Στον ποταμο της φυσης και του πολιτισμου

Για 11η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Νομαρχία Ξάνθης οι «Γιορτές Νέστος 2009» ήδη από την Πέμπτη 20 Αυγούστου έως την Κυριακή 23 Αυγούστου. Σε ένα μαγευτικό τοπίο στα Στενά του Νέστου στη Γαλάνη Ξάνθης διοργανώνονται συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, παράλληλες εκθέσεις και επιδείξεις. Πρόκειται να ένα ιδιαίτερο τετραήμερο αφιερωμένο στη φύση, στον ποταμό, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό.

Στην εφʼ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε η Αντινομάρχης Ξάνθης, κ. Πέπη Στάντσιου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και τους σκοπούς των εκδηλώσεων. Επεσήμανε δε, την τεράστια σημασία των γιορτών του Νέστου για την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής και την διαμόρφωση της οικολογικής συνείδησης. Συγκεκριμένα για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και αν δυσκόλεψε τους συντελεστές του, ανέφερε: «ο σκοπός των γιορτών του Νέστου είναι κυρίως η ανάδειξη και η προβολή αυτής της ιδιαίτερου κάλλους περιοχής, η οποία είναι χαρακτηρισμένη και ως αισθητικό δάσος, εξαιτίας της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας την οποία διαθέτει. Είναι η προβολή γενικότερα του Νομού και της Ξάνθης, καθώς επίσης και όλων των δράσεων που πραγματοποιούνται εκεί από τα Πρακτορεία Εναλλακτικού Τουρισμού και Περιπέτειας.

Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η ενίσχυση της οικολογικής μας συνείδησης, η ανάγκη που έχουμε όλοι να βρεθούμε στη φύση, να ζυμωθούμε, να ταυτιστούμε και να γίνουμε ένα μʼ αυτήν. Να θυμηθούμε ή να αναγνωρίσουμε την προσφορά της προς τον άνθρωπο ή την υποχρέωση που έχει ο άνθρωπος αντιλαμβανόμενος αυτή την σημαντική αξία να την προστατεύει. Αυτή είναι και η μοναδικότητα των γιορτών, ότι δηλαδή ζει κανείς κοντά στη φύση, σε ένα ιδιαίτερο Περιβάλλον. Άλλη αξία έχει μια συναυλία μέσα σε ένα γήπεδο, άλλη αξία έχει μια συναυλία που γίνεται δίπλα στο ποτάμι, πιθανότατα με ένα ωραίο φεγγάρι το βράδυ. Αυτό λοιπόν το τετραήμερο μας προσφέρουν οι γιορτές Νέστου, γιʼ αυτό τις ονομάζουμε Γιορτές Φύσης και Πολιτισμού, γιατί αναδεικνύονται αυτά τα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για την ζωή όλων μας.

Για το αν θα είναι μεγάλη η επισκεψιμότητα και φέτος, η κ. Στάντσιου δηλώνει την αισιοδοξία της, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι και φέτος οι γιορτές θα έχουνε την επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, εάν κρίνω από τα τηλέφωνα και το ενδιαφέρον που υπάρχει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε, ότι με αφορμή της γιορτές του Νέστου, προβάλλεται ένα τηλεοπτικό σποτ, το οποίο έτυχε να δω και σε πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια. Προβάλλεται ο ποταμός, προβάλλεται η περιοχή της Ξάνθης και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό – αντισταθμιστικό όφελος των γιορτών, δεδομένου ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε μια επικαιρότητα».

Με τη σειρά του Νομάρχης Γιώργος Παυλίδης δήλωσε για την 11η διοργάνωση των γιορτών Νέστου:

«Ζούμε τη φύση, βιώνουμε το περιβάλλον στις «ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΣΤΟΣ 2009» που διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά, από το 1999, η Νομαρχία Ξάνθης και η Εταιρία Τουριστικής Προβολής Νομού Ξάνθης, στα Στενά του Νέστου ποταμού στη Γαλάνη Ξάνθης. Γιορτές της φύσης και του ποταμού. Γιορτές που δίνουν τη δυνατότητα να βιώσουμε τη μοναδική και ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής, να ταυτιστούμε με το περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία του.

Ο Νέστος, ποτάμι ζωής για τη Θράκη, μας δέχεται κοντά του να απολαύσουμε υπαίθριες περιβαλλοντικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, extreme sports και δράσεις προστασίας της φύσης, σε ένα τετραήμερο αφιερωμένο στο ποτάμι, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Ένας θεσμός με χιλιάδες επισκέπτες απʼ όλη την Ελλάδα. Ένας θεσμός που προβάλλει τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά του Νομού μας, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει ένα τόπο με πλούσιο φυσικό κάλλος, πολιτισμό, ιστορία, παράδοση, φιλοξενία.

Συμμετέχουμε όλοι σʼ αυτή τη γιορτή, σʼ ένα τετραήμερο ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, δράσης και απόλαυσης, με τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούμε για την επιλογή μας».

Το υπόλοιπο

πρόγραμμα

των γιορτών έχει ως ακολούθως:

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΑΝΗ ΞΑΝΘΗΣ

09:00 ή 09:30

Κατάβαση με Canoe-Kayak από Σταυρούπολη-Γαλάνη

Γνωρίζουμε τη φύση μας μέσα από το ποτάμι.

Αναχώρηση στις 09:00 από την βάση της RIVERLAND στους Τοξότες ή αντίστοιχα στις 09:30 από την Σταυρούπολη

με προορισμό την Γαλάνη Ξάνθης. Επιστροφή 16:30 στην Γαλάνη.

11:00-13:00 & 19:00-22:00

Έκθεση έργων τέχνης

Ο εικαστικός Θεσμός «Τέχνης Φλόγα» παρουσιάζει μια νέα συλλογή έργων τέχνης από ζωγράφους της Βορείου Ελλάδος η οποία θα παρουσιαστεί και στο επικείμενο Καλλιτεχνικό Συμπόσιο που διοργανώνει ο Εικαστικός Οργανισμός στη χώρα του Κατάρ.

11:00-14:00 & 18:00-20:00

Υπαίθριες Δραστηριότητες.

Βιώνουμε το ποτάμι και τη φύση.

Canoe-Kayak, ποδηλασία, τοξοβολία, σκοποβολή, αναρρίχηση.

18:00

Έκθεση βιβλίου

Γνωρίζουμε τη φύση του Νομού Ξάνθης μέσα από τα βιβλία.

Φύση, Οικολογία, Ιστορία, Παράδοση, Λογοτεχνία

18:00

Τοπική Παραδοσιακή Θρακιώτικη Κουζίνα

Γευθείτε τοπικές λιχουδιές από τους Συλλόγους – Συνεταιρισμούς Γυναικών Νομού Ξάνθης.

YΠΕYΘΥΝΟI: Σύλλ. Γυναικών Αυξεντίου, Σύλλ. Γυναικών Γενισέας, Σύλλ. Γυναικών Κοτύλης, Σύλλ. Γυναικών Λευκόπετρας, Σύλλ. Γυναικών Μαγγάνων, Σύλλ. Γυναικών Νέας Κεσσάνης, Σύλλ. Γυναικών Νέου Ζυγού, Σύλλ. Γυναικών Πόρτο-Λάγος, Σύλλ. Γυναικών Σατρών, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλ. «ΑΕΤΟΣ» Τοξοτών, Πολιτιστικός Σύλλ. Γαλάνης, Πολιτιστικός Σύλλ. Κρωμνικού

20:00

Επίδειξη TAE KWON DO από τον Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο TAE KWON DO Ξάνθης.

21:30

Συναυλία με την ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΑΝΗ ΞΑΝΘΗΣ

09:00 ή 09:30

Κατάβαση με Canoe-Kayak από Σταυρούπολη-Γαλάνη

Γνωρίζουμε τη φύση μας μέσα από το ποτάμι.

Αναχώρηση στις 09:00 από την βάση της RIVERLAND στους Τοξότες ή αντίστοιχα στις 09:30 από την Σταυρούπολη

με προορισμό την Γαλάνη Ξάνθης. Επιστροφή 16:30 στην Γαλάνη.

10:30

Εκδρομή με το τρενάκι του Νέστου.

Διαδρομές στη φύση.

Αναχώρηση από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Ξάνθης στις 10:40, από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Τοξοτών 10:55 για Σταυρούπολη και 13:15 επιστροφή από Σταυρούπολη για Τοξότες και Ξάνθη. Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης και στο Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Επιμέλεια: Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.