“Στοχος η παροχη υψηλοτερου επιπεδου πολιτισμου στην πολη μας”

H ιδιοκτήτρια της μουσικής σκηνής «Εν χορδαίς και οργάνοις» κ. Ειρήνη Ζαμπουνίδου μιλάει στον ΠτΘ για τα μελλοντικά σχέδιά της και τις παραστάσεις που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει. Επίσης αναφέρεται στον χαρακτήρα της νύχτας στην Κομοτηνή και εκφράζει την άποψη πως η νύχτα παρόλα αυτά που ακούγονται είναι μαγική και όμορφη.

ΠτΘ: Ποια ήταν τα κίνητρα που σας ώθησαν να δημιουργήσετε αυτό τον όμορφο μουσικό χώρο;

Ε.Ζ. : Από μεγάλη αγάπη για την ποιοτική μουσική και την παράδοση, δημιουργήσαμε αυτόν τον χώρο.

Πήραμε στοιχεία από την πόλη μας και ιδιαίτερα της παλιάς πόλης, τα μεταφέραμε στη διακόσμηση, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια παλιά γειτονιά.

Ξεκινήσαμε λοιπόν να παίζουμε μουσική σ΄ αυτήν την γειτονιά με μουσικούς πολύ αξιόλογους από την Κομοτηνή, την Καβάλα, την Αθήνα.

Θα αναφερθώ πρώτα στον Κυριάκο Πετρά, συντοπίτη μας, γνωστό σ΄ όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους για τη δεξιοτεχνία του στο βιολί και για την αξιόλογη δισκογραφική του παρουσία.


Να σημειώσουμε εδώ, πως είναι ο μόνιμος συνοδός του Χρόνη Αηδονίδη και της Δόμνας Σαμίου στις συναυλίες τους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένας ακόμη δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, μουσικός, ήταν ο Πέτρος Ζώτος. Αυθεντικός και σεμνός, ερμηνεύει με μεγάλο σεβασμό όλους τους συνθέτες. Έχω την εκτίμηση πως σύντομα θα τον ακούσουμε δίπλα σε μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών. Του το ευχόμαστε.

Στην κιθάρα συμμετείχε ο Κώστας Διαβάτης από την Αθήνα , κιθαρίστας καλός με υπέροχη φωνή. Γνωστός κι αυτός στους καλλιτεχνικούς χώρους και με συνεργασίες σπουδαίες, όπως την Δ. Σαμίου και τον Δ. Κοντογιάννη.

Σ΄ αυτό το πρώτο πάλκο, βασική και ουσιαστική ήταν η παρουσία του συντοπίτη μας, Σγουρή Μαργαρίτη. Γνωστός για τις φωνητικές του δυνατότητες, τις γνώσεις βυζαντινής μουσικής και τις συμμετοχές του σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις της πόλης μας.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως άτομα σαν τον Σγουρή ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου τους και τα χρειαζόμαστε κοντά μας. Μαέστρος αυτού του πάλκου ήταν ο επίσης αξιόλογος καλλιτέχνης από την Αλεξανδρούπολη Γαβρήλος Κοκώνας.

Στο φετινό μας πάλκο προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με Θρακιώτες καλλιτέχνες από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Από την γείτονα Αλεξανδρούπολη, ο μαέστρος της ορχήστρας μας ο Γιώργος Τσικάριας. Παρ΄ ότι πολύ νέος σε ηλικία, είναι δεξιοτέχνης στο μπουζούκι και πράγμα δύσκολο ή σπάνιο για άλλους συναδέλφους του, ερμηνεύει ο ίδιος με εξαιρετική πιστότητα τραγούδια του Ζαμπέτα και του Χρηστάκη.

Τα σχέδιά μας για την μουσική σκηνή ήταν και είναι πολλά.

Ένα από αυτά, ήταν να δώσουμε χώρο σε νέους ανθρώπους. Έτσι δημιουργήσαμε μια βραδιά κάθε βδομάδα με φοιτητικά σχήματα, από νέους για νέους και με πολύ προσιτές τιμές. Βασικός συντελεστής είναι ο Λάζαρος Παπουτσής.

Ένα δεύτερο σχέδιο ήταν η παραγωγή LIVE παρουσιάσεων έτσι ώστε οι συντοπίτες μας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, να απολαμβάνουν από κοντά σπουδαία καλλιτεχνικά ονόματα.

ΠτΘ: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την έως τώρα πορεία του μαγαζιού στην μουσική διαδρομή της πόλης;

Ε.Ζ.: Την περυσινή χρονιά δυστυχώς δεν προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε πολλές παραστάσεις και κλείσαμε την χειμερινή σεζόν με την Μελίνα Κανά σε μια παράσταση με τον Θοδωρή Παπαδόπουλο από την Οπισθοδρομική Κομπανία. Η βραδιά άφησε πολύ ωραίες εντυπώσεις σ΄ όσους είχαν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν, με μια Μελίνα και έναν Θοδωρή που για τέσσερις περίπου ώρες τραγουδούσαν ασταμάτητα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», διοργάνωσε μια υπερπαραγωγή. Αυτή του Μιχάλη Χατζηγιάννη, στο γήπεδο Κομοτηνής. Ήταν πραγματικά μια υπερπαραγωγή με μια ομάδα καλλιτεχνών, δέκα πέντε τον αριθμό και με έναν παλμό νιότης.

Τα LIVE της φετινής χρονιάς ήταν περισσότερα και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να είναι ακόμη περισσότερα.

Ξεκινήσαμε με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τους Χαΐνηδες με ύφος και χρώμα από την παραδοσιακή μουσική και συγκεκριμένα από την Κρήτη, καθ΄ ότι ο βασικός τους συντελεστής, ο γνωστός Δημήτρης Αποστολάκης, ζει μόνιμα στην Κρήτη.

Συνεχίσαμε με τους MICRO, το συγκρότημα με την ηλεκτρονική μουσική και φτάνουμε στη μεγάλη Ελένη Βιτάλη. Τι να πεις για αυτόν τον όγκο της καλλιτέχνιδας με τις απέραντες φωνητικές δυνατότητες. Απλά δεν λες τίποτα. Ότι κι αν πεις, είναι πολύ λίγο και ήταν μεγάλη η τιμή να την φιλοξενήσουμε στο χώρο μας και μαζί της να φιλοξενήσουμε τους καταξιωμένους συνεργάτες της.

Πιο συγκεκριμένα, τον μαέστρο της Μιχάλη Τσεκούρα που μαζί με την Ελένη Καραΐνδρου έκαναν την ενορχήστρωση στις ταινίες του Αγγελόπουλου, το Νίκο Πετζίκη στα πλήκτρα, που δημιούργησε και διατηρεί ένα από τα πρώτα studio ηχογράφησης στη Θεσσαλονίκη και τον κορυφαίο Ανδρέα Αλεζάκη στον ήχο.

Οι καλλιτεχνικοί κύκλοι ομολογούν πως φεστιβάλ στον Λυκαβηττό χωρίς Τσεκούρα και Αλεζάκη δεν πραγματοποιούνται.

Συνεχίσαμε με το δίδυμο του Σωκράτη Μάλαμα και Ορφέα Περίδη. Ήταν μια εξαιρετική παράσταση. Είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε δυο καλλιτέχνες με τέτοια βαρύτητα σε μια βραδιά.

Και επειδή θέλουμε να προσεγγίσουμε όλες τις ηλικίες και όλα τα είδη της μουσικής, πραγματοποιήσαμε ένα φεστιβάλ με μουσική BLUES, ROK, Έθνικ με τους BLACK JACK (στην BLUES), το συγκρότημα ROK της κοινότητας νέων και τους Βαλκανατόλια με μουσική Έθνικ.

Ήταν πραγματικά μια προσφορά από το Εν Χορδαίς και Οργάνοις με ελεύθερη είσοδο για τους θαμώνες της.

ΠτΘ: Υπήρχε ανταπόκριση από τον κόσμο στην διοργάνωση αυτών των παραστάσεων;

Ε.Ζ.: Βέβαια υπήρχε. Ο κόσμος συμμετείχε σε όλες τις ζωντανές παραστάσεις και πιστεύω πως ο κόσμος θα μάθει να αγαπάει την καλή μουσική. Τα σχόλιά του ήταν πολύ θετικά και για το χώρο και για τους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν σε αυτόν.

ΠτΘ: Σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, μήπως η τιμή του εισιτηρίου είναι λιγάκι απαγορευτική;

Ε.Ζ. : Θα ήθελα να θίξουμε λίγο το θέμα της τιμής εισιτηρίου.

Όσοι ασχολήθηκαν με αυτές τις παραγωγές, θα ξέρουν πως το συνολικό κόστος μιας παράστασης LIVE είναι μεγάλο και ανάλογο του ονόματός της και περιλαμβάνει εκτός από τις αμοιβές των καλλιτεχνών, τα έξοδα μετακίνησης, τη διαμονή, τη σίτιση και την διαφήμιση. Εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις χαμηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες επαρχιακές πόλεις και ενδεικτικά σας αναφέρω πως η τιμή εισόδου στο LIVE της Βιτάλη, ήταν η χαμηλότερη ίσως στην Ελλάδα.

ΠτΘ: Η νυχτερινή ζωή της Κομοτηνής έχει χώρο για μαγαζιά σαν το δικό σας; Εννοώ μαγαζιά που να προβάλλουν και να υποστηρίζουν την καλή μουσική και όχι τα πρόσκαιρα «σουξέ» που μονοπωλούν την διασκέδαση;

Ε.Ζ: Σίγουρα ναι. Υπάρχουν πολλοί συντοπίτες μας που διαθέτουν και κουλτούρα και μουσική παιδεία και οι οποίοι θέλουν να ακούνε ποιοτικό τραγούδι. Παρότι ο μεγαλύτερος όγκος της πόλης ακούει αυτά τα πρόσκαιρα «σουξέ», υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που έχουν την διάθεση για να ακούσουν ποιοτικό τραγούδι και που λόγω της απόστασης από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη δεν είναι εύκολο να πραγματοποιήσουν αυτήν την επιθυμία τους.

ΠτΘ: Ισχύει αυτό που λένε όλοι για τη νύχτα, ότι είναι δηλαδή βρώμικη και ύπουλη;

Ε.Ζ.: Αυτό που μου λέτε το έχω ακούσει και εγώ αλλά δεν το έχω ζήσει ακόμα. Ίσως γιατί είμαστε άνθρωποι χαμηλών τόνων και δεν προκαλούμε τις καταστάσεις.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι ο χώρος αυτός δεν έχει αναπτυχθεί πολύ στην πόλη και δεν δημιουργεί εντάσεις και ανταγωνισμούς.

ΠτΘ: Η ποιότητα των θαμώνων του μαγαζιού είναι ικανοποιητική; Έχουν συναίσθηση του χώρου που βρίσκονται;

Ε.Ζ.: Αυτό ήταν κάτι για το οποίο είχαμε μεγάλη αγωνία όταν πρωτοξεκινήσαμε την μουσική σκηνή. Και αυτό γιατί το κοινό της Κομοτηνής είναι αρκετά δύσκολο και εθισμένο θα έλεγα σε ένα είδος διασκέδασης που παραπέμπει περισσότερο σε σκυλάδικο. Ευτυχώς οι περισσότεροι ξέρουν που έρχονται. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι έρχονται μόνο και μόνο επειδή τραγουδάει η Βιτάλη και θέλουν να φανούνε. Αυτοί ίσως έχουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε σκυλάδικο για αυτό και μιλάνε, φωνάζουνε και κάνουν φασαρία, η οποία ενοχλεί τους καλλιτέχνες που βρίσκονται στο πάλκο.

ΠτΘ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ε.Ζ. : Δεν αποκλείουμε να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις της Θράκης στο μέλλον. Αυτό που προέχει τώρα είναι να εδραιώσουμε τις ζωντανές παραστάσεις. Θέλουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου οι συντοπίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν βραδιές με μεγάλους καλλιτέχνες.

Μέσα στα πλαίσια των “ελευθερίων” η μουσική σκηνή «Εν χορδαίς και οργάνοις» θα συμμετέχει στην πανελλήνια εμπορική έκθεση Θράκη 2004 και θα παρουσιάσει ένα δίωρο μουσικό πρόγραμμα με τα μουσικά σχήματα που διατηρούμε.

Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια του Δήμου για την προβολή της πόλης και συμβάλλουμε σε αυτήν όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας.

ΠτΘ: Τι είναι αυτό που λείπει από τη νυχτερινή ζωή της Κομοτηνής όλα αυτά τα χρόνια που η πόλη αναπτύσσεται;

Ε.Ζ.: Αυτό που λείπει και είναι πολύ εμφανές, είναι το πολιτιστικό στοιχείο. Ο δήμος Κομοτηνής προσπαθεί με τα Ελευθέρια και με τον Πολιτιστικό Αύγουστο να δώσει αυτόν τον αέρα του πολιτισμού στην πόλη αλλά είναι απελπιστικά μόνος του. Εμείς φιλοδοξούμε να καλύψουμε το κενό αυτό και σαν στόχο έχουμε να διοργανώνουμε μία παράσταση κάθε δεκαπέντε ημέρες περίπου

ΠτΘ: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα θέλατε να ευχαριστήσετε ιδιαίτερα για τη βοήθεια που σας πρόσφεραν σε όλη την διάρκεια των παραστάσεων;

Ε.Ζ.: Θα ήταν μεγάλη παράληψη μου να μην ευχαριστήσω όλους τους συντοπίτες μας που στήριξαν και στηρίζουν τις προσπάθειές μας, τον Γιάννη και το Γιώργο Παγκοζίδη που στέκονται δίπλα μας όσες φορές τους χρειαζόμαστε και τέλος όλους τους συντελεστές και συνεργάτες μας που στα 2 χρόνια αυτά της λειτουργίας του, εργάστηκαν και εργάζονται για να ευοδώσουν οι προσπάθειές μας.

Ακόμη θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους χορηγούς του “Εν Χορδαίς και Οργάνοις” για την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας.

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα να υποσχεθούμε ότι οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να βελτιωνόμαστε ως προς τα λάθη μας, έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε υψηλότερο επίπεδο πολιτισμού στην πόλη μας.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ

Ε.Ζ: Εγώ σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.