Στον νομαρχη Ελληνες Ομογενεις απο την Ουγγαρια

Τον νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη επισκέφθηκε χθες το πρωί 15μελής αντιπροσωπεία Ελλήνων Ομογενών από την Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται από τον Δήμο Σώστη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Περίπου 5 χιλιάδες Έλληνες Ομογενείς μένουν στην Ουγγαρία, εκ των οποίων οι 3,5 χιλιάδες είναι στην Βουδαπέστη, όπως ενημέρωσε ο Δημήτρης Στεφόπουλος, Έλληνας Ομογενής από την Βουδαπέστη, μέλος της αντιπροσωπείας. Υπάρχει και το ελληνικό χωριό «Νίκος Μπελογιάννης», ενώ ο απόδημος ελληνισμός της Βουδαπέστης απέκτησε και μια εκκλησία, η ανέγερση της οποίας είχε ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια. Σίγουρα, όλα αυτά τα χρόνια της διαμονής τους στην Ουγγαρία, κουβαλάνε μέσα τους την απέραντη αγάπη για την ιδιαίτερή τους πατρίδα, ενώ δηλώνουν ευχαριστημένοι με τις υποδομές που τους προσφέρουν οι αρχές της Ουγγαρίας ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την ελληνική τους παράδοση.

Ο κ. Στεφόπουλος γεννήθηκε στην Καστοριά, ενώ στη Βουδαπέστη μένει από το 1948. «Εκεί μάθαμε τέχνες, ο καθένας έμαθε αυτό που ήθελε. Τα περισσότερα παιδιά των ομογενών είναι επιστήμονες, δάσκαλοι, μηχανικοί, ιατροί. Ο καθένας έχει το σπίτι του, την οικογένειά του, το νοικοκυριό του. Τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο. Έχουμε και ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Παρακολουθούμε και την ελληνική επικαιρότητα από τα ελληνικά κανάλια», δήλωσε τονίζοντας ότι «αγαπάμε περισσότερο την Ελλάδα από τους ντόπιους Έλληνες γιατί πονάμε για την πατρίδα μας».

«Συγκινητική» χαρακτήρισε ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης την χθεσινή επίσκεψη των ομογενών από την Ουγγαρία. «Η παρουσία τους ήταν πολύ συγκινητική. Γνωρίζουν πολύ καλά τα ελληνικά. Το σημαντικότερο που μου δήλωσαν είναι ότι ο απόδημος ελληνισμός στη Βουδαπέστη έχει όλα τα λειτουργικά στοιχεία των Ελλήνων, με τις παραδόσεις και τα έθιμα. Δήλωσαν την μεγάλη τους λαχτάρα και ανάσα για την Ελλάδα», είπε ο κ. νομάρχης ο οποίος τους ευχήθηκε καλή διαμονή στη Θράκη, καθώς επίσης να μεταφέρουν τα όσα είδαν απ τις ομορφιές της Θράκης στην περιοχή τους. Επίσης, θεωρεί ότι πρέπει να καθιερωθούν θεσμός αυτά τα σημαντικά προγράμματα που υλοποιούνται.

Τέλος, στα μέλη της αντιπροσωπείας επιδόθηκε το DVD με τα αξιοθέατα της περιοχής μας.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.