Στον κοσμο των τυφλων μεσα απο τα γραφομενα του Μενιου Σακελλαροπουλου

Το 13ο βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Μία εντελώς διαφορετική, από τις συνηθισμένες, παρουσιάσεις βιβλίων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στη Λέσχη Κομοτηναίων.
 
Ο λόγος για την παρουσίαση του νέου, 13ου βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα, κ. Μένιου Σακελλαρόπουλου, «Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» και των Εκδόσεων «Ψυχογιός».
 
Μια παρουσίαση, σε άκρως συγκινησιακή ατμόσφαιρα – η οποία ξεκίνησε με την αίθουσα βυθισμένη στο σκοτάδι σε μια προσπάθεια οι παρευρισκόμενοι να «μπουν» στον κόσμο των ηρώων – που ξέφυγε από τα της παρουσίασης του μυθιστορήματος, εξελισσόμενη σε μία ανοιχτή συζήτηση γύρω από το ζήτημα της τυφλότητας, των προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι τυφλοί συμπολίτες μας, τόσο λόγω της έλλειψης επαρκούς κρατικού ενδιαφέροντος όσο και λόγω της έλλειψης επαρκούς κοινωνικής παιδείας και κουλτούρας στο σύνολο της κοινωνίας.
 

Με τον «χείμαρρο» κ. Μένιο Σακελλαρόπουλο να εξιστορεί βήμα βήμα τα στάδια και την διαδικασία την οποία ακολούθησε στη συγγραφή του βιβλίου του αυτού, χαρακτηρίζοντάς το ως μία από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες που έχει ζήσει και στην έως τώρα δημοσιογραφική του πορεία, υπογραμμίζοντας την ανθρώπινη δύναμη που αποδεικνύουν καθημερινά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
 
Μέσα από την περιγραφή όλων των βημάτων που ακολούθησε στην πορεία της έρευνάς του, για τη συγγραφή του εν λόγω μυθιστορήματος, ο κ. Σακελλαρόπουλος προσέφερε τη δυνατότητα στους παρευρισκομένους, να πάρουν μία μόλις μικρή γεύση, στην καθημερινότητα και τη ζωή των τυφλών ανθρώπων και κυρίως πτυχές αυτών που το ευρύ κοινό ενδεχομένως αγνοεί, με τον ίδιο να υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης με κάθε τρόπο δομών όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ).
 
Στη δύναμη της θέλησης και στην ομορφιά της ζωής στάθηκε ο ίδιος σε πολλά σημεία της παρουσίασης, από την οποία βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφοράς την πλοκή του βιβλίου, διά στόματος της Κομοτηναίας συγγραφέα κ. Φωτεινής Ναούμ αλλά και στη λαμπρή πορεία του συγγραφέα στον χώρο της δημοσιογραφίας, δια στόματος του αθλητικού συντάκτη και team manager της ΑΕ Κομοτηνής κ. Βασίλη Στοάκη.
 
Στον ρεαλισμό που διακατέχει κάθε σελίδα αλλά και κάθε ήρωα του βιβλίου – που όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο συγγραφέας αποτελούν πραγματικά πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή κατά τη διάρκεια της έρευνάς του- στάθηκε η κ. Ναούμ τονίζοντας πως «οι καταστάσεις, δεν ωραιοποιούνται, ο λογοτεχνικός του ήρωας δεν επιδεικνύει κανένα ηρωισμό» πόσο δε μάλλον αποτελεί έναν απλό άνθρωπο «με σάρκα και οστά, και με αντιδράσεις αληθινές, ίδιες με το να βρισκόταν οποιοσδήποτε από εμάς σε μια τέτοια κατάσταση».
 

Η ίδια έκανε λόγο για ένα «ωμό και ρεαλιστικό βιβλίο», το οποίο πραγματεύεται μεν ένα δύσκολο θέμα, δεν είναι ωστόσο ψυχοπλακωτικό. «Η δεξιοτεχνική πένα του συγγραφέα δείχνει να κατέχει καλά το ουσιαστικό αλλά και το πρακτικό του πράγματος, μας πιάνει από το χέρι και μας καθοδηγεί στο κλειστοφοβικό του περιβάλλον, δίνοντας ανατάσεις χαράς και ελπίδας. Μας συστήνει τον άνθρωπο στην ολότητά του, στις μικρές και τις μεγάλες χαρές, στις ήττες και τις νίκες του» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.
 
Ένα βιβλίο «ύμνος στη δύναμη της ψυχής που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος» χαρακτήρισε το «Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι» ο κ. Στοάκης, ο οποίος και λόγω των χιλιομέτρων που έχει διανύσει στο παρκέ, τόσο με την ιδιότητα του δημοσιογράφου όσο και με αυτή του προπονητή και του manager της μπασκετικής ομάδας της πόλης μας, μίλησε για τη δημοσιογραφική πορεία του Μένιου Σακελλαρόπουλου, η οποία μετρά περισσότερα από 30 χρόνια.
 
Με το τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας δέχτηκε τις ερωτήσεις του κοινού, που ξέφυγαν, επίσης από το περιεχόμενο του βιβλίου, ενώ έκανε ειδική μνεία και στην επιστροφή του στην πόλη των φοιτητικών του χρόνων, εξιστορώντας και αρκετά από τα στιγμιότυπα της φοιτητικής του ζωής εδώ στην Κομοτηνή, αλλά και τις αλλαγές που παρατήρησε σε αυτή, μετά από 25 χρόνια απουσίας.

Δείτε φωτογραφίες από τη βιβλιοπαρουσίαση εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.