Στον «αερα» η καθαριοτητα του Δημου Κομοτηνης

Μετά την απόφαση του ΕΣ για την αντισυνταγματικότητα της παράτασης των οκτάμηνων συμβάσεων

Πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τους χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους φέρνει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει αντισυνταγματική τη μονιμοποίησή τους. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρεται να έκρινε ομόφωνα ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των υπαλλήλων. Παράλληλα, αποφάσισε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση, έστω και για ένα χρόνο των συμβάσεών τους.
 
Μάλιστα οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων), για τους οποίους το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι η παράταση των συμβάσεων τους είναι αντισυνταγματική, υποχρεούνται να επιστρέψουν και όσα χρήματα έλαβαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω παράτασης.
 
Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε ότι τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.
 
Συνεπώς, με την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που θεωρεί ότι παράνομα έλαβαν. 

Σημαντικά κενά στο Δήμο Κομοτηνής 

Η απόφαση, αν εφαρμοστεί ως έχει, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο Δήμο Κομοτηνής, μιας και αφορά σχεδόν τριάντα άτομα που αυτή τη στιγμή έχουν πάρει παράταση οι συμβάσεις τους και άλλοι τριάντα συμβασιούχοι-οκταμηνίτες που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δήμο θα δουν τις συμβάσεις τους να λήγουν στις αρχές του καλοκαιριού.
 
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Φωτεινή Αντωνιάδου η είδηση έπεσε σαν βόμβα, και ελπίζουν πως θα ανατραπεί, μιας και μόνο στο Δήμο Κομοτηνής η υπηρεσία καθαριότητας δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.
 
«Τα καινούρια Οκτάμηνα φεύγουν τον Ιούνιο, και αν φύγουν και αυτοί που αναμενόταν να δουλεύουν μέχρι το τέλος του 2017 θα μείνουν λιγότερα από 30 άτομα εν μέσω καλοκαιριού και παραθεριστικής περιόδου» σημείωσε.
 
Αξίζει αν υπενθυμίζουμε πως ο Δήμος Κομοτηνής έχει κάνει προγραμματισμό για πρόσληψη οκταμήνων για το 2017, όμως ακόμα αυτές οι θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί. 

Αποπομπή Σκουρλέτη ζητά η ΚΕΔΕ 

Την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ζητά από τον πρωθυπουργό με ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ, υποστηρίζοντας ότι έχει εκτεθεί πολιτικά μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ. Η Ένωση καλεί τον κ. Σκουρλέτη «να ζητήσει συγγνώμη από τους Δημάρχους», κάνοντας λόγο για «αδέξιους χειρισμούς» και ισχυρίζεται ότι «επιβεβαιώνεται όταν υποστήριζε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν συνταγματικά έωλες».
 
Παράλληλα η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι ο κ. Σκουρλέτης «είναι έκθετος» για τις επιθέσεις του εναντίον δημάρχων που δεν προχώρησαν σε παράταση των συμβάσεων, φανερώνοντας ότι η θέση της, είναι κατά της επέκταση τους.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:
 
«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση πληρώνουν ακριβά τους αδέξιους χειρισμούς της Κεντρικής Εξουσίας. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αποδεικνύει την ανευθυνότητα  με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα αυτό.
 
Την προχειρότητα και τον νομικά έωλο χειρισμό η Κ.Ε.Δ.Ε. τον επισήμανε από την πρώτη στιγμή, από το τέλος του 2016. Όμως αντί να μας ακούσουν, οι κ.κ. Βερναρδάκης και Σκουρλέτης μας επιτέθηκαν, απειλώντας ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις τους Δημάρχους που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την κυβερνητική εντολή.
 
Στις αντιδράσεις των Δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης «απάντησε» με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική.
 
Πλέον, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης είναι διπλά έκθετος. Και οι εργαζόμενοι είναι πλέον στον «αέρα», ενώ πολλοί Δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας.
 
Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε λύση στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης . Αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
 
Δεν μπορεί να διασφαλίσει τους αναγκαίους για τη λειτουργία των Δήμων πόρους. Δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ετοίμασε ο κ. Κουρουμπλής. Διαχειρίζεται με ανεύθυνο τρόπο το ζήτημα των συμβασιούχων των Δήμων. Δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη.
 
Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους “λαγούς με πετραχήλια”.
 
Αλλά και από τους Δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές.
 
Οι λεονταρισμοί και οι «τσαμπουκάδες» σε μια Δημοκρατία που λειτουργούν οι Νόμοι και το Σύνταγμα δεν έχουν θέση.
 
Ζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ένα πρόσωπο που θα είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο και θα μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.