Στρωστε το σαρακοστιανο σας τραπεζι

Με τη βοήθεια των επιχειρηματιών της Κομοτηνής - Προτάσεις αγοράς από το πρώτο πιάτο έως και το επιδόρπιο

Οι ξέφρενοι εορτασμοί του Τριωδίου και της αποκριάς που κυριάρχησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με καρναβαλικές παρελάσεις, μεταμφιέσεις, αποκριάτικα πάρτι και γενικότερα έντονους και κάθε άλλο παρά «εγκρατείς» ρυθμούς, κορυφώνονται αυτήν την Κυριακή, ενώ η επόμενη μέρα, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και επομένως την έναρξη της πνευματικής και σωματικής «κάθαρσης» που επιτυγχάνεται μέσα από την 40ήμερη περίοδο νηστείας.
 
Η περίοδος νηστείας διαρκεί ως το Μεγάλο Σάββατο και κατά την διάρκειά της απαγορεύονται το κρέας, το ψάρι (εκτός από τα μαλάκια), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάδι και το κρασί.
Το Σαρακοστιανό ωστόσο τραπέζι δεν υπολείπεται σε πλούσιες γεύσεις αλλά και ποικιλία φαγητών, καθώς η ελληνική γη διαθέτει πλούσια ελέη. Οι επιχειρηματίες και τα καταστήματα της πόλης δε, δηλώνουν και φέτος πανέτοιμοι να «εξοπλίσουν» το σαρακοστιανό σας τραπέζι με δεκάδες εκλεχτά σαρακοστιανά εδέσματα, σύμφωνα με τις επιταγές της παράδοσης.
 
Πάσης φύσεως θαλασσινά, λαγάνες, όσπρια, σαλάτες και χαλβάδες έχουν την τιμητική τους και μάλιστα με το φετινό συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού να είναι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αρκετά φθηνότερο.
 
Ο «ΠτΘ» πιστός στην δημοσιογραφική «παράδοση» έκανε την βόλτα του στην αγορά της Κομοτηνής και έστρωσε και φέτος το σαρακοστιανό σας τραπέζι, με προτάσεις αγοράς δια χειρός των ντόπιων επιχειρηματιών. 

Φάτε μάτια …«Ψάρι ψάρι»


Τα θαλασσινά εδέσματα τόσο την Καθαρά Δευτέρα, όσο και καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής κατέχουν περίοπτη θέση στο οικογενειακό τραπέζι, αποτελώντας στην ουσία το «κυρίως πιάτο» του.
 
Η αναζήτησή μας στα καταστήματα της πόλης για ποικιλία φρέσκων θαλασσινών ειδών, κυρίως από τις θάλασσες του Θρακικού Πελάγους, μας οδήγησε στο Ιχθυοπωλείο «Ψάρι Ψάρι», που βρίσκεται στην οδό Στ. Κυριακίδη 1.
 
«Ψάρι-Ψάρι» όνομα και πράγμα λοιπόν, καθώς στον χώρο του καταστήματος, ακόμα και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας όπου θα παραμείνει ανοιχτό έως και τις 3 το μεσημέρι, μπορείτε να βρείτε κάθε λογής θαλασσινά, αλλά και γαρίδες, σουπιές, μύδια, χταποδάκι φρέσκο, καλαμαράκια και γάμπαρη, σε τιμές σύμφωνες με τις «υποδείξεις» της εποχής.
 
Info: Ιχθυοπωλείο «Ψάρι – Ψάρι», Στ. Κυριακίδη 1, τηλ. 25310 33955 

Κερδίστε τη μάχη της λαγάνας «ποντάροντας» στους θρακιώτικους φούρνους «Λεχούδης»


Η μεγάλη «μάχη» της μεθαυριανής ημέρας αφορά στην διεκδίκηση του έτερου πρωταγωνιστή της Καθαράς Δευτέρας, της λαγάνας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσές μας, που δηλώνουν λάτρεις της λαγάνας και προμηθεύονται μπόλικες φρέσκιες λαγάνες ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας και για τις επόμενες ημέρες.
 
Οι θρακιώτικοι φούρνοι Λεχούδης, φέροντας πολλαπλά διαπιστευτήρια σε ό,τι αφορά την τέχνη της λαγάνας, μιας και μετρούν περισσότερα από 85 χρόνια λειτουργίας, δηλώνουν έτοιμοι για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή σας, με λαγάνες σε διάφορα μεγέθη και οικονομικότατες τιμές αλλά και ποικίλες σαρακοστιανές νηστίσιμες γεύσεις όπως στριφτή ταχινόπιτα με μέλι, νηστίσιμα ταρτάκια, ταχινοπιτάκια, κολοκυθοπιτάκια και πολλές άλλες γευστικές προτάσεις στις οποίες μπορεί να σας καθοδηγήσει το προσωπικό των καταστημάτων στις οδούς Ορφέως 32 και Αγίου Γεωργίου 5, καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής αλλά και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας έως και τη μία το μεσημέρι.
 
Info: Θρακιώτικοι Φούρνοι «Λεχούδης», Εργαστήρι: Αγίου Γεωργίου 5, τ. 25310 22844, Ορφέως 32, τηλ. 25310 35750 και Πλατεία Ειρήνης 2, τηλ. 25310 31331 

Σαλάτες αλλά και ο «βασιλιάς» Χαλβάς από τον «Κνίκο»


Όχι ένα, όχι δύο άλλα τρία είναι τα καταστήματα μαναβικής που φέρουν την υπογραφή της φρεσκάδας και ποιότητας «Κνίκος» και τα οποία αποτελούν σίγουρη στάση καθώς η «σύνθεση» του σαρακοστιανού τραπεζίου επιτάσσει πολλά και διαφορετικών ειδών φρούτα και λαχανικά, φρέσκα, πολύχρωμα και ζουμερά που θα δώσουν χρώμα και γεύση στο τραπέζι σας και θα «ενισχύσουν» το «ελαφρύ» ψάρι που θα αποτελεί και το κύριο μέρος του τραπεζιού.
 
Φρέσκα και γευστικά λαχανικά, της θρακικής και όχι μόνο γης, φρούτα που αποτελούν και το «ενδεδειγμένο» επιδόρπιο, τουρσιά, ελιές, αλίπαστα και ο «βασιλιάς» των ημερών χαλβάς Δραπετσώνας σε ποικιλία γεύσεων, καθώς και κατεψυγμένα θαλασσινά, για όσους είναι της τελευταίας στιγμής, τα οποία θα μπορείτε να προμηθευτείτε και την προσεχή Καθαρά Δευτέρα, καθώς τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά όλη την ημέρα.
 
Info: «Το μανάβικο της Κομοτηνής» / Εδώδιμα και αποικιακά «Κνίκος», Δημ. Αγοράς 41, τηλ. 25310 24481, Υψηλάντου 59, τηλ. 25310 25543 και Λαμψάκου 59, τηλ. 25310 37491 

Σαλάτες – αλοιφές από τον Φώτη Γεωργιάδη


Και επειδή οι Έλληνες και δη οι Θρακιώτες, είμεθα καλοφαγάδες αλλά και υπέρμαχοι της λογικής του «γεμάτου» τραπεζιού, από το σαρακοστιανό τραπέζι δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ορεκτικά.
 
Εδώ και πολλά χρόνια ο όρος ορεκτικά στην Κομοτηνή έχει συνδεθεί με την Βιοτεχνία Ορεκτικών «Φώτης Γεωργιάδης & Υιός Ο.Ε.» στο 4ο χλμ. Κομοτηνής – Ξάνθης, αλλά και το πρατήριο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Φιλικής Εταιρείας 55, όπου μπορούμε να βρούμε νηστίσιμα ορεκτικά όπως ταραμά, χωριάτικη μελιτζάνα και πάπρικα αλλά και αλοιφές διαφόρων ειδών, όπως τζατζίκι, τυροκαυτερή, ζαμπονοσαλάτα, ρώσικη και το παραδοσιακό αριάνι.
 
Το κατάστημα του Φώτη Γεωργιάδη θα παραμείνει ανοιχτό και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας έως τις 11.30 το πρωί για την εξυπηρέτηση όλων μας.
 
Info: Βιοτεχνία ορεκτικών «Φώτιος Γεωργιάδης& Υιός Ο.Ε.», 4ο χλμ Κομοτηνής-Ξάνθης, τηλ. 25310 26731, Πρατήριο: Φιλικής εταιρείας 55, τ. 25310 22009 

Εστιατόριο «Τα αδέλφια» αντί μαμάς


Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους απανταχού Έλληνες για εξορμήσεις στην εξοχή. Ωστόσο σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις το πέταγμα του χαρταετού αλλά και οι εξορμήσεις εις τας εξοχάς ενδέχεται να αναβληθούν λόγω βροχών και καταιγίδων.

Στην περίπτωση που τα σενάρια των μετεωρολόγων επιβεβαιωθούν αλλά και στην περίπτωση εκείνη που προτιμάτε να μείνετε εκτός κουζίνας, το εστιατόριο «Τα αδέλφια» θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για να σας υποδεχτεί, έχοντας έτοιμο το σαρακοστιανό σας τραπέζι, όπως άλλωστε εδώ και 80 χρόνια, με σουπιές, μυδοπίλαφο, καλαμάρια, φασολάδα, πληθώρα λαδερών και θαλασσινών και λοιπές σαρακοστιανές νηστίσιμες γεύσεις.
 
Εκλεχτές γεύσεις, βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές και φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι, οι οποίες θα βρίσκονται στην διάθεσή σας και καθ’ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής, τόσο στον όμορφο χώρο του καταστήματος, στην οδό Ορφέως 33 όσο και στον δικό σας χώρο με ένα τηλέφωνο στο 25310 20201.
 
Info:Εστιατόριο «Τα αδέλφια» Ορφέως 33, τηλ. 25310 20201
 
Καλή Σαρακοστή!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.