Στο «περιμενε» για τις θεσεις στις παραλιες Αρωγης και Μεσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις θέσεις, όμως η αναμενόμενη αλλαγή της ΚΥΑ καθυστερεί την προκήρυξη του διαγωνισμού

Ίδιες με τις περυσινές θα είναι οι θέσεις που θα δημοπρατηθούν στις παραλίες Αρωγής και Μέσης από το Δήμο Κομοτηνής, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής τη Δευτέρα 22 Μαΐου.
 
Μοναδική διαφορά θα είναι ότι αφενός μεν οι θέσεις θα δημοπρατηθούν για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2019 και ότι στη θέση για θαλάσσια μέσα αναψυχής θα μπορεί να υπάρχει και μηχανοκίνητο σκάφος για ανάλογα θαλάσσια αθλήματα, πέρα από κανό και θαλάσσια ποδήλατα.
 
Στην παραλία Αρωγής θα δημοπρατηθούν 15 θέσεις: 7 θέσεις για τοποθέτηση σετ αντηλιακών ομπρελών με ξαπλώστρες, ισάριθμες θέσεις για λειτουργία τροχήλατου – αυτοκινούμενου ή μη – αναψυκτηρίου και μία θέση για θαλάσσια μέσα αναψυχής.
 
Στην παραλία της Μέσης προορίζονται για εκμίσθωση σε ιδιώτες μία θέση από κάθε μια από τις τρεις ανωτέρω κατηγορίες, ενώ υπάρχει και μια απευθείας παραχώρηση. Να σημειωθεί ότι το εμβαδόν των τμημάτων αιγιαλού της πρώτης κατηγορίας είναι 500 τ.μ., της δεύτερης 15 τ.μ. και της τρίτης 100 τ.μ..
 
Το αντάλλαγμα θα καθοριστεί από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής, κάτι που θα γίνει μεσοσταθμικά, με τους μέσους όρους δημοπρασίας δηλαδή των τελευταίων ετών. Να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι οι τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας, ήταν 2.000 ευρώ για τις θέσεις που προορίζονταν για ομπρέλες και ξαπλώστρες, και 2.000 ευρώ για τις θέσεις, των αναψυκτηρίων.
 
Να σημειωθεί πως στην παραλία της Μέσης αναλογεί και δεύτερη θέση, η οποία παραχωρείται απευθείας σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην άκρη της παραλίας, όπως προβλέπει ο νόμος, με την τιμή των 7,24 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η επιχείρηση έχει ζητήσει 500 τετραγωνικά μέτρα παραλίας.
 
Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη της δημοπρασίας για τις θέσεις, όμως παρόλο που ο χρόνος τρέχει, η όλη διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει, μιας και τα αρμόδια υπουργεία φαίνεται πως ετοιμάζουν διορθωτική ΚΥΑ, η οποία θα διορθώνει θέματα που έχουν δημιουργηθεί με την προηγούμενη.
 
Επειδή λοιπόν μπορεί να προκύψουν αλλαγές που θα υποχρεώσουν τον Δήμο να επαναπροκηρύξει τις θέσεις, η Οικονομική Επιτροπή θα προχωρήσει στη δημοπρασία μετά την έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα. 

Η μάχη των θαλάσσιων μέσων 

Να επισημάνουμε πως το θέμα των θαλασσίων μέσων αναψυχής, απασχόλησε για μεγάλο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο, με την απόφαση να μην ακολουθεί παραταξιακές γραμμές.
 
Συγκεκριμένα η νέα ΚΥΑ επιτρέπει στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει αν θέλει να τοποθετηθούν στο χώρο μηχανοκίνητα μέσα, και αυτό ουσιαστικά διαίρεσε στα τρία το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Θεόδωρος Γκαντής, τόνισε πως θα πρέπει να επιτραπεί τόσο μηχανοκίνητο σκάφος, όσο και μέσα όπως jet ski αφήνοντας ελεύθερες τις δραστηριότητες, ενώ από την άλλη ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης, που να υπενθυμίσουμε δεν έχει δικαίωμα ψήφου, πρότεινε να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς καθόλου μηχανικά μέσα.
 
Κατά τη συζήτηση προτάθηκε η σολομώντειος λύση να επιτραπεί η χρήση μόνο μηχανοκίνητου σκάφους με εξειδικευμένο οδηγό, για ανάλογα θαλάσσια αθλήματα, μαζί φυσικά με τα κανό και τα θαλάσσια ποδήλατα, λύση η οποία τελικά επικράτησε μετά από ψηφοφορία, κατά την οποία δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν πέρα παράταξης στηρίζοντας την πρόταση που οι ίδιοι θεωρούσαν πιο κατάλληλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.