Συγκεντρωση διαμαρτυριας των αγροτων

«Είναι η ώρα της διεκδίκησης», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η «Ενότητα» και την Παναγροτική Συσπείρωση Έβρου, στην οποία καταγγέλλεται η πολιτική της νέας Κ. Α. Π., η οποία «έδωσε τη δυνατότητα στα καρτέλ να αρπάξουν τσάμπα την αγροτική παραγωγή». Γι’ αυτό, σήμερα στις 11:00 το πρωί πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στην Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος των αναγκαίων έργων υποδομής στην αγροτική οικονομία, πλήρη προστασία της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους από το δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος, αναβάθμιση των συνεταιρισμών για να μπορούν να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, την μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες είναι μερικά από τα αιτήματα που διεκδικούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου.

Η δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών πραγματοποιείται σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων του Βορείου Έβρου, που πλήττονται πολλαπλώς, από την μία λόγω των δυσβάστακτων εξόδων των καλλιεργούμενων εκτάσεων (λιπάσματα, πετρέλαιο, σπόροι, γεωργικά φάρμακα) και από την άλλη, λόγω των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Τα λιπάσματα αυξήθηκαν φέτος 200% τα φάρμακα 100%, ενώ αντίστοιχα η τιμή στα καλαμπόκια μειώθηκε στα 0,10 λεπτά από 0,22 λεπτά σε σύγκριση με πέρυσι, και στο σκληρό σιτάρι η «ανοικτή» τιμή έπεσε στα 0,15 λεπτά έναντι ανοικτής τιμής στα 0,22 λεπτά πέρυσι, το 2007. «Οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι ο κύριος λόγος που μας οδήγησε σ’ αυτό το συλλαλητήριο. Για το καλαμπόκι πήραμε 9,70 λεπτά, ενώ το μαλακό και το σκληρό σιτάρι είναι στα αζήτητα με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι θα γίνει. Από την άλλη είναι τα εφόδια, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και το υψηλό κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε για την καινούρια χρονιά», δήλωσε ο γραμματέας της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑ.ΣΥ) Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, τονίζοντας ότι οι αγρότες παραμένουν απλήρωτοι με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Οι αγρότες δεν πήραν χρήματα για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στην αγορά. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Δεν μπορούν να ξεχρεωθούν γενικά, πόσο μάλλον να βγάλουν πέρα τον χειμώνα».

Γι’ αυτό, με κοινή ανακοίνωσή τους η γραμματεία Έβρου της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα» απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής προς τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, αλλά και προς τους επαγγελματίες του νομού, να λάβουν μέρος στο πανέβριο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα στην Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας. «Διοργανώνουμε ένα αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία της Ορεστιάδας. Θα βγούμε με τα τρακτέρ για να διαμαρτυρηθούμε, για να δείξουμε την αγανάκτησή μας, την οργή μας γι’ αυτή την κατάσταση, γιατί στις τράπεζες που είναι κερδοφόρες δίνουν 28 δις. για να τις στηρίξουν, ενώ για εμάς που αποτελούμε τον πρωτογενή τομέα δεν δίνουν δεκάρα. Μας κοροϊδεύουν συνέχεια».

Αιτήματα προστασίας των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων

Στο διεκδικητικό πλαίσιο κυριαρχούν τα αιτήματα προστασίας των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων:

«• Πανάκριβα μας πωλούν οι πολυεθνικές τα γεωργικά εφόδια (λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα, πετρέλαιο κτλ.) αυξάνοντας κατακόρυφα τα κέρδη τους σε βάρος των αγροτών.

• Οι τιμές στα βασικά αγροτικά προϊόντα όπως στα σιτηρά, καλαμπόκι, καπνό, γάλα, κρέας κ.α. είναι εξευτελιστικές και σε μερικές περιπτώσεις είναι ίσες ή χαμηλότερες από τις περσινές. Πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος.

• Οι τιμές παρέμβασης των δημητριακών στα 10 λεπτά/ το κιλό, που ψήφισε το 2003 η προηγούμενη κυβέρνηση, στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση, δεν προσφέρουν καμιά προστασία στους παραγωγούς. Αντίθετα αφήνουν ασύδοτα τα «καρτέλ» να διαμορφώνουν τις τιμές των δημητριακών σε εξευτελιστικά επίπεδα και να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

• Το εισόδημά μας συνεχώς μειώνεται. Την περίοδο 2000-2005 μειώθηκε κατά 17,9% και η μείωση συνεχίστηκε με γρηγορότερους ρυθμούς το 2006 και το 2007.

• Αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε βασικές καλλιέργειες (τεύτλο, καπνός, βαμβάκι κλπ) που έφερναν στην περιοχή μας πολλά δις.

• Η αγροτική παραγωγή συνεχώς συρρικνώνεται και η διατροφική εξάρτηση της χώρας μα μεγαλώνει. Το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου από θετικό που ήταν έχει φτάσει στα 2,5 δις ευρώ.

• Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται. Τα σχολεία κλείνουν τα χωριά ερημώνουν. Οι απόμαχοι της αγροτιάς με εξευτελιστικές συντάξεις προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και τις δυσκολίες της τρίτης ηλικίας.

Συνάδελφοι αγρότες, με καθαρές κουβέντες. Από αυτήν την πολιτική κερδίζουν οι εμποροβιομήχανοι, οι μεσάζοντες, τα «καρτέλ» και χάνουν οι αγρότες και οι εργαζόμενοι καταναλωτές. Τα συμφέροντα αυτών υπηρετούν η ΕΕ και τα κόμματα που ψήφισαν την συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΚΑΠ (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ – ΛΑΟΣ). Αυτή την πολιτική και όσους τη στηρίζουν πρέπει να βάλουν στο στόχαστρό οι αγρότες. Μεγάλες όμως είναι και οι ευθύνες των καρεκλοκένταυρων ηγεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, που εργολαβικά όλα αυτά τα χρόνια ανέλαβαν την προπαγάνδιση της ΚΑΠ.

• Μπροστά λοιπόν σ’ αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να περιμένουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Η ΠΑΣΥ σας καλεί να ανοίξουμε μέτωπο ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, να ανοίξουμε μέτωπο ενάντια στα κόμματα και τους συνδικαλιστές – συνεταιριστές που τη στηρίζουν».

Διεκδικητικό πλαίσιο

Γι’ αυτό, ενωμένοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

• Ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας, χωρίς περιορισμούς, ποσοστώσεις και πρόστιμα.

• Έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στον αγρότη.

• Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και προώθηση των εξαγωγών, μέσα από ισότιμες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες.

• Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος των αναγκαίων έργων υποδομής στην αγροτική οικονομία.

• Μέτρα κατά της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων, με χτύπημα της αισχροκέρδειας που γίνεται σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

• Πλήρη προστασία της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους από δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος.

• Αναβάθμιση των συνεταιρισμών για να μπορούν να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, την μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

• Αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων των ανθρώπων της υπαίθρου.

• Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες.

Τέλος, ως επόμενο βήμα στον αγώνα τους οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου προγραμματίζουν σύσκεψη με συμμετοχή των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του νομού Έβρου προκειμένου να καθορίσουν τη μορφή των επόμενων κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν. «Χρειάζεται συνεχής αγώνας, γι’ αυτό και θα πραγματοποιήσουμε σύσκεψη ώστε να συζητήσουμε για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις», κατέληξε ο κ. Μαργαριτίδης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.