Στοχος της κυβερνησης να ανακοπει η πορεια της πανδημιας με το lockdown

Κ. Μητσοτάκης: «Γνωρίζω ότι υπάρχει φόβος. Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα προσπάθεια»

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τους νέους περιορισμούς

Καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να ανακοπεί η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Έτσι όλες οι περιοχές της χώρας έως τις 30 Νοεμβρίου επιστρέφουν στις συνθήκες Μαρτίου, με τη μόνη διαφορά ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) θα είναι ανοιχτά, καθώς και όλα τα σχολεία της ειδικής αγωγής. Αντίθετα θα κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, στα οποία άμεσα θα ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση.

«Δεν μπορώ να αναλάβω να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Είμαι σίγουρος ότι εφόσον αυτά τα μέτρα, τις επόμενες 3 εβδομάδες, εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την πορεία», είπε.

Μαζί με το lockdown επιστρέφουν τα SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ ανοιχτά θα είναι τα σουπερμάρκετ. Παρέπεμψε, μάλιστα, στις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για την εξειδίκευση των μέτρων.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες να είναι σύμμαχοι σε αυτή την νέα μεγάλη προσπάθεια, σημειώνοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. «Πολιτικές αποφάσεις αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ. Τα δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα» ανέφερε, τονίζοντας πως αν εφαρμοστούν τώρα τα μέτρα, θα δούμε ένα ομαλότερο Δεκέμβριο.

Για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση του νέου lockdownoΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αντιφάσεις, ναρκισσισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης του βάρους που καλείται να σηκώσει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Θεωρεί δε πως δεν έχει υπάρξει ούτε δόση αυτοκριτικής για τις προηγούμενες διαψεύσεις, μιλώντας για αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ, συνωστισμό στις δημόσιες συγκοινωνίες και αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού.

Σημειώνει δε πως για τον κ. Μητσοτάκη φταίνε πάντα ή οι πολίτες ή ο ιός, ποτέ ο ίδιος και η κυβέρνησή του, ενώ προβλέπει οικονομική και κοινωνική κατάρρευση λόγω των ελλιπών και αποσπασματικών μέτρων στήριξης.

Το μόνο ειλικρινές που εντοπίζουν, είναι η λέξη εφησυχασμός, γιατί «Όταν όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως μιλούσαν για δεύτερο και σκληρότερο κύμα, ο εφησυχασμός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλά ατόπημα. Είναι εγκληματική αμέλεια».

«Το μέλλον δεν οικοδομείται σε ερείπια»

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ η πρόεδρός του κ. Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως με ευθύνη της Κυβέρνησης μπαίνουμε σε αυτή τη δοκιμασία. «Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορωνοϊός. Αλλά είναι η Κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα» ανέφερε.

Για κάθε ανατροπή των σχεδιασμών, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους επιστήμονες, ανέφερε, θεωρώντας πως αυτός φέρει την ευθύνη για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που σηματοδότησε το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Τα περιορισμένα τεστ. Την ανικανότητα στήριξης,  στελέχωσης και εξοπλισμού του ΕΣΥ. Την  καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Την αδιαφορία για τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και  κοινωνικής φροντίδας.

Φυσικά, ανέφερε, έχουν ευθύνες και όσοι αρνήθηκαν ή αδιαφόρησαν για τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής προστασίας και αυτοί που τους ανέχθηκαν, ενώ ζήτησε τολμηρές παρεμβάσεις για να μείνουν όρθιες κοινωνία και οικονομία, μιας και «Το μέλλον δεν οικοδομείται σε ερείπια»

«Εγκληματεί σε βάρος του λαού η κυβέρνηση»

Σε δήλωσή του ο γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως βλέπουμε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, μπροστά στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με κλειστές πάλι τις πόλεις μας, με εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και πάνω από όλα με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η κυβέρνηση, σημείωσε, δεν πήρε τα έκτακτα μέτρα που έπρεπε όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες, αφήνοντας αθωράκιστο το λαό και τη χώρα μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και εγκλημάτησε απέναντι στο λαό.

Όλο αυτό το διάστημα πορεύθηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης, σημείωσε, βάζοντας, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, τις απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου απέναντι στις ανάγκες του λαού, δράττοντας την ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα.

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να φοράει μάσκα προστασίας, δεν μένει όμως -ούτε θα μείνει- σιωπηλός. Θα βάλει οριστικό «lockdown» στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά».

«Συνεργός στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας»

Τέλος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως στην πρώτη φάση της πανδημίας, στήριξαν τα μέτρα της Κυβέρνησης, όμως είχαμε προειδοποιήσει πως για την ανάγκη μαζικών τεστ, ενίσχυση του ΕΣΥ και επίταξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών.

Μίλησε για δόλια, σχεδιασμένη υπέρ της ολιγαρχίας αποτυχία, σημειώνοντας πως από σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι όχι απλά συνεργός στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας, αλλά ενορχηστρωτές της υπονόμευσης της οικονομίας των πολλών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.