Στο Περιφερειακο Συμβουλιο τα προβληματα των αγροτων της ΑΜΘ

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα αγροτικά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή

Μέχρι αργά το απόγευμα συνεχιζόταν το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ εξέθεσαν τα προβλήματά και τις ανάγκες τους όσον αφορά τόσο τη γενικότερη κατάσταση, όσο και θέματα στα οποία θα μπορούσε να βοηθήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
 
Οι αγρότες πήραν πρώτοι το λόγο στο περιφερειακό εκθέτοντας μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τόσο στον αγροτικό όσο και στον κτηνοτροφικό τομέα. Κοινά προβλήματα αποτελούν, όπως εδώ και αρκετό διάστημα, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, το οποίο θεωρούν πως καταπνίγει κάθε δυνατότητα τερματισμού της εκμετάλλευσης και απειλεί την επιβίωσή τους. Όπως ανέφεραν όμως, χρειάζεται και μια ενιαία χάραξη στρατηγικής στην περιφέρεια για τα προβλήματά τους, με τη στήριξη της Περιφέρειας τόσο οικονομικά, όσο και οργανωτικά.
 

Παράλληλα, έγινε αναφορά στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος καυσίμων και πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν με τις εισφορές και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ζητήθηκε δε να υπάρξει μια καλύτερη πρόβλεψη για τα σχέδια βελτίωσης, αλλά και τη στήριξη της Περιφέρειας, μέσω των χρηματοδοτήσεων που έχουν περάσει σε αυτή από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.  Ιδιαίτερα έγιναν αναφορές στη βοήθεια για την αποκατάσταση των αγροτικών υποδομών, όπως η πραγματοποίηση αναδασμών, καθώς και η ολοκλήρωση υποδομών όπως μικρά αρδευτικά, αποστραγγιστικά αλλά και μεγαλύτερα έργα που έχουν απομείνει.  Άλλα προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι η έλλειψη προγραμμάτων για την απονιτροποίηση, αλλά και μέτρα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, η ένταξη στα οποία θα μπορούσε να δώσει ένα επιπλέον εισόδημα στους αγρότες. 

Φλέγοντα τα κτηνοτροφικά προβλήματα 

Αναφορά όμως έγινε και στα μεγάλα προβλήματα της κτηνοτροφίας, μιας και όπως τονίστηκε οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ έχουν χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από την περικοπή των βοσκοτόπων, που έπληξε μάλιστα άνισα τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ και της Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Όσο για την τεχνική λύση που εφαρμόστηκε, ακόμα και αυτή έχει προβλήματα και δεν λύνει το θέμα οριστικά.
 
Έγινε επίσης αναφορά στην αδυναμία των κτηνοτροφικών υπηρεσιών να βοηθήσουν τους αγρότες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές ασθένειες.
 
 

Μόνο οι βουλευτές της ΝΔ παρόντες 

Στη συνεδρίαση μίλησαν και οι βουλευτές της ΝΔ στην ΑΜΘ, ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, που δεσμεύτηκε να συνεχίσει να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματά τους, ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, που καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, που τόνισε πως η περιφέρεια θα πρέπει να δουλέψει οργανωμένα για να προωθήσει τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που κλήθηκαν, δεν παρέστησαν, με αρκετούς να στέλνουν παρόλα αυτά επιστολές με τις οποίες επικαλούνταν ανειλημμένες υποχρεώσεις (οι περισσότεροι βρίσκονταν στη βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού).
 
Τέλος, από την πλευρά του Υπουργείου, μέχρι και την αρχή της συνεδρίασης, δεν είχε υπάρξει κάποια απάντηση.
 
 

Συνεργασία για να λυθούν τα προβλήματα ζήτησε ο Περιφερειάρχης 

Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος τόνισε πως όλοι συμφωνούν πως η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι σημαντική για την ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας.
 
«Υπάρχουν», σημείωσε, «σοβαρά προβλήματα υποδομής, όπως αναδασμοί και φράγματα, ενώ η χώρα και η περιφέρεια δεν είναι αυτάρκης». «Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας», παρατήρησε, ενώ ανέφερε και κατέγραψε πολλές από τις προτάσεις, τονίζοντας πως η Περιφέρεια θα προσπαθήσει να  λύσει όσα μπορεί. Επίσης, ζήτησε να γίνουν επιτροπές αγροτών ώστε να συνεργαστούν με την περιφέρεια και να εντοπιστούν ποια προβλήματα μπορούν να λυθούν.
 
«Μπορούμε να λύσουμε μεγαλύτερα και μικρότερα προβλήματα με τη συνεργασία» σημείωσε για να εξειδικεύσει πως η διοίκηση της περιφέρειας αναζητά τρόπο να λειτουργήσει το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο, για μια τριετία, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να προχωρήσουν σε προγράμματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.