Στο τελος του χρονου θα λειτουργησει στην Ξανθη η Πανελληνια Συνεταιριστικη Τραπεζα

Τέλος του έτους πρόκειται να ξεκινήσει την λειτουργία της στην Ξάνθη η Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία θα εγκατασταθεί στα γραφεία του Δημοκρίτειου Πιστωτικού Συνεταιρισμού. Ο κ. Δασκαλόπουλος Γιάννης, διευθυντής του Δημοκρίτειου Πιστωτικού Συνεταιρισμού μιλά σήμερα στον ΠτΘ για τις προοπτικές της τράπεζας, το μέλλον της ,αλλά και για τους στόχους του Δημοκρίτειου Πιστωτικού Συνεταιρισμού.

ΠτΘ: κ. Δασκαλόπουλε, ξεκινώντας θα ήθελα να μου δώσετε το προφίλ του Δημοκρίτειου Πιστωτικού Συνεταιρισμού.

Γ.Δ.:
«Ο Δημοκρίτειος Πιστωτικός Συνεταιρισμός» ξεκίνησε το 1996 και ήταν το αποτέλεσμα προσπάθειας κάποιων φορέων, κυρίως επαγγελματικών, δηλαδή των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου, καθώς και κάποιων ιδιωτών που αγαπούσαν τον τόπο τους και είχαν κάποια ανησυχία για το μέλλον του. Με αφορμή την άνθιση των Συνεταιριστικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κάποιοι σκέφθηκαν ότι και στην Ξάνθη έπρεπε να γίνει μία προσπάθεια ώστε να συγκρατηθεί το τοπικό χρήμα και η τοπική οικονομία να ανακυκλώνει μόνη τα χρήματά της.

ΠτΘ: Η ντόπια κοινωνία, οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας;

Γ.Δ.:
Πέντε χρόνια μετά αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα θα λέγαμε ότι δεν είναι αυτό που τουλάχιστον επιθυμούσαμε στο ξεκίνημα. Αυτό σημαίνει ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σαν Τράπεζα, που είναι ένα δις διακόσια εκατομμύρια, δεν συγκεντρώθηκε μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αυτό σίγουρα είναι μία αποτυχία. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας κάποιους παράγοντες, οι οποίοι συνετέλεσαν σε αυτό. Ο πιο βασικός ήταν ότι πέσαμε ακριβώς στην εποχή του Χρηματιστηρίου. Στο ξεκίνημα της προσπάθειας ο κόσμος επένδυε τα χρήματά του και στη συνέχεια ή τα είχε χάσει ή παρέμεινε εγκλωβισμένος. Η ουσία όμως είναι ότι δεν καταφέραμε τους στόχους μας.

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός πιστωτικού Συνεταιρισμού;

Γ.Δ.:
Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ο πελάτης είναι και μέτοχος, οπότε τα οφέλη του είναι πολλαπλά, κερδίζει καθημερινά από τις συναλλαγές του, οι οποίες γίνονται με όρους πιο ευνοϊκούς ,τόσο στα επιτόκια όσο και σε κάποιες προμήθειες που παίρνουν οι Τράπεζες. Πέρα από αυτά τα οφέλη ο ίδιος ο μέτοχος κερδίζει και από τα κέρδη της Τράπεζας. Επί πλέον υπάρχει μία διαφορετική αντιμετώπιση διότι δεν έχεις απέναντί σου ένα απλό πελάτη αλλά ένα μέτοχο πελάτη. Άρα η συμπεριφορά και το πρόσωπο των Τραπεζών αυτών είναι περισσότερο φιλικά και κοινωνικά από ότι των άλλων εμπορικών Τραπεζών.

ΠτΘ: Προχωράτε σε λίγο καιρό και στη δημιουργία Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Γ.Δ.:
Αυτό ακριβώς ήταν η διέξοδος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη μη συγκέντρωση του απαιτούμενου κεφαλαίου. Δεν είμασταν οι μόνοι, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος οι πιστωτικοί Συνεταιρισμοί δεν κατάφεραν να εξελιχθούν σε Τράπεζες για τους ίδιους λόγους. Ετσι σκεφθήκαμε όλοι οι συνεταιρισμοί να δημιουργήσουμε μία πολυμετοχική Τράπεζα σε συνεργασία και με τις υπάρχουσες συνεταιριστικές Τράπεζες και δημιουργήσαμε μία νέα Τράπεζα , την Πανελλήνια Τράπεζα Α.Ε., με μετοχικό κεφάλαιο 10 δις, η οποία έχει το δικαίωμα να ανοίξει καταστήματα όπου θέλει. Μέσα στα πρώτα πέντε καταστήματα που ανοίγει επέλεξε να είναι ένα και στην Ξάνθη. Μέλη της είναι 15 Συνεταιριστικές Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και περίπου 25 Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία επιλογής προσωπικού, η οποία θα περατωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Εκτιμώ ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε.

ΠτΘ:Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της;

Γ.Δ.:
Θεωρούνε ότι η Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στον Τραπεζικό χώρο, θα προσφέρει κάτι διαφορετικό και αυτή ακριβώς η διαφορετικότητά της είναι που μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι. Η διαφορετικότητά της συνίσταται στην διαφορετική αντιμετώπιση του πελάτη. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες έχουν γίνει απρόσωπες . Για μας ο κάθε πελάτης είναι διαφορετικός , προσπαθούμε να δούμε τις ανάγκες του, άλλωστε είμαστε μία μικρή σε μέγεθος τράπεζα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε το πλεονέκτημα της ευελιξίας, της προσαρμοστικότητας στις ανάγκες του κάθε πελάτη ή κάθε κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας πελατών.

ΠτΘ: Ο Δημοκρίτειος Πιστωτικός Συνεταιρισμός θα απορροφηθεί από την Τράπεζα;

Γ.Δ.:
Όχι, συνεχίζει να υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο και η προσπάθειά μας γίνεται πιο έντονη έχοντας να δώσουμε ως παράδειγμα στους Ξανθιώτες την Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα για το πώς δουλεύει και πόσο εύκολο είναι αυτή η Τράπεζα να είναι δική μας. Γιατί υπάρχει μία συμφωνία ο κάθε πιστωτικός Συνεταιρισμός που θα φιλοξενεί υποκατάστημα της Πανελληνίας, αμέσως μόλις μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα, και θα πάρει την άδεια λειτουργίας να συνεχίσει πλέον να δουλεύει μόνος του και να αποσυρθεί από την Πανελλήνια.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Δ.:
Κι εγώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.