«Στοχος μας η διαρκης βελτιωση των Παιδικων Σταθμων»

Τον πάγιο προσανατολισμό της Διοίκησης των Δημοτικών Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών Κομοτηνής για τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους σταθμούς, επισήμανε χθες στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, με αφορμή την έναρξη της περιόδου εγγραφών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρόεδρος των ΠΒΣ κ. Δάμων Δαμιανός. Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε ειδικότερα στη βούληση για τη λειτουργία απογευματινού παιδικού σταθμού καθώς επίσης στην ανέγερση διαπολιτισμικού σταθμού στην περιοχή της οδού Δωδεκανήσων στο πλαίσιο του προγράμματος URBAN και στην κατασκευή ενός ακόμη παιδικού σταθμού με χρηματοδότηση από το «Θησέα». Ο Πρόεδρος των ΠΒΣ του Δήμου Κομοτηνής ανακοίνωσε ότι η τιμή των τροφείων από το Σεπτέμβριο θα ανέρχεται σε 40 ευρώ, διαμορφωμένη στο χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τα τροφεία που καταβάλλονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στην υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Την πεποίθηση ότι οι 11 παιδικοί σταθμοί του Δήμου λειτουργούν με άψογο τρόπο και με διαδικασίες πρωτόγνωρες για τα δεδομένα των δημοτικών σταθμών εξέφρασε ο κ. Δαμιανός υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο που επιτελείται τυγχάνει αναγνώρισης από την τοπική κοινωνία.

Όπως διευκρινίστηκε, κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο οι ΠΒΣ φιλοξενούν 580 νήπια, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Τα 85 άτομα που συνθέτουν το επιτελείο της υπηρεσίας «δίνουν το καλύτερο εαυτό τους και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ορθολογιστική και κατά το κοινό αίσθημα απόλυτα ικανοποιητική λειτουργία των παιδικών σταθμών» πρόσθεσε ο κ. Δαμιανός.

Προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε σχέση με τη συγχώνευση του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών με τα νομικά πρόσωπα του ΠΙΚΠΑ του ΚΕΦΟ και του παιδικού σταθμού Ροδίτη, λύθηκαν ήδη και σήμερα δεν προκύπτει κανένα ζήτημα όσον αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα όσα ανέλυσε ο Πρόεδρος των ΠΒΣ του Δήμου Κομοτηνής με το νόμο «σκούπα»- ο οποίος σύντομα θα περάσει από τη Βουλή- του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εργασίας και Απασχόλησης ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν σε θέματα υποχρεωτικών μετατάξεων υπαλλήλων από ένα νομικό πρόσωπο σε άλλο , δίνοντας τη δυνατότητα στους υπαλλήλους εντός διαστήματος 3 μηνών να διαλέξουν τον ασφαλιστικό τους φορέα στον οποίο και θέλουν να ενταχθούν.

Η διαδικασία εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς

Η περίοδος υποβολής δικαιολογητικών για εγγραφές και επανεγγραφές νηπίων ξεκίνησε και εκτείνεται μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Έως τότε η Γραμματεία των ΠΒΣ-Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας Δήμου Κομοτηνής θα δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους γονείς οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά.

Αίτηση γονέα

Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού

Βεβαιώσεις εργασίας και των δύο γονέων

Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού, φωτοτυπία της πρώτης σελίδας και της σελίδας των εμβολίων του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού καθώς και το πρωτότυπο του βιβλιαρίου υγείας με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας

Υπεύθυνη δήλωση για την οικογενειακή κατάσταση των γονέων του παιδιού

Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΔΕΥΑΚ


Όπως διευκρίνισε ο κ. Δαμιανός για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων στους σταθμούς εκτός των προηγούμενων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας. Για την επανεγγραφή απαιτούνται μόνο, η αίτηση γονέα, βεβαίωση εργασίας και των δύο γονέων , βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού, φωτοτυπία της πρώτης σελίδας και της σελίδας των εμβολίων του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού καθώς και το πρωτότυπο του βιβλιαρίου υγείας με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Προτεραιότητα έχουν τα επανεγγραφόμενα νήπια και βεβαίως εκείνες οι μητέρες από τα χαρτιά των οποίων πιστοποιείται η εργασία τους.

Ο κ. Δαμιανός τόνισε πως πολιτική των ΠΒΣ Δήμου Κομοτηνής, είναι τα νήπια να εγγράφονται στο χώρο μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

Καμία περαιτέρω αύξηση των τροφείων μέχρι το τέλος 2006

«Το ύψος των τροφείων για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι μικρό αλλά και συμβολικό, συνεκτιμώντας την οικονομική δυσπραγία και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας» υπογράμμισε σχετικά ο Πρόεδρος των ΠΒΣ. Ο ίδιος μετέφερε και τη δέσμευση της Διοίκησης ότι μέχρι τη λήξη της θητείας της, στις 31.12.2006, δεν πρόκειται να επανατεθεί ζήτημα αύξησής του.

Το ύψος των τροφείων που θα καταβάλλουν οι γονείς, μετά από απόφαση του Δ.Σ των δημοτικών παιδικών σταθμών ανέρχεται σε 40 ευρώ. «Το ύψος των τροφείων είναι το χαμηλότερο από όλους τους παιδικούς σταθμούς της περιφέρειας ΑΜΘ. Η μικρή αύξηση της τάξης των 10 ευρώ καθίσταται αναγκαία διότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι δαπάνες των παιδικών σταθμών την ίδια στιγμή που οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών παραμένουν παγωμένες στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα έτη» υπογράμμισε ο κ. Δαμιανός.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση των τροφείων όσοι δηλώνουν αδυναμία να τα καταβάλλουν κι αυτό συνέβη σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο αδέρφια εγγεγραμμένα στους παιδικούς σταθμούς, οι γονείς καταβάλλουν τροφεία μόνο για το ένα από αυτά. Οι πολύτεκνοι οι οποίοι στέλνουν στους σταθμούς περισσότερα από 3 παιδιά, θα απαλλάσσονται από τα τροφεία.

Απογευματινός παιδικός σταθμός κι άλλα σχέδια

Σε σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με τον σχεδιασμό και τους στόχους που έθεσε η Διοίκηση των δημοτικών παιδικών σταθμών, προέβη ο κ. Δαμιανός.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη λειτουργία απογευματινού παιδικού σταθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες γονέων που εργάζονται και το απόγευμα. Επίσης πάγια επιδίωξη αποτελεί η δημιουργία και βρεφικού τμήματος, που απαιτεί περισσότερο προσωπικό και εγκαταστάσεις.

«Αναμένουμε να απεμπλακεί από τα γρανάζια της υφιστάμενης γραφειοκρατίας το ζήτημα της ανέγερσης του διαπολιτισμικού παιδικού σταθμού στην περιοχή της οδού Δωδεκανήσων που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα urban» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΠΒΣ συμπληρώνοντας παράλληλα ότι προβλέφθηκε στο πλαίσιο του «Θησέα» η κατασκευή ενός ακόμη παιδικού σταθμού στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κομοτηνής.

Ο κ. Δαμιανός επανέλαβε την πρόθεση της Διοίκησης για την προμήθεια ενός πολυμορφικού αυτοκινήτου με το οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις των παιδιών και θα εξυπηρετούνται όλες οι εκδρομές οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις οι οποίες γίνονται στους σταθμούς.

Ας σημειωθεί τέλος ότι στις 15 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η περιοδική έκδοση των ΠΒΣ «Παιδικό Ηλιοτρόπιο» ,στις 10 του ίδιου μήνα θα διοργανωθεί το καθιερωμένο πανηγυράκι χαράς και δημιουργίας στο μικρό πάρκο της ΠΑΜΘ ενώ την 1η Ιουνίου τα παιδιά των σταθμών θα λάβουν μέρος στον εορτασμό της ημέρας περιβάλλοντος που οργανώνει η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος στην Κομοτηνή.

Ν.Δ.

«Να αρθεί άμεσα η πολιτική δίωξη εις βάρος των Ξάνθου Κώστογλου και Βασίλη Κάργα»

Την αμέριστη συμπαράσταση του στους συναδέλφους δημοσιογράφους Ξάνθο Κώστογλου και Βασίλη Κάργα για την πολιτική δίωξη την οποία υφίστανται κι είχε ως συνέπεια τη μετάθεσή τους στην Αθήνα, μετά από ενεργό παρουσία στην υπηρεσία τους 22 ετών και 23 ετών αντίστοιχα, εξέφρασε στην έναρξη της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες ο Πρόεδρος του Δ.Σ Κομοτηνής κ. Δάμων Δαμιανός.

Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι «τέτοιου είδους μεταθέσεις οι οποίες σαφέστατα έχουν πολιτικό περιεχόμενο και ενέχουν την υποψία της πολιτικής δίωξης δεν αρμόζουν στον πολιτικό μας σύστημα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα πολιτικά ήθη του 21ου αιώνα». Ζήτησε από τους αρμόδιους του Υπουργείου και ειδικότερα από τον πολιτικό προϊστάμενο κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο «να ανακαλέσει άμεσα αυτές τις πολιτικές διώξεις υπό την μορφή των μεταθέσεων και να αφήσει τους δύο πολύ καλούς συναδέλφους απαραίτητους κατά τα άλλα για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες εργάζονται ώστε να επιτελούν το έργο τους αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τα γραφεία στα οποία εργάζονται και τα οποία από ετών και με ευθύνη των προηγουμένων κυβερνήσεων έχουν υποβαθμιστεί και δεν παράγουν κανένα έργο».

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.