Στους αμπελωνες του Χριστοδουλου Χατζηαποστολου
Στους Αγίους Θεοδώρους σε μία έκταση 90 στρεμμάτων απλώνονται οι αμπελώνες του Χριστόδουλου Χατζηαποστόλου. Ο ίδιος προερχόμενος από οικογένεια που ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης και βλέποντας ότι η συμβατική γεωργία δεν έχει μέλλον δημιουργεί το 2000 αμπελώνα στα κτήματα της οικογένειας.
Στην αρχή ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου αλλά εξαιτίας της μη ζήτησης αναγκάζεται εδώ και ένα χρόνο να στραφεί στη συμβατική. Στους αμπελώνες θα συναντήσουμε τις ποικιλίες Μαυρούδι, τη γαλλική ποικιλία Σιράχ καθώς και μια λευκή ποικιλία, επίσης γαλλική, τη Chardonnay.
Ο Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου δεν προχώρησε στη δημιουργία οινοποιείου. Παρά τις δυσκολίες διαθέτει το προϊόν του σε άλλους για να παράγουν κρασί και, όπως λέει ο ίδιος, οι συγκεκριμένες ποικιλίες αναφέρονται μόνο στην παραγωγή κρασιού και όχι τσίπουρου χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο.
Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου όμως…
ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια;
Χ.Χ.: Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και ασχολούνταν με τη συμβατική γεωργία. Προσωπικά δεν ήθελα να ασχοληθώ με αυτή, γιατί μπήκα στα βάσανα από μικρός και είδα ότι δεν βγαίνουν χρήματα. Προσπάθησα λοιπόν να εκμεταλλευτώ την περιουσία του πατέρα μου, τη γη που είχε με κάποιο άλλο τρόπο, με κάποια άλλη καλλιέργεια που πίστευα ότι θα μου αποδώσει καλύτερα στο μέλλον. Έτσι, προσπάθησα να φτιάξω έναν αμπελώνα.
ΠτΘ: Είναι επίπονη η δημιουργία του αμπελώνα;
Χ.Χ.: Είναι μία δουλειά πολύ δύσκολη και απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήματα, καθώς και γνώσεις.
ΠτΘ: Είχατε κάποιον να σας καθοδηγεί;
Χ.Χ.: Κανέναν απολύτως.
ΠτΘ: Πώς σκεφτήκατε να στραφείτε στη δημιουργία του αμπελώνα και όχι σε μία άλλη καλλιέργεια;
Χ.Χ.: Ήθελα να κάνω κάτι άλλο. Είχα μερικές ιδέες και τελικά κατέληξα σ’ αυτό. Πήρα μερικά βιβλία, διάβασα πώς γίνεται η εγκατάσταση, πώς γίνεται η συγκομιδή, γενικότερα ό,τι αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του αμπελώνα και κατέληξα να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη παραγωγή.
ΠτΘ: Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις ;
Χ.Χ.: Σίγουρα γιατί έκανα και πάρα πολλά λάθη, επειδή δεν είχα κάποιον ειδικό να με συμβουλεύει. Δεν υπάρχουν στην περιοχή μας κάποιοι ειδικοί που θα μπορούσαν να συμβουλεύσουν κάποιον που θα ήθελε να φτιάξει αμπελώνα. Καθαρά εμπειρικά υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν φτιάξει μικρούς αμπελώνες, αλλά γνωρίζουν ελάχιστα γύρω από το αντικείμενο.
ΠτΘ: Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να δημιουργούνται πάρα πολλοί αμπελώνες στην περιοχή όχι μόνο της Ροδόπης, αλλά και της Ξάνθης. Η Ε.Ε. δίνει ιδιαίτερη βάση στο θέμα αυτό;
Χ.Χ.: Η Ε.Ε. μέχρι πριν λίγο καιρό δημιουργούσε φοβερά προβλήματα και δεν επέτρεπε να φυτέψουμε αμπελώνες γιατί υπήρχε κάποιος νόμος πολύ παλιός, σύμφωνα με τον οποίο για να εγκαταστήσεις αμπελώνα έπρεπε να έχεις ειδική άδεια. Παρ’ όλ’ αυτά σ’ όλη την Ελλάδα φύτευαν αμπελώνες τα τελευταία χρόνια παράνομα. Ο νόμος ήταν σε αχρησία και προέβλεπε αποξήλωση, εκρίζωση. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν μπήκε σε εφαρμογή αυτός ο νόμος. Πριν δύο χρόνια έγινε μια καταγραφή με το αμπελουργικό και το ελαιοκομικό μητρώο και όσοι αμπελώνες και ελαιώνες ήταν φυτεμένοι μέχρι εκείνη τη στιγμή και δηλώθηκαν, νομιμοποιήθηκαν. Μέχρι λοιπόν πριν από δύο χρόνια υπήρχαν φοβερά προβλήματα για να φυτέψεις έναν αμπελώνα. Σήμερα έχουμε φτάσει στο αντίθετο ακριβώς σημείο να μοιράζονται οι άδειες για να φυτευθούν αμπελώνες. Δίνονται μάλιστα και επιδοτήσεις, ενώ παλιότερα όλη η εργασία καλύπτονταν με δικά μας έξοδα.
ΠτΘ: Η επιδότηση αφορά σε μεγάλο χρηματικό ποσό;
Χ.Χ.: Για την εγκατάσταση ναι. Αν μπει κάποιος σε κάποιο πρόγραμμα υπάρχει επιδότηση 50%.
ΠτΘ: Στον αμπελώνα σας τι ποικιλίες καλλιεργείτε;
Χ.Χ.: Καλλιεργώ Μαυρούδι, τη γαλλική ποικιλία Σιράχ και μια λευκή ποικιλία, το Σαρντονέ, που επίσης είναι γαλλική.
ΠτΘ: Οι ποικιλίες έχουν καλές αποδόσεις;
Χ.Χ.: Έχουν πάρα πολύ καλές, εκτός από το Μαυρούδι, που έχει μικρότερες αποδόσεις, αλλά η ποιότητά του είναι καλή.
ΠτΘ: Τα σταφύλια που συγκεντρώνετε τα διαθέτετε;
Χ.Χ.: Επειδή είμαι στο αρχικό στάδιο δεν έχω φτιάξει οινοποιείο, γιατί θα χρειαζόμουν πολύ περισσότερα χρήματα. Προς το παρόν πουλάω περισσότερο σε οινοποιούς που έχουν οινοποιεία μεγάλα. Ερασιτεχνικά φτιάχνω και κρασί και τσίπουρο, σε μικρές ποσότητες και πουλάω σε γνωστούς, φίλους και άλλους, αλλά περισσότερο ασχολούμαι με την πώληση σταφυλιού.
ΠτΘ: Είναι εύκολη η διάθεση του προϊόντος;
Χ.Χ.: Είναι αρκετά δύσκολη. Και χρόνο με το χρόνο δυσκολεύει.
ΠτΘ: Γιατί, υπάρχει μεγάλη προσφορά;
Χ.Χ.: Όχι. Το συγκεκριμένο πρόβλημα της διάθεσης είναι γενικότερα πανευρωπαϊκό. Τα τελευταία 4-5 χρόνια έμπαιναν παράνομα σταφύλια από τρίτες χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και δεν υπήρχε έλεγχος στα τελωνεία. Δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα και οι αρχές σταμάτησαν την παράνομη διέλευση σταφυλιών στη χώρα. Τώρα όμως έρχεται πάρα πολύ φθηνός μούστος σε παγοκολώνα από Βραζιλία, από Αυστραλία, από πολλά μέρη. Στις χώρες αυτές το κόστος είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Έτσι δημιουργείται πρόβλημα σ’ εμάς. Ακόμη κι αν πουλήσουμε στο κόστος πολλές φορές δεν το παίρνουν γιατί δεν τους συμφέρει.
ΠτΘ: Για τη διάθεση του προϊόντος υπογράφετε κάποια συμβόλαια;
Χ.Χ.: Δυστυχώς κανένας οινοποιός δεν υπογράφει συμβόλαιο γιατί μπορεί να προμηθευτεί από τις χώρες που προανέφερα τεράστιες ποσότητες σε πολύ καλές τιμές.
Κάθε χρόνο ψάχνουμε ποιοι ενδιαφέρονται και περισσότερο εμείς απευθυνόμαστε σε μικρούς οινοποιούς και σε πολλούς ερασιτέχνες που θέλουν να φτιάξουν το δικό τους κρασί. Αγοράζουν από εμάς 500-600 κιλά, φτιάχνουν το δικό τους κρασί, το δικό τους τσίπουρο.
ΠτΘ: Από δω από την περιοχή αγοράζουν μόνο τα σταφύλια σας;
Χ.Χ.: Και από δω και από Ξάνθη και από Αλεξανδρούπολη και από Ελευθερούπολη, από Καβάλα.
ΠτΘ: Απασχολείτε πολλά άτομα;
Χ.Χ.: Πάρα πολλά. Και στην περίοδο του τρύγου και πιο πριν στα κλαδέματα. Υπάρχουν πάρα πολλές δουλειές. Συνήθως έχω 5-10 άτομα καθημερινά στη δουλειά, για 5-6 μήνες τουλάχιστον.
ΠτΘ: Είναι ευπαθής παραγωγή το αμπέλι;
Χ.Χ.: Ναι είναι ευπαθές. Παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οι κλιματολογικές συνθήκες. Ο καιρός αν είναι πολύ υγρός δημιουργεί πολλά προβλήματα.
ΠτΘ: Σκέφτεστε να κάνετε οινοποιείο;
Χ.Χ.: Όχι, γιατί χρειάζονται πολλά χρήματα και δυστυχώς επειδή χρόνο με το χρόνο τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο το βλέπω δύσκολο.
ΠτΘ: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να προτιμώνται από τους καταναλωτές τα σταφύλια της Καβάλας γιατί χρησιμοποιούν πάρα πολλά φάρμακα. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Χ.Χ.: Ναι, στα επιτραπέζια χρησιμοποιούνται πάρα πολλά φάρμακα και αυτό είναι πάρα πολύ κακό.
ΠτΘ: Εσείς έχετε επιτραπέζια;
Χ.Χ.: Όχι, τα δικά μου όλα είναι οινοστάφυλα. Μέχρι πέρσι η καλλιέργεια ήταν βιολογική, αλλά δεν υπήρχε ζήτηση. Είχα περισσότερα μεροκάματα, υπήρχε κίνδυνος να αρρωστήσει όλος ο αμπελώνας επειδή δεν υπήρχαν κάποια φάρμακα να καταπολεμήσω τις αρρώστιες, γενικότερα απαιτούνταν πολλά περισσότερα χρήματα αλλά δεν υπήρχε διάθεση. Όλα ξεκινάνε από τον καταναλωτή. Αν δεν ζητήσει ο καταναλωτής βιολογικό κρασί γιατί να το φτιάξει ο οινοποιός και γιατί να μου πληρώσει εμένα περισσότερα χρήματα για να το πάρει; Δεν υπάρχει λόγος.
ΠτΘ: κ. Χατζηαποστόλου σας ευχαριστούμε πολύ
Χ.Χ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Α.Π.
Υ.Γ.: Να σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται για αγορά σταφυλιών για τη δημιουργία κρασιού μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6977608788
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
