Στον αερα η Υπηρεσια Δομησης του Δημου Κομοτηνης

Η μετάταξη μίας μηχανικού στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πρακτικά θέτει εν αμφιβόλω την ήδη αργή λειτουργία της - Προσλήψεις κατά παρέκκλιση ζητά ο Δήμος Κομοτηνής, που μελετά όλα τα ενδεχόμενα

Ακόμα ένα χτύπημα, στην ήδη υποστελεχωμένη Υπηρεσία Δόμησης, όπως ονομάζεται πλέον η Πολεοδομία, του Δήμου Κομοτηνής, κατάφερε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο παίρνει μία μηχανικό από αυτό με μετάταξη, θέτοντας εν αμφιβόλω τη λειτουργία της που καλύπτει όλη στη Ροδόπη.
 
Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι ότι η Υπηρεσία, που ήδη λειτουργούσε με μεγάλες καθυστερήσεις, να μην μπορεί να λειτουργήσει ούτε και στοιχειωδώς, για αυτό και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης θα ενημερώσει για το θέμα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους βουλευτές της Ροδόπης και το Υπουργείο.
 
Επειδή βέβαια η ενημέρωση έχει γίνει και παλιότερα, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, στόχος είναι να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση να εγκριθούν κατά παρέκκλιση οι προσλήψεις, που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια, στην Υπηρεσία Δόμησης και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, ενώ ελπίζει και στην έγκριση οκτάμηνων συμβασιούχων για να ανακουφίσει προσωρινά το υφιστάμενο πρόβλημα. 

Σε δεινή κατάσταση οι υπηρεσίες 

Όπως είναι γνωστό τόσο η Υπηρεσία Δόμησης όσο και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης, αποτέλεσμα ουσιαστικά της κρίσης, αλλά και μη προσλήψεων νεότερων στελεχών πριν από αυτή.
 
Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στη λειτουργία του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα έργα μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και στους ιδιώτες, μια και οι καθυστερήσεις στην χορήγηση, αναστολή και τροποποίηση οικοδομικών αδειών, αλλά και άλλων λειτουργιών είναι σημαντική, με τους ιδιώτες μηχανικούς να διαμαρτύρονται επανειλημμένα για αυτό.
 
Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Κομοτηνής βρίσκεται σε δεινή κατάσταση όσο αφορά στο προσωπικό στις δύο αυτές υπηρεσίες, όπως είχε αναδειχτεί και με μελέτη που είχε εκπονήσει πριν από κάποιο διάστημα η ΠΕΔ ΑΜΘ.
 
Μάλιστα ο κ. Πετρίδης θεωρεί πως ίσως είναι στη χειρότερη θέση σε σχέση με όλους τους ανάλογους Μητροπολιτικούς Δήμους της Βόρειας Ελλάδας, αν όχι της χώρας.
 
Την ίδια ώρα οι προσλήψεις είναι παγωμένες. Μάλιστα ενώ ο Δήμος όταν του δόθηκε η δυνατότητα αιτήθηκε στις 9 από τις 10 θέσεις που μπορούσε μηχανικούς για την στελέχωση αυτών των υπηρεσιών, δεν υπήρξε νεότερο, πέραν του ότι οι θέσεις μειώθηκαν από 10 σε 5, ο προγραμματισμός υπογράφηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και έφυγε προς τα συναρμόδια υπουργεία αλλά από τότε αγνοείται η τύχη του.
 
Ως προσωρινό μέτρο ανακούφισης ο Δήμος έχει αιτηθεί μέσω οκτάμηνων συμβάσεων,θέσεις Μηχανικών που θα μπορέσουν να αποσυμφορήσουν, έστω και προσωρινά, το έργο της υπηρεσίας, όμως δεν υποκαθιστούν την ύπαρξη μονίμων μηχανικών. 

Κατά παρέκκλιση η μετάταξη 

«Κόντρα σε όλα αυτά, μας παίρνουν την μία από τις δύο Αρχιτέκτονες που έχουμε στην πολεοδομία, με μετάταξη στην Αθήνα, στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής» σημείωσε.
 
Ο ίδιος έχει επισκεφτεί το Υπουργείο εσωτερικών για το θέμα το καλοκαίρι, αλλά και πριν από 20 μέρες, όπου τον ενημέρωσαν ότι το πρόγραμμα είναι οριζόντιο.
 
Επίσης είχε κάνει έγγραφο από το Σεπτέμβριο του 2017, όταν ενημερώθηκαν πως η υπάλληλος ζητά μετάταξη, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου περιέγραφε την τραγική κατάσταση και την αντίρρησή του στη μετάταξη αυτή.
 
Όμως επειδή ειδικά για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπάρχει παρέκκλιση από τις διατάξεις που θέλουν σύμφωνα γνώμη του Δημάρχου για τη μετάταξη, και άρα δεν απαιτείται, η άποψη του Δήμου αγνοήθηκε και πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η μετάταξη της υπαλλήλου.
 
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η υπηρεσία να μην μπορεί πλέον να λειτουργεί ούτε και στοιχειωδώς, όπως έκανε μέχρι τώρα, για αυτό και ήδη έχει ενημερώσει για το θέμα τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης, τον κ. Δημήτρη Λουρίκα, ενώ θα ενημερώσει για το θέμα και τους βουλευτές της Ροδόπης.
 
Παράλληλα θα αποστείλει έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το οποίο θα τονίζει πως ο Δήμος αδυνατεί να παρέχει τις υπηρεσίες που οφείλει, εκ του Συντάγματος και του νόμου, στους πολίτες του και τους Δήμους της ΠΕ Ροδόπης μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης και της Τεχνικής Υπηρεσίας του. 

Ενίσχυση με κάθε μέσο 

Όσο για τις πρακτικές άμεσες λύσεις, πέραν της πρόσληψης των συμβασιούχων, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως ίσως υποχρεωθούν να μετακινήσουν προσωπικό από την ήδη υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία στην πολεοδομία, κάτι που όμως θα επηρεάσει τα έργα του Δήμου και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 
Η ενίσχυση της Υπηρεσίας Δόμησης μέσω μετατάξεων και κινητικότητας είναι πρακτικά αδύνατη, μιας και αυτή είναι εθελοντική και δύσκολα υπάλληλος θα διαλέξει μια τόσο υποστελεχωμένη υπηρεσία ως προορισμό, όταν μάλιστα υπάρχουν ανάλογες (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη κ.α.) στην Κομοτηνή χωρίς αυτό το μέγεθος υποστελέχωσης.
 
Πάντως ο κ. Πετρίδης έχει ζητήσει από τον γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να εξετάσει την περίπτωση της κατ’ εξαίρεση δυνατότητας να προβούν σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
«Ο Δήμος μπορεί να πληρώσει χωρίς να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο μέσω των ΚΑΠ, την μισθοδοσία των μηχανικών που χρειάζεται» σημείωσε.
 
Επίσης ζήτησε από την διευθύντρια της πολεοδομίας να καταγράψει τις άδειες που έχουν βγει για τους υπόλοιπους Δήμους της Ροδόπης, ώστε να συζητήσει με τους Δημάρχους, παρόλο που και οι δίκες τους υπηρεσίες έχουν προβλήματα, τη δυνατότητα απόσπασης μηχανικών από αυτούς, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να είναι λειτουργική, έστω και στο ελάχιστο, η υπηρεσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.