Στοχος οι 18.000 επισκεψεις για τη φετινη εκθεση Ανατολικη Μακεδονια – Θρακη

Κατερίνα Ιωαννίδου «Η φετινή έκθεση θα είναι μια έκθεση που αξίζει ο καθένας, είτε είναι εμπορικός είτε είναι ο απλός καταναλωτής, να επισκεφθεί»

Η αύξηση της επισκεψιμότητας της έκθεσης Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2016 από τους 12.500 επισκέπτες που είχε πέρυσι στους 18.000 φέτος είναι ο στόχος του ΔΕΚΑΜΑΘ, σύμφωνα με την πρόεδρό της κ. Κατερίνα Ιωαννίδου.
 
Η κ. Ιωαννίδου μίλησε στο ράδιο Παρατηρητής και στη Νατάσα Βαφειάδου για την προετοιμασία της έκθεσης, που σε μια βδομάδα θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, στο εκθεσιακό κέντρο της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής.
 
Η έκθεση φέτος θα περιλαμβάνει συμμετοχές από όλη την Ελλάδα αλλά και μερικές από τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στο χώρο της έκθεσης, που αναμένεται να δώσουν χρώμα και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες από την περιοχή μας. 

Στο 90% η πληρότητα 

Όπως σημείωσε η κ. Ιωαννίδου, υπάρχουν και φέτος αρκετές συμμετοχές στην έκθεση, ενώ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι. «Νομίζω ότι και η φετινή έκθεση θα είναι μια έκθεση που θα αξίζει ο επισκέπτης, είτε είναι εμπορικός είτε είναι ο απλός καταναλωτής, να την επισκεφθεί, ώστε να δει και να αποκομίσει πράγματα από τις διάφορες εταιρείες που συμμετέχουν» σημείωσε, τονίζοντας πως έχει καλυφθεί μέχρι τώρα σχεδόν το 90% του εκθεσιακού χώρου, σε μια δύσκολη συγκυρία και οικονομική περίοδο για τις επιχειρήσεις.
 
Απώτερος στόχος της επιτροπής της έκθεσης είναι η διεθνοποίησή της, όμως η κ. Ιωαννίδου πιστεύει πως για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ μελέτη και πολύ προσπάθεια, ιδιαίτερα για μια γενική εμπορική έκθεση όπως η «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».
 
«Μια γενική εμπορική έκθεση είναι πολύ δύσκολο να διεθνοποιηθεί και ειδικά σε ένα μικρό εκθεσιακό κέντρο, σε μια περιφέρεια μικρή, σε μια πόλη όπως η Κομοτηνή» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πάντως πως έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, κυρίως σε διασυνοριακό επίπεδο με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
 
Το αποτέλεσμα φέτος δεν ήταν ικανοποιητικό, με δύο συμμετοχές από τη Βουλγαρία και καμία, λόγω των γεγονότων του καλοκαιριού, από την Τουρκία, όμως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με το ζητούμενο να είναι να παρίστανται στην έκθεση μικρές, μεγάλες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στις επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και να μπορέσουν να γίνουν συνεργασίες.

Φέτος πάντως η έκθεση θα έχει συμμετοχές από την Κρήτη, από την Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
 
Όσο για τους εκθέτες, η πρόεδρος του ΔΕΚΑΜΑΘ σημείωσε πως όπως και πέρυσι, θα υπάρχουν πολλοί νέοι επαγγελματίες, με καινούργια και πρωτότυπα προϊόντα, οι οποίοι τολμούν περισσότερο από τους παλαιότερους. 

Άνοιγμα στο κοινό 

Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών της έκθεσης θα υπάρχει και λεωφορείο από και προς την έκθεση κάθε μια ώρα, από το κεντρικό σταθμαρχείο των αστικών, 10 το πρωί με 10 το βράδυ, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
 
Η παραπάνω ενέργεια ελπίζουν οι διοργανωτές πως θα βοηθήσει στην προσέλευση του κοινού, τόσο της Κομοτηνής όσο και της ευρύτερης περιοχής, για να επισκεφτούν μια έκθεση που η κ. Ιωαννίδου θεωρεί πως «αξίζει να τη δουν, και να στηρίξουν έτσι και το θεσμό, γιατί δεν είμαστε σε θέση να χάνουμε θεσμούς και γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη μας», τονίζοντας πως πρέπει να τα στηρίζουμε όλα και με όλες μας τις δυνάμεις κι αν δεν μας αρέσουν ή έχουμε κάτι να συμπληρώσουμε και να κρίνουμε, να το κάνουμε μετά.
 
Άλλωστε αυτό αποτελεί, λόγω και της συνδιοργάνωσης με τη ΔΕΘ-HELEXPO, το κεντρικό εκθεσιακό γεγονός της Περιφέρειας. 

Πολλαπλές εκδηλώσεις και τις τρεις μέρες 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, και στο χώρο θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών «Αθηνίων».
 
Το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί φόρουμ με θέμα τις ευκαιρίες και τα προβλήματα στην ελληνοβουλγαρική συνεργασία, σε συνεργασία με το ελληνοβουλγαρικό επιμελητήριο, μια εκδήλωση που, κατά την κ. Ιωαννίδου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής μας να συζητήσουν το θέμα διεξοδικά.
 
Στις 6:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση-ενημέρωση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Το βράδυ του Σαββάτου στις 9:45 θα υπάρχει μουσικοχορευτικό παραδοσιακό πρόγραμμα, με συλλόγους της περιοχής να χορεύουν με ζωντανή μουσική και χορηγό την Οινοποιία Ποτοποιία Θράκης και το τσίπουρο «Εωθινόν».
 
Την Κυριακή, από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι στην έκθεση θα έχει την τιμητική της η Μαρωνείτικη παράδοση, με τον Σύλλογο «Ιππαρχία» να ξεναγεί τους θεατές στις ομορφιές της Μαρώνειας μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και στις γεύσεις της μέσα από τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
 
Στις 4:30 το απόγευμα υπάρχει μια μουσικοχορευτική παράσταση του «Μικρού Πρίγκιπα», για μικρούς και μεγάλους, όπου θα κερνούν ζεστή σοκολάτα μέσα από σιντριβάνι που είναι μια προσφορά της Λέσχης Κομοτηναίων. 

Σκέψεις για μετατροπή σε κλαδική 

Κλείνοντας η κ. Ιωαννίδου τόνισε πως έχουν μείνει ελάχιστα μέτρα ακόμη, και κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να το αποτολμήσουν και να έρθουν στην έκθεση.
 
Όσο για το μέλλον, η έκθεση προς το παρόν θα παραμείνει μια γενική εμπορική έκθεση, όμως ήδη υπάρχουν σκέψεις για τη μετατροπή της σε κλαδική, δηλαδή μόνο με συγκεκριμένα προϊόντα. «Βλέπουμε ότι οι κλαδικές εκθέσεις πλέον “περπατάνε”, και όχι τόσο πολύ οι γενικές εμπορικές. Ίσως να γίνει μία έκθεση για τρόφιμα. Στην Ελλάδα αυτό είναι που μας χαρακτηρίζει, αυτό παράγουμε περισσότερο, σε αυτό είμαστε καλοί, στον πολιτισμό, στις γεύσεις, και αυτό μπορούμε να δείξουμε» εξήγησε η ίδια κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.