Συμπαραστατης ο υφυπουργος Γιωργος Ντολιος

Σύσκεψη πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης κι Επεξεργασίας Χρυσού στην οποία έλαβαν μέρος και τοπικοί φορείς του Έβρου και της Ροδόπης. Οι κινήσεις της εταιρίας το τελευταίο διάστημα στην Αλεξανδρούπολη με την πληθώρα των διαφημίσεων αλλά και με τις… χορηγίες προβληματίζουν για μια ακόμη φορά τα μέλη της Διανομαρχιακής ενώ κυρίαρχο θέμα είναι η ΚΥΑ του περασμένου Σεπτέμβρη η οποία υπεγράφη λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών από τέσσερις υπουργούς της ΝΔ και νομιμοποιεί τη χρήση κυανίου. Σημαντική ήταν η θέση απέναντι στο θέμα του Εβρίτη υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ν’ απομακρύνουν τον κίνδυνο του χρυσού.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον κ. Ντόλιο, η βουλευτής Έβρου Ελένη Τσιαούση, ο πρόεδρος της ΝΑΡΕ Γιώργος Μηνόπουλος, ο αντινομάρχης ΝΑΡΕ Γιώργος Θωμαϊδης, ο αντινομάρχης Έβρου Παναγιώτης Ατζανός, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής, ο λέκτορας στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ  Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των χρυσωρυχείων της Χαλκιδικής. Από τη Ροδόπη ήταν παρόντες τα μέλη της Διανομαρχιακής Ανέστης Στρατιάδης, Δάνος Σεργκελίδης, Ξανθούλα Παρασκευά, Μαρία Ιωαννίδου και Σούλα Δραγουμάνη.

 

Ο κ. Στρατιάδης εξήγησε ότι από την Διανομαρχιακή κατέθεσε την πρόταση ο  Δάνος Σεργκελίδης «ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ουγγαρίας η Βουλή της οποίας πρόσφατα ψήφισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που σχετίζονται με το κυάνιο. Επίσης, υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το έχουν ψηφίσει. Αυτό έγινε αποδεκτό από τον

 

υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο και τη βουλευτή κ. Τσιαούση, οι οποίοι θα έρθουν σε συνεργασία με όλους τους Θρακιώτες βουλευτές με στόχο να φέρουν το θέμα στη Βουλή και να ψηφιστεί για να έχουμε ένα τέλος με τις λειτουργικές εταιρίες».

 

Η Διανομαρχιακή επικρότησε την τοποθέτηση του κ. Ντόλιου. 

 

• Τα γνωστά καμώματα 

 

Ως προς τις 200 θέσεις εργασίας που προβάλλουν ως επιχείρημα από την πλευρά της εταιρίας παρά το ότι δεν έχουν πάρει έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία, ο κ. Στρατιάδης θύμισε ότι παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν από τις μεταλλουργικές εταιρίες. «Είναι τακτικές που έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Εκείνο που σχολιάστηκε αρνητικά είναι η ενέργεια που έγινε από το Δ.Σ. της ομάδας βόλεϊ του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου να βάλει διαφήμιση της εταιρείας στις φανέλες. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σ’ αυτό το ζήτημα από τη γενική συνέλευση των μελών του Γυμναστικού Συλλόγου αλλά και από παλαίμαχους αθλητές του συλλόγου που έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο, διαφωνώντας με τη διαφήμιση της εταιρίας».

 

Να προσθέσουμε ότι το θέμα του Εθνικού πέρασε και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο είναι έτοιμο να εκδώσει καταδικαστικό ψήφισμα και να ζητήσει για ηθικούς λόγους την παραίτηση του Δ.Σ. της ομάδας.

 

• ΚΥΑ υπέρ ΚΥΑνίου

 

Για το ταξίδι στο Ροβανιέμι που σχεδιάζει η εταιρία για μια ακόμη φορά δηλώνοντας πως θα προσκαλέσει οικολόγους, φορείς και δημοσιογράφους ο Ανέστης Στρατιάδης είπε πως έχει γίνει και στο παρελθόν και δεν είναι θέματα που τους απασχολούν «είναι κόλπα και του παρελθόντος, απλά εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα κατόπιν και της ΚΥΑ που υπέγραψε στις 25 Σεπτεμβρίου ο κ. Σουφλιάς με τους συναρμόδιους υπουργούς. Αυτή η κίνηση τους έκανε να θεωρούν ότι τους ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ενέργειες». 

 

Ο Γιώργος Ντόλιος ενημερώθηκε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τη διάβασε και δεσμεύτηκε ότι θα τη μελετήσει και θα το συζητήσει εκτενέστερα κατόπιν της μελέτης που θα κάνει. Ως προς την ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το χρυσό δεν ήταν ενήμερος ούτε ο κ. Ντόλιος ούτε η Διανομαρχιακή Επιτροπή. «Περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης. Είμαστε αισιόδοξοι από το κλίμα της σύσκεψης, η οποία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι το μέτωπο ενάντια στις εταιρίες χρυσού είναι αρραγές και όλοι ενωμένοι θ’ αντιμετωπίσουμε τις ενέργειες που θα κάνουν στο μέλλον οι εταιρίες» είπε.

Να θυμίσουμε ότι η τιμή του χρυσού ανά ουγκιά έφτασε σήμερα τα 1.100 δολάρια.

 

Μαρία Αμπατζή

 

• Ερώτηση Τσίπρα για το χρυσό

 

ΕΡΩΤΗΣΗ, 22/01/10

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: Ρύπανση του περιβάλλοντος από εξορύξεις χρυσού στη χώρα μας

 

Εδώ και 13 χρόνια οι κάτοικοι, η τοπική αυτοδιοίκηση και επιστημονικοί φορείς  των νομών Έβρου και Ροδόπης δίνουν με επιτυχία τον αγώνα τους προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία στην περιοχή τους βιομηχανίας παραγωγής χρυσού με κυάνωση των πετρωμάτων.

 

Το τελευταίο όμως διάστημα τρία γεγονότα προκάλεσαν και πάλι αναστάτωση στους κατοίκους και συγκεκριμένα:

• Η αδειοδότηση από τη βουλγαρική κυβέρνηση βιομηχανίας παραγωγής χρυσού στην πόλη Kirdzali (κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή της Θράκης), όπου επίσης θα γίνεται  χρήση κυανίου.

• Η έγκριση στις 2/10/2009, δύο μέρες πριν τις εκλογές, από το ΥΠΕΧΩΔΕ της «Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης/Αξιολόγησης» (ΠΠΕΑ) του «Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» (ΕΣΑ) της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η οποία επίσης χρησιμοποιεί τη μέθοδο με το κυάνιο.

• Αλλά  κυρίως η υπογραφής από την προηγούμενη κυβέρνηση και πάλι προεκλογικά  της ΚΥΑ 39624/2209 (ΦΕΚ Β΄ 2076 25/.9/2009). Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ και ιδιαίτερα  με τα άρθρα 11, 13 και 14 νομιμοποιείται η χρήση του κυανίου κατά την παραγωγή χρυσού και η απόθεση των εξορυκτικών αποβλήτων που περιέχουν κυάνιο ή ενώσεις του σε κοιλότητες εκσκαφής και σε λίμνες διάθεσης αποβλήτων. 

 

 Επειδή:

 

• Οι προβλέψεις της παραπάνω ΚΥΑ δεν εντάσσονται σε ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.

• Με αυτήν τη μέθοδο παραγωγής χρυσού προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στο ανάγλυφο της περιοχής εξόρυξης, καθώς και μόλυνση του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων  υδάτων της περιοχής.

• Πανευρωπαϊκά  αναπτύσσεται ένα κίνημα για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε όλο το φάσμα των εξορυκτικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με πρόσφατο παράδειγμα τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση  του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, αλλά και προηγούμενες αποφάσεις άλλων χωρών της Ευρώπης που απαγορεύουν όλες τις μεταλλουργικές διεργασίες που βασίζονται στο κυάνιο.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1. Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να σταματήσουν οι διεργασίες για λειτουργία μονάδων εξόρυξης χρυσού στις περιοχές Σαπών και Περάματος στη Θράκη και Στρατωνίου στη Χαλκιδική, και μάλιστα με τις ρυπογόνες μεθόδους που επιβαρύνουν επικίνδυνα  τον υδροφόρο ορίζοντα;

2. Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να απαγορευθεί και στη χώρα μας η χρήση του κυανίου στις εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 Τσίπρας Αλέξης

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.