Στους νομους με τα φθηνοτερα καυσιμα η Ροδοπη

Διαρκής πτώση τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά αναντίστοιχη με την «ελεύθερη πτώση» της διεθνούς τιμής του πετρελαίου

Στη λίστα με τους νομούς, όπου οι καταναλωτές απολαμβάνουν τις χαμηλότερες τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων, εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο νομός Ροδόπης. Συγκεκριμένα, με κριτήριο τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, ο νομός μας «φιγουράρει» στην 11 θέση της σχετικής λίστας, ενώ συνήθως καταλάμβανε μεσαίες θέσεις τους προηγούμενους μήνες. Την ίδια στιγμή τα βενζινάδικα της Ροδόπης πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή, που είναι η 8η φθηνότερη σε όλη την ελληνική επικράτεια.
 
Με βάση το πρόσφατο δελτίο επισκόπησης, που εξέδωσε το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η μέση τιμή, στην οποία πωλούταν η αμόλυβδη την προηγούμενη εβδομάδα στη Ροδόπη, κινούταν στα επίπεδα του 1,359 ευρώ ανά λίτρο. Με βάση τις καταγραφές της χθεσινής ημέρας, οι κάτοχοι οχημάτων μπορούσαν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους ακόμα και με 1,278 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης, που εμφανίζεται σε βενζινάδικά του ορεινού όγκου, φτάνει ως τα επίπεδα του 1,439 ευρώ/λίτρο. Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή λιανικής πώλησης στο νομό μας ανέρχεται στα 0,711 ευρώ ανά λίτρο.
 

Νομός Αμόλυβδη 95 οκτανίων Πετρέλαιο θέρμανσης
Δράμας 1,322 0,699
Αττικής 1,326 0,715
Θεσσαλονίκης 1,333 0,711
Αχαΐας 1,339 0,738
Ιωαννίνων 1,342 0,715
Ημαθίας 1,343 0,680
Πιερίας 1,348 0,694
Σερρών 1,348 0,707
Λαρίσης 1,355 0,731
Πέλλης 1,357 0,698
Ροδόπης 1,359 0,711

 

Τουλάχιστον 70% η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου από το καλοκαίρι του 2014 έως σήμερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, η αμόλυβδη πωλούταν από τα βενζινάδικά της Ροδόπης με κατά μέσο όρο 1,428 ευρώ ανά λίτρο, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2014, κινούταν σταθερά πάνω από τα 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Από εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο ξεκίνησε η «ελεύθερη πτώση»  των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία εξελίσσεται ακάθεκτη μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν εμφανίσει υποχώρηση τουλάχιστον 70%.
 
Η «καθίζηση» αυτή κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζεται στις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων στη χώρα.  Μολονότι είναι εμφανής η σημαντική μείωση των εγχώριων τιμών, τόσο στη βενζίνη, όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης, εντούτοις παραμένουν αναντίστοιχες με εκείνες που διαμορφώνονται στο αργό πετρελαίου.

Γρηγόρης Κακαρέλης
 
«Θα έπρεπε να είχαν πέσει πολύ χαμηλότερα οι τιμές, αλλά έχουμε υψηλούς φόρους κατανάλωσης στο κάθε καύσιμο»

Μια εξήγηση, που έδωσε μιλώντας στον «ΠτΘ», ο αντιπρόσωπος από τον νομό Ροδόπης στη Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, κ. Γρηγόρης Κακαρέλης, είναι ότι η απόκλιση, που περιγράφηκε, οφείλεται στη διατήρηση των υψηλών φόρων κατανάλωσης, οι οποίοι επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας. «Θα έπρεπε να είχαν πέσει πολύ χαμηλότερα οι τιμές, αλλά έχουμε υψηλούς φόρους κατανάλωσης στο κάθε καύσιμο», παρατήρησε. «Οι φόροι δεν έχουν μειωθεί στο ελάχιστο», συμπλήρωσε, «παρότι έχουμε βάλει συστήματα εισροών-εκροών σε όλα τα βενζινάδικα και για ό,τι μπαίνει και ό,τι βγαίνει κόβεται απόδειξη». Υπενθυμίζοντας ότι η διαχρονική δικαιολογία για την επιβολή των υψηλών φόρων  ήταν εκ μέρους της πολιτείας η ανάγκη αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο κ. Κακαρέλης σημείωσε με νόημα ότι «εμείς περιμέναμε πλέον να αφαιρέσουν κάποιους φόρους κατανάλωσης, αλλά το κράτος δεν κάνει τίποτα». «Έτσι, πέφτει μεν διεθνώς η τιμή του πετρελαίου, αλλά εδώ πέφτει λίγο, όχι όσο θα έπρεπε».

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης

Πάντως, παρ’ όλη την αναντιστοιχία τους με τις διεθνείς τιμές, οι μειωμένες πλέον εγχώριες τιμές των καυσίμων έχουν επιτρέψει την αναθέρμανση της κίνησης στα πρατήρια της περιοχής μας. Ζωηρότερη εμφανίζεται η ζήτηση, τόσο για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, όσο επίσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, που την τελευταία διετία φαίνεται να επανακάμπτει. Η τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σύμφωνα με τον κ. Κακαρέλη, αφού έχουν πέσει έως και τα 66 λεπτά ανά λίτρο στο νομό μας. Μάλιστα, για όσους δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης, το αντίστοιχο κόστος μόλις που ξεπερνά τα 40 λεπτά ανά λίτρο. Η ζήτηση, ωστόσο, κυμαίνεται φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όπως επισήμανε ο κ. Κακαρέλης. Και τούτο, γιατί, αν και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 20 λεπτά το λίτρο από πέρυσι, φέτος οι δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος είναι πολύ λιγότεροι σε αριθμό, ενώ η επιστροφή που έχουν να παίρνουν μειώθηκε στα 25 από 35 λεπτά ανά λίτρο. Ο κ. Κακαρέλης σημείωσε εν προκειμένω πως το Υπουργείο Οικονομικών εφάρμοσε λανθασμένη πολιτική, αλλά αναγνώρισε ότι οι, ούτως ή άλλως, χαμηλές τιμές του πετρελαίου συντηρούν μια ικανοποιητική ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.