Στοιχειωσαν τα Ολυμπιακα εργα του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης

Μια μεγάλη ευκαιρία για τη διεθνή προβολή της Κομοτηνής και των αθλητικών υποδομών της με αφορμή την Ολυμπιάδα της Αθήνας, χάθηκε άδοξα εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην παράδοση των νέων εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ στην Πανεπιστημιούπολη, οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον σύγχρονες και τεχνικά άρτιες όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο.

Οι εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ θα μπορούσαν να είχαν παραδοθεί προς χρήση μέχρι το Δεκέμβριο του 2003, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση να αποτελέσουν Ολυμπιακά προπονητήρια για δεκάδες αθλητές που παίρνουν σήμερα μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Τελικά όμως η καθυστέρηση της αποπληρωμής του αναδόχου του έργου και μάλιστα μέσα από εγκεκριμένα κονδύλια του Δ.Π.Θ. προς το σκοπό αυτό, οδήγησε στην αναβολή παράδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%, αλλά παραμένουν μέχρι και σήμερα αναξιοποίητα γιαπιά που δεν δόθηκαν σε χρήση ούτε για τους αθλητές διαφόρων Ολυμπιακών αγωνισμάτων ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα παραδοθούν για να πραγματοποιηθεί η μεταστέγαση του ΤΕΦΑΑ, αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για τη μετακόμιση…

Ο φακός του ΠτΘ αποτύπωσε με τη βοήθεια του προέδρου του τμήματος κ. Κυριάκου Ταξιλδάρη την υφιστάμενη πραγματικότητα και παρουσιάζει σήμερα τις υπερσύγχρονες υποδομές και τους χώρους που όταν θα λειτουργήσουν θα δημιουργήσουν μια εντελώς νέα πραγματικότητα στον τομέα της Φυσικής Αγωγής καθιστώντας την Κομοτηνή σημείο αναφοράς για καθηγητές, φοιτητές και αθλητές από όλο τον κόσμο.

Όπως εξηγεί ο κ. Ταξιλδάρης το 60% των χρημάτων του συνολικού έργου δόθηκαν για να εξυπηρετήσουν σε πρώτη φάση την προετοιμασία των αθλητών για την Ολυμπιάδα, Ελλήνων και ξένων. Το πανεπιστήμιο είχε υποχρέωση να ολοκληρώσει το αθλητικό κομμάτι, δηλαδή τα εργαστήρια και τη Μονάδα Αποκατάστασης, ώστε την άνοιξη του 2004 να χρησιμοποιηθούν ως προπονητήρια των αθλητών. «Γι΄ αυτό και από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» εγκρίθηκαν 2,5 δις και συνολικά 3,5 δις αν συνυπολογιστεί και το 1 δις που παραχώρησε ο δήμος Κομοτηνής στο ΤΕΦΑΑ για την ολοκλήρωση των υποδομών και της Μονάδας Αποκατάστασης».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα πήρε χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις και οι πρωταθλητές μας παραπονιόταν όλη τη χρονιά ότι δεν είχαν καταδυτήριο για να γυμναστούν, την ίδια στιγμή που στην Κομοτηνή διαθέτουμε ένα από τα τρία Ολυμπιακών προδιαγραφών καταδυτήρια και μέχρι στιγμής δεν έχει καταδυθεί επίσημα ούτε ένας αθλητής!», σημειώνει ο κ. Ταξιλδάρης και προσθέτει ότι εκτός από το θέμα της κατασκευής των εγκαταστάσεων είναι και το θέμα του κόστους των λειτουργικών εξόδων στα οποία το Δημοκρίτειο εξαιτίας της δεινής οικονομικής του κατάστασης δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα η μία από τρεις πισίνες του κολυμβητηρίου όπου είναι και το καταδυτήριο να μην θερμαίνεται!

Να σημειωθεί ακόμα ότι το έργο της κατασκευής του ΤΕΦΑΑ που είχε συμπεριληφθεί στα προπονητήρια του 2004, κυκλοφόρησε μέσω των αθλητικών οδηγών που τυπώθηκαν σε όλο τον κόσμο και μάλιστα την άνοιξη τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού ήρθαν σε επαφή με τη διοίκηση του τμήματος για να ρωτήσουν ποιες είναι οι δυνατότητες φιλοξενίας αθλητών. Η απάντηση που ήρθε φυσικά από τη διοίκηση του ΤΕΦΑΑ ήταν «πώς να φιλοξενήσουμε αθλητές όταν το έργο δεν έχει ακόμα παραδοθεί από τον εργολάβο;». Σύμφωνα με την μαρτυρία του κ. Ταξιλδάρη, για να γινόταν αυτό, απαιτούνταν εργασίες μόλις είκοσι ημερών και η εξόφλησή του εργολάβου, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα και ενώ έχουν παρέλθει οχτώ μήνες από το Δεκέμβριο του 2003 που υποτίθεται ότι θα ήταν προς χρήση οι εγκαταστάσεις… «Γιατί συμβαίνει αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ψάξει η διοίκηση του Δημοκριτείου, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τα συναρμόδια Υπουργεία», τονίζει ο κ. Ταξιλδάρης σπεύδοντας να προσθέσει ότι ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει η έγκριση του προϋπολογισμού της υπέρβασης των έργων της τάξης του 15%, ο κ. Καπράλος εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού απάντησε πριν από λίγους μήνες ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να ολοκληρωθούν έργα που έχουν σχέση με το καθαρό αγωνιστικό μέρος των Ολυμπιακών και βρίσκονται εκτός Αθηνών!

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.