Στοχος η Επιβεβαιωση Διαχειριστικης Επαρκειας

Ημερίδα με θέμα «Διαδικασίες επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των δυνητικών δικαιούχων της περιόδου 2007-2013 κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την έκδοση του ελληνικού προτύπου διοίκησης και διαχείρισης έργων», διοργανώθηκε χθες στην Κομοτηνή, από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΕΤΑΑ ενημέρωσαν τους δυνητικούς δικαιούχους της ΑΜ-Θ (ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου), που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν έργα του ΕΣΠΑ, σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε οι φορείς να αποκτήσουν την απαραίτητη επάρκεια.

Η διαδικασία πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας θα διαρκέσει ως το τέλος του 2008 και η αρμοδιότητα ανήκει στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή η οποία έχει προχωρήσει ως σήμερα στην έκδοση τριών προσκλήσεων για τους δυνητικούς δικαιούχους, προκειμένου να αποκτήσουν Επιβεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας.

Οι εργασίες της ημερίδας έγιναν παρουσία του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της ημερίδας είναι οι τελικοί δικαιούχοι να γνωρίσουν τους τρόπους και τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στον τελικό σκοπό. «Το ΕΣΠΑ απαιτεί αυστηρές διαδικασίες ώστε οι τελικοί δικαιούχοι όχι μόνο να καταθέτουν προτάσεις – οράματα, αλλά προτάσεις συγκεκριμένες, αξιολογήσιμες και με δυνατότητα υλοποίησης. Διαφορετικά, μπαίνουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία καταθέσεων προτάσεων, εκκρεμοτήτων που δεν διευκολύνουν την ομαλή απορρόφηση των πλαισίων στήριξης. Αυτά έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν γι’ αυτό και τα διορθώνουμε, με στόχο οι τελικοί δικαιούχοι να γνωρίζουν επακριβώς πώς πρέπει να διαρθρώσουν τις υπηρεσίες για να πάρουν Επιβεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας, να είναι οι τελικοί δικαιούχοι και με βάση αυτή τη διάρθρωση να είναι σε θέση να απορροφήσουν τα κονδύλια».

Ο κ. Σταμάτης,
μίλησε για την απορροφητικότητα και τις συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνται. «Εργαζόμαστε για την έγκαιρη, οικονομική και ποιοτική εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ, λειτουργώντας με απόλυτο συντονισμό ώστε να πετύχουμε τους στόχους της απορροφητικότητας και της υγιούς ανάπτυξης, για κάθε νομό ξεχωριστά και για την περιφέρεια μας γενικότερα.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και οι άνθρωποί της διψούν για ανάπτυξη και προσβλέπουν με ελπίδα στο μέλλον, όπως αυτό μπορεί να προδιαγραφεί μέσα από μια συστηματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και προς την κατεύθυνσή αυτή κινούμαστε με σταθερό και ταχύ βηματισμό».


Στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο, το ποσό που θα διαχειριστεί αυτοτελώς η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι 808 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθεί και το μερίδιο που αναλογεί στην ΑΜ-Θ από τα τομεακά προγράμματα, τότε το συνολικό ποσό που θα ωφεληθεί η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κατά την περίοδο 2007-2013 θα ανέλθει στα δυο δις περίπου ευρώ.

Σχολιάζοντας τη διαχειριστική επάρκεια, ο κ. Σταμάτης εξήγησε πως το ποιοι έχουν διαχειριστική επάρκεια θα φανεί στην πορεία. «Το 2009 η διαχειριστική επάρκεια θα κρίνεται με βάση το Ελληνικό Πρότυπο ΕΛΟΤ. Σήμερα, την πιστοποιεί η δική μας διαχειριστική αρχή, η οποία έχει εκπαιδευτεί σχετικά. Επομένως, οι τελικοί δικαιούχοι έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν τώρα στη διαδικασία πιστοποίησης ώστε να μπουν κατά το δυνατόν πιο γρήγορα στη διαδικασία του ΕΣΠΑ».

Τ. Εξάρχου

«Η πιστοποίηση προϋπόθεση για την υλοποίηση έργων»

Ο Τρύφων Εξάρχου, διευθυντής στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θέλησε να τονίσει το γεγονός ότι η ημερίδα της Κομοτηνής είναι η δεύτερη που διεξήχθη πανελλαδικά, μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Σταμάτη και σ’ αυτήν συμμετέχουν οι πλέον αρμόδιοι για να ενημερώσουν τους εν δυνάμει τελικούς δικαιούχους. «Μέχρι τις 31. 12. 2008, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θα πιστοποιεί με μια τριμελή επιτροπή όλους τους τελικούς δικαιούχους, διαφορετικά δε θα μπορούν να υλοποιήσουν έργα. Οι τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που έχουν βγει είναι στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας για τους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού και όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου». Μιλώντας για τη διαχειριστική επάρκεια, ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι ο δήμος Κομοτηνής διαθέτει ISO, το οποίο βοηθάει μεν στη διαχειριστική επάρκεια, αλλά δεν είναι διαχειριστική επάρκεια. Για το ποιοι την διαθέτουν σημείωσε. «Οι μεγάλοι δήμοι και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ορισμένα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχουν δικό τους μηχανογραφικό σύστημα κι ένα σωστό οργανόγραμμα και μπορούν να πιστοποιηθούν εύκολα».

Κ. Αρβανίτης

«Είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να ετοιμάσει κάθε φορέας για να ελεγχθεί η διαχειριστική του επάρκεια»

Ο Κώστας Αρβανίτης, στέλεχος της Υπηρεσίας Συντονισμού των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας μίλησε για τη διαχειριστική επάρκεια και τις προϋποθέσεις για να την αποκτήσει κάποιος. Σημείωσε ότι απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν προτάσεις σαν δικαιούχοι στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο. «Από τον Φεβρουάριο έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για να κριθεί αν είναι κάποιος διαχειριστικά επαρκής και μάλιστα με κάποια κατηγοριοποίηση, κυρίως για τα τεχνικά έργα και τις λοιπές παρεμβάσεις προμήθειας. Είναι σχεδόν ξεκάθαρο, από πλευράς κανονιστικής, το τι πρέπει να ετοιμάσει ο κάθε φορέας για να ελεγχθεί η διαχειριστική του επάρκεια. Το Ελληνικό Πρότυπο για τη διαχείριση έργων, μέσω του ΕΛΟΤ, είναι σε εξέλιξη. Σήμερα, δίνουμε έμφαση στη μεταβατική περίοδο, δηλαδή στο πώς θ’ αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια οι οργανισμοί».

Ο κ. Αρβανίτης
εξήγησε ότι για να αποκτήσουν οι φορείς τη διαχειριστική επάρκεια χρειάζεται μια αναπροσαρμογή, χωρίς να αλλάξουν τον οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών στη λειτουργία του. Πιστεύει ότι αν ασχοληθούν τα κατάλληλα άτομα στον κάθε φορέα μέσα σ’ ένα δίμηνο μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Σημείωσε ότι η μεταβατική περίοδος στοχεύει στο να επιλύσει προβλήματα. Πρόσθεσε ότι προβλέπεται ένα πρόγραμμα κατάρτισης των ανθρώπων που θα κάνουν τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους για την διαχειριστική επάρκεια, το δε πρότυπο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.