«Στο σκοταδι» οι ξενοδοχοι για τον Φορο Διαμονης

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της εφαρμογής του λόγω της μη έκδοσης της εφαρμοστικής εγκυκλίου - Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης – Γ.Γ. ΠΟΞ «Ένα σοβαρό κράτος θα είχε επιλύσει τα προβλήματα αυτά μήνες πριν»

Τη σύγχυση, η οποία επικρατεί στις τάξεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όλης της χώρας, αναφορικά με την έναρξη εφαρμογής του νέου Φόρου Διαμονής, ο οποίος θα επιβάλλεται σε κάθε διανυκτέρευση που θα πραγματοποιείται στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας, από την 1η του προσεχούς Ιανουαρίου, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
 
Στη σχετική ανακοίνωση  που εξέδωσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογραμμίζει πως λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου Φόρου, «όλοι οι εμπλεκόμενοι —οι ξενοδόχοι, οι συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πελάτες μας, Έλληνες και ξένοι— βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι και σε σύγχυση, αναμένοντας, πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική απόφαση, στην οποία θα καταγράφονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι λοιπές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και πληροφορίες».
 
Όπως επισημαίνεται «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έχει, ευθύς εξ αρχής, εδώ και μήνες, προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες αυτού του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό, στην ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος και φυσικά, κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία» για να τονίσει επίσης πως παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις στα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νέου φόρου.
 
«Να υποθέσουμε ότι, ίσως και λόγω του Πνεύματος των εορτών, πιστεύουν ότι η έναρξη εφαρμογής του νέου αυτού φόρου, η οποία απαιτεί σύνθετες λογιστικές και τεχνικές προσαρμογές, θα ρυθμιστεί με κάποιο «μαγικό» τρόπο; Ή μήπως ότι η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης του τεράστιου αριθμού τουριστικών επιχειρήσεων και πελατών, μπορεί να καλυφθεί, αντίστοιχα “μαγικά”, σε διάστημα λίγων 24ώρων» καταλήγει ερωτηματικά η ανακοίνωση στην οποία διαπιστώνεται «ότι και όλη η διαχείριση των σχετικών διαδικασιών, δείχνει να χαρακτηρίζεται από μία ελαφρότητα πλήρως αναντίστοιχη της βαρύτητάς του για το μέλλον των χιλιάδων ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων». 

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου «Έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά» 

Τη σύγχυση αλλά και την απόγνωση του ξενοδοχειακού κόσμου της χώρας, κατ’ επέκταση και της περιοχής μας, υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.
 
«Σε τρεις μέρες από τώρα ξεκινάει η εφαρμογή ενός νέου νόμου, ο οποίος συνίσταται σε αλλαγή τόσο των μηχανογραφικών συστημάτων των ξενοδοχείων όσο και στον γενικότερο τρόπο λειτουργίας αυτών και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος που αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι για να γνωρίζουμε τα απαραίτητα για τη μετάβασή μας στο νέο αυτό νομικό καθεστώς» επεσήμανε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως παρά τις συνεχείς καθημερινές παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει υπάρξει απόκριση. 
 
«Την επομένη ημέρα της εφαρμογής θα υπάρξουν πρόστιμα σε όποιον δεν το εφαρμόζει, καθώς μιλάμε για φορολογική παράβαση» εξήγησε για να υπογραμμίσει πως «έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά, για ζητήματα και θέματα που ένα σοβαρό κράτος θα έπρεπε μήνες πριν να έχει επιλύσει». 

«Πιο ακριβό  και άρα λιγότερο ελκυστικό το τουριστικό μας προϊόν για τις αγορές του εξωτερικού» 

Ερωτηθείς σχετικά και με το πώς αναμένεται ο νέος αυτός φόρος να επηρεάσει το τουριστικό προϊόν της χώρας, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε πως «εν αντιθέσει με τους κυβερνώντες που αρέσκονται στην ευημερία των αριθμών, τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου είναι συγκεκριμένα. Ειδικά στις επιχειρήσεις με τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, είναι μικρές, οικογενειακές και μόλις μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Ό,τι καινούργιο επιβάλλεται επιβαρύνει τον πελάτη, έτσι και τώρα το τουριστικό προϊόν της χώρας, της περιοχής μας θα ακριβύνει, θα γίνουμε πιο ακριβοί και άρα λιγότερο ελκυστικοί όσον αφορά τις αγορές, κυρίως του εξωτερικού». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.