«STOP στα εργατικα ατυχηματα»

Συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας), κ. Βασίλη Μαρκόπουλου, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών ημερίδων σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη για τα εργατικά ατυχήματα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι σωματείων.

Ο πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κ. Βασίλης Μαρκόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της πρόληψης εργατικών ατυχημάτων σημείωσε τα εξής: «Δυστυχώς, με το τραγικό συμβάν του Σαββάτου, γίνεται όλο και πιο επίκαιρο το θέμα της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Από την πλευρά μας ενημερώνουμε τους εργοδότες, γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη, ανεξάρτητα αν ο εργαζόμενος ακολουθεί ή όχι τις απαιτούμενες οδηγίες.

Θέλουμε με την καμπάνια που θα κάνουμε στους τρεις νομούς, (Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης), με τις μετρήσεις στους εργασιακούς χώρους, με τις εξετάσεις που θα κάνουμε στους εργαζόμενους, να δώσουμε την αφορμή να ενημερωθούν οι γιατροί, που λειτουργούν σαν γιατροί εργασίας, -αν και η χώρα μας δεν παράγει γιατρούς εργασίας-, επομένως να ενημερωθούν οι γιατροί που αναπληρώνουν αυτό το κενό, ώστε να ενημερώσουν τους εθνικούς ασφαλείας. Κυρίαρχα όμως πρέπει να περάσουμε την νοοτροπία ότι δεν αντέχει η χώρα, ούτε οι επιχειρήσεις, την συνεχιζόμενη μέχρι τώρα κατάσταση, πολλά εργατικά ατυχήματα και πολλές επαγγελματικές ασθένειες.”


Σε ερώτηση που αναφέρονταν στο αν η ανθρώπινη ζωή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από τους εργοδότες, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε, «ότι κάθε ατύχημα θέλει μία ειδική ανάλυση για να βγάλουμε συμπεράσματα από τα οποία θα αντλούμε εμπειρίες οι οποίες θα αποτελούν τρόπο λειτουργίας και των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα εργατικά ατυχήματα μπορούν να μειωθούν αν έχουμε ασφαλή συμπεριφορά στην εργασία μας και αν πάρουμε λίγα μέτρα», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος, τονίζοντας «ότι για τη μη λήψη αυτών των μέτρων φταίνε και οι εργοδότες ορισμένες φορές όμως και οι εργαζόμενοι.»

Σαν παράδειγμα ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε την περίπτωση εργαζομένων που ενώ επιβάλλεται να φέρουν κράνος κατά την άσκηση της εργασίας τους δεν το εφαρμόζουν. « Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται εγκληματική η αδιαφορία ή η συμπεριφορά των εργοδοτών, οι οποίοι δεν παρέχουν κράνος στους εργαζόμενους και διώκεται ποινικά.»

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στην μη επαρκή στελέχωση των ελεγκτών εργασίας, θεσμός ο οποίος ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει. «Οι έλεγχοι πρέπει να είναι και αυστηροί και συνεχείς. Εκείνο που πρέπει να πετύχουμε όλοι μας είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Όσον αφορά στις επαγγελματικές ασθένειες ο πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Α.Ε. κ. Β. Μαρκόπουλος μετέφερε ότι αυτές δεν καταγράφονται στη χώρα μας διότι δεν υπάρχει ο μηχανισμός καταγραφής και το ΙΚΑ τις συγκαταλέγει στις κοινές ασθένειες.

Ερμηνεύοντας τον όρο επαγγελματική ασθένεια ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι «είναι μία ασθένεια που προκαλείται από τους κινδύνους που υπάρχουν στην εργασία» και πρόσθεσε: «Εάν ο εργαζόμενος δουλεύει χωρίς προστατευτικά μέτρα για την ακοή και ο θόρυβος δεν έχει μειωθεί με τεχνικούς τρόπους, τότε μετά την πάροδο ορισμένων χρόνων ο άνθρωπος αυτός θα έχει βαρηκοία, η οποία συνιστά επαγγελματική ασθένεια».

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, αποτέλεσμα του Διαλόγου των Κοινωνικών Εταίρων (Γ.Σ.Ε.Ε. – Σ.Ε.Β. – Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. – Ε.Σ.Ε.Ε.) στα πλαίσια της υλοποίησης των σκοπών και των στόχων που περιλαμβάνονται στο Καταστατικό του , πρόκειται να υλοποίησει στη Θράκη ενημερωτική δράση για θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας για Εργαζόμενους και Εργοδότες.

Συγκεκριμένα στο Νομό Ροδόπης η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 11.3.2002 μέχρι την 15.3.2002 και θα περιλαμβάνει:

• Διανομή ενημερωτικών εντύπων για Εργαζόμενους και Εργοδότες

• Πραγματοποίηση μετρήσεων βλαπτικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος

• Ιατρικός έλεγχος των Εργαζομένων

• Ημερίδα για Μέλη Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (14.3.2002).

• Ημερίδα για Εργοδότες (15.3.2002).

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.