργειες σχεδόν αποκλειστικά βαμβακιού, είχαμε δύο πολύ κακές χρονιές» 

Τέλος, η ανωτέρω εξέλιξη έρχεται σε μια καλλιεργητική χρονιά, που ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων χαρακτήρισε «περίεργη», για το λόγο ότι «ξεκινήσαμε πολύ νωρίς και με χαμόγελα, μετά είχαμε έναν πολύ κακό Μάιο που ήταν πολύ χειρότερος κι από φθινοπωρινό μήνα, τον Ιούνιο βελτιώθηκε πολύ η εικόνα, ενώ σήμερα προβληματιζόμαστε λιγάκι για το τι θα γίνει με τα ξερικά και γιατί δε βρέχει». Το θετικό για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης είναι ότι προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί αρρώστιες, που να απειλούν τις καλλιέργειές τους, ωστόσο παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, καθότι το διάστημα που ακολουθεί είναι παραδοσιακά κρίσιμο. Ο κ. Κουρούδης ευχήθηκε να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η καλλιεργητική περίοδος, παρατηρώντας ότι «χρειάζονται οπωσδήποτε οι αγρότες μια καλή χρονιά, γιατί ιδίως εδώ που είμαστε μια περιοχή με καλλιέργειες σχεδόν αποκλειστικά βαμβακιού, είχαμε δύο πολύ κακές χρονιές». «Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα πάμε καλύτερα», κατέληξε. Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.