«Στου χορου ν’ αραδιαστειτι»

Εβρίτικες διαλέκτους συνοδευόμενες από παραδοσιακούς ήχους της ακριτικής περιοχής θα ανταμώσουν και θα απολαύσουν όσοι ακούσουν την άξια επαίνου δισκογραφική δουλεία που συντελέσθηκε με την αρωγή του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης ο οποίος συνεισφέρει, δεκαετίες τώρα, στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των απανταχού Εβριτών. Η παρουσίαση του δίσκου κατά την οποία μίλησαν ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Χρηστός Χατζηπέμου και ο συγγραφέας – λαογράφος Δημήτρης Βραχιόλογλου, έγινε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη».

Γιώργος Μηνόπουλος, πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου «Κατάθεση ψυχής το CD»

«Στου χορού ν’ αραδιαστείτι»… Σύγχρονοι συμπατριώτες μας, Εβρίτες στην καταγωγή, κουβαλώντας την παράδοση θέλουν και να την καταγράψουν και να την αποδώσουν στους απογόνους γιατί, όπως περνάνε οι καιροί, όπως φτάσαμε στην τρίτη γενιά μετά από τη «μεγάλη προφυγιά» -που συνήθως εκεί βάζουμε το όριο- σιγά- σιγά οι πηγές χάνονται. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια κατάθεση ψυχής στο CD το οποίο έχουμε δημιουργήσει, ένα πολύ όμορφα στημένο CD σε ό,τι αφορά και στο βιβλιαράκι που το συνοδεύει και στα τραγούδια και φυσικά κι οι μουσικοί, απ’ τους πιο αναγνωρισμένους στην περιοχή μας, διατηρούν αυτήν τη παράδοση, την έχουμε, τη χαιρόμαστε και την παραδίδουμε στους επόμενους. Εγώ θέλω να συγχαρώ πρώτα απ’ όλα το ΔΣ του Συλλόγου των Εβριτων της Ροδόπης γι’ αυτήν την πρωτοβουλία και για το αποτέλεσμα στο οποίο συνέβαλαν και ο κ. Βραχιόλογλου αλλά και το συγκρότημα το οποίο ηχογραφήθηκε».

Χρήστος Χατζηπέμου, πρόεδρος Συλλόγου Εβριτών: «Παράδοση και αυτό

που αφήνουμε στα παιδιά μας»

«Στου χορού ν’ αραδιαστείτι» λέγεται το CD των Εβριτών του Ν. Ροδόπης που παρουσιάζουμε σήμερα. Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι παράδοση δεν είναι μόνο αυτό το οποίο λαμβάνουμε από τους παλιούς αλλά είναι και αυτό που αφήνουμε εμείς στα παιδιά μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Εβριτών φρόντισε και συγκέντρωσε από τον πλούτο τον μουσικό του Έβρου κάποια τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν με τη συνδρομή και τη βοήθεια του παραδοσιακού θρακιώτικου συγκροτήματος του Χρήστου Κουρούδη από τη Μεγάλη Δοξιπάρα τους οποίους και ευχαριστούμε για τη συμβολή τους. Εφόσον έγινε η ηχογράφηση έμελλε μετά να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτού του ψηφιακού δίσκου και χωρίς τη συνδρομή της διευρυμένης Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και του προέδρου της Γιώργου Μηνόπουλου κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνδρομή τους, όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση αυτού του ψηφιακού δίσκου»

Δημήτρης Βραχιόλογλου, συγγραφέας – λαογράφος: «Σημαντικό στοιχείο διάσωσης του τραγουδιού της Θράκης»

«Στου χορού ν’ αραδιαστείτι» είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί από σήμερα ο δραστήριος Σύλλογος Εβριτών του Ν. Ροδόπης. Βέβαια η δουλειά αυτή ξεκίνησε αρκετά χρόνια νωρίτερα και ο λόγος που καθυστέρησε είναι ότι θέλαμε να παρουσιάσουμε κάτι που να είναι πραγματικά μοναδικό και διαφορετικό από τα τόσα δεκάδες cd παραδοσιακών τραγουδιών που κυκλοφορούν στον χώρο της Θράκης.

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά, θα ήθελα να τονίσω, θα αποτελέσει και ένα σημαντικό στοιχείο διάσωσης και διάδοσης του τραγουδιού της Θράκης αφού ακούγονται τραγούδια για πρώτη φορά ενώ παράλληλα συμμετέχει η Αποστολία Ουλιανούδη – Καϊμακούδη την οποία χαρακτηρίζει η αυθεντικότητα, η καθαρά αυτή θρακιώτικη και πολύ σημαντική ντοπιολαλιά του δικού της χωριού, των Ασβεστάδων Διδυμοτείχου όπου τα τραγούδια βέβαια μέχρι τη δεκαετία του 70 γινόντουσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Να τονίσουμε ότι τα τραγούδια ανήκουν στην προσωπική συλλογή της κας Ουλιανούδη – Καϊμακούση και σ’ αυτά συμμετέχει μια παραδοσιακή ορχήστρα από το βόρειο Έβρο, του βιρτουόζου στο κλαρίνο Χρήστου Κουρούδη η οποία αποτελείται επίσης από τα δύο του παιδιά, Δημήτρη και Αλέξανδρο σε ούτι και ακορντεόν αντίστοιχα, και έναν συγχωριανό του στα κρουστά τον Δημήτρη Μητούδη ενώ στο μπάσο-νταούλι είναι ο Γιώργος Παγκοζίδης και στο λαούτο ο Θανάσης Μουσμουλίδης».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.