Στοχοι και δρασεις στη Δια Βιου Εκπαιδευση

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο εκδήλωση με θέμα «Δομές και λειτουργίες της Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στην περιφέρεια ΑΜ-Θ». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας, Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς. Έδωσε έμφαση στη συγκρότηση και λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εκπαίδευσης κι επιμόρφωσης ενηλίκων και μίλησε για θέσεις επιμόρφωσης ανά πρόγραμμα και πόσες από αυτές αντιστοιχούν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Τσαμαδιάς παρουσίασε μια σειρά από δομές επιμόρφωσης.

Μιλώντας για τη δομή Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης είπε:

«Ανασυγκροτούμε, σε συνεργασία με τις Ν.Α. και νοικοκυρεύουμε αυτές τις παραδοσιακές δομές. Μέσω των ΝΕΛΕ προσφέρουμε στους πολίτες 48 επιμορφωτικά προγράμματα διάρκειας έως 80 ώρες. Στις ΝΕΛΕ των πέντε νομών της περιφέρειας επιμορφώθηκαν 1.920 πολίτες την περίοδο 2003 -4, την περίοδο 2004 -5 2.130 πολίτες και την τρέχουσα περίοδο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους κι επιμορφώνονται 2.237 πολίτες».

Η επόμενη δομή στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσαμαδιάς ήταν το Κέντρο Εκπαίδευσης κι Επιμόρφωσης Ενηλίκων από απόσταση. «Η συγκρότηση του κέντρου που έχει έδρα το Αιγάλεω Αττικής έχει αρχίσει. Η προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών, οι οποίες θ’ απευθύνονται σε όλους τους πολίτες σε όλη την επικράτεια αλλά και πέραν αυτής αρχίζει τον Σεπτέμβρη του 2006».

Κέντρα Μελετών

στους δήμους

Η τελευταία δομή ήταν το Κέντρο Μελετών Δια Βίου Εκπαίδευσης κι Επιμόρφωσης. «Ο σχεδιασμός του ολοκληρώνεται κι αρχίζει η συγκρότησή του. Βασικό στοιχείο της πολιτικής που εφαρμόζουμε είναι οι υπηρεσίες εκπαίδευσης κι επιμόρφωσης να παρέχονται κοντά στον τόπο κατοικίας ή τον τόπο εργασίας των πολιτών.

Γι’ αυτό το λόγο συγκροτούμε το Δίκτυο Εκπαίδευσης κι Επιμόρφωσης Ενηλίκων, το οποίο καλύπτει όλη τη χώρα. Κάθε δήμος μπορεί να εντάσσεται στο Δίκτυο διαμορφώνοντας ένα εργαστήριο εκπαίδευσης κι επιμόρφωσης ενηλίκων. Μέχρι σήμερα, το τελευταίο δίμηνο, έχουν ‘συγκροτηθεί’ πάνω από 500 δήμοι σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία ένταξης είναι ανοιχτή και συνεχίζεται.

Επιπλέον, αυτή την περίοδο έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε μια σειρά από αυτόνομα εκπαιδευτικά προγράμματα σε τομείς αιχμής. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες, διάρκειας 400 ωρών. Το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί την εκπαιδευτική περίοδο 2004 -5 κι εκπαιδεύτηκαν σε όλη τη χώρα 1.386 πολίτες, εκ των οποίων οι 61 στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Κατά την τρέχουσα περίοδο διαθέτουμε σε όλη τη χώρα 3.150 θέσεις εκ των οποίων οι 195 είναι στην περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Το πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων – κρίσεων και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών υπό τον τίτλο «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» είναι διάρκειας 110 ωρών.

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πρόγραμμα για την απόκτηση μαζικών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες. Εδώ, έχουμε 2.187 θέσεις εκπαίδευσης. Υπάρχει και το πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών για την ανάληψη δράσεων στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας. Στην περιφέρεια ΑΜ-Θ οι θέσεις εκπαίδευσης είναι 390».

Ο κ. Τσαμαδιάς απολογιστικά είπε ότι την περίοδο 2003- 4 επιμορφώθηκαν περίπου 30.000 πολίτες, την περίοδο 2004-5 οι πολίτες που επιμορφώθηκαν ήταν 66.000 και την τρέχουσα περίοδο εκπαιδεύονται και θα εκπαιδευτούν πάνω από 181.000 πολίτες. Στην περιφέρεια ΑΜ-Θ οι θέσεις εκπαίδευσης είναι 16.897.

Αναφορικά με τις κτιριακές υποδομές μετέφερε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη και υποβάλλεται στην περιφέρεια ΑΜ-Θ για την υποδομή της Κομοτηνής, της Ορεστιάδας και της Ξάνθης. «Η κτιριακή υποδομή για τις Σάπες θα προχωρήσει μέσω του ΟΣΚ και έπεται η κτιριακή υποδομή στο νομό Καβάλας».

Αποτιμώντας τα όσα γίνονται στον τομέα της δια βίου εκπαίδευσης διαπίστωσε ότι η περιφέρεια ΑΜ-Θ προχωράει σ’ αυτά τα θέματα, με σκοπό να προχωρήσει η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.