Στο προγραμμα εκριζωσης της Βρουκελλωσης η ΠΕ Ροδοπης

Λόγω του χαμηλού επιπέδου μόλυνσης των ζώων

Στο πρόγραμμα εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης, λόγω του χαμηλού επιπέδου μόλυνσης στις εκμεταλλεύσεις, βρίσκεται η ΠΕ Ροδόπης.
 
Αυτό σημαίνει πως δεν γίνεται μαζικός εμβολιασμός των ζώων, αλλά σφαγή και αποζημίωση των οροθετικών και καθολική σφαγή στις εκμεταλλεύσεις που τα μολυσμένα ζώα είναι πάνω από το 50% στο σύνολο της εκμετάλλευσης.
 
Η Ροδόπη, μαζί με την ΠΕ Καβάλας, είναι οι μόνες στην Περιφέρεια ΑΜΘ που εφαρμόζουν πρόγραμμα εκρίζωσης, μιας και οι υπόλοιπες εφαρμόζουν μεικτό πρόγραμμα, με εμβολιασμούς και εκρίζωση.
 
Η πολιτική αυτή εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα για την βρουκέλλωση, το οποίο έχει σαν στόχο να κηρυχθούν αρχικά περιοχές, και στη συνέχεια όλη η χώρα, ελεύθερες βρουκέλλωσης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν διάφορα στάδια για την εκρίζωση ενός ενδημικού νοσήματος. Ανάλογα με τον επιπολασμό (επίπεδο μόλυνσης) του νοσήματος, τους οικονομικούς πόρους και τις κοινωνικέςσυνθήκες διαμορφώνεται η πολιτική αντιμετώπισής του.
 
Έτσι, στην περίπτωση της βρουκέλλωσης τα στάδια είναι συνοπτικά τα εξής:
 
1ο στάδιο: μαζικός εμβολιασμός ενήλικων και νεαρών ζώων. Χρειάζεται περίπου
1-3 χρόνια για την πλήρη εφαρμογή του, ώστε στο τέλος αυτού του διαστήματος όλος οζωικός πληθυσμός να είναι εμβολιασμένος.
 
2ο στάδιο: εμβολιασμός ΜΟΝΟ των νεαρών ζώων (αντικατάστασης, ηλικίας 3-6μηνών).
 
3ο στάδιο: Από τη στιγμή που ο επιπολασμός βρεθεί ότι είναι μικρότερος ενός ποσοστού σε επίπεδο εκμεταλλεύσεων, μπορεί ναξεκινήσει η «εκρίζωση», δηλαδή αιμοληψίες από όλα τα ζώα, σφαγή και αποζημίωση τωνοροθετικών και καθολική σφαγή στις εκμεταλλεύσεις που τα μολυσμένα ζώα είναι ιπάνω από το 50% στο σύνολο της εκμετάλλευσης. Οι οροαρνητικές εκμεταλλεύσεις χαρακτηρίζονται ως «επίσημα απαλλαγμένες εκμεταλλεύσεις».
 
4ο στάδιο: «Επίσημα απαλλαγμένες περιοχές» (Officially brucellosis-free region),οι οποίες περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ «επίσημα απαλλαγμένες εκμεταλλεύσεις», ενώ οι
ορολογικοί έλεγχοι στα ζώα των εκμεταλλεύσεων πραγματοποιούνται στο 10% των εκμεταλλεύσεων την πρώτη χρονιά και στο 5% τις επόμενες.
 
5ο στάδιο: «Χώρα ελεύθερη βρουκέλλωσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.