Στο οριο τα νεκροταφεια Σαπων

Ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει, με τον Δήμο να «τρέχει» για να μπορέσει να πραγματοποιήσει την επέκτασή τους

Στα όριά του έχει φτάσει το Νεκροταφείο των Σαπών, στο οποίο οι θέσεις που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες, για αυτό και ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών θα προχωρήσει στην αγορά χώρου ο οποίος γειτνιάζει με το σημερινό νεκροταφείο.
Το θέμα της έγκρισης τόσο της αγοράς του ακινήτου χωρίς δημοπρασία από ιδιώτη για την επέκταση των Νεκροταφείων Σαπών, καθώς και η έγκριση του πρακτικού  εκτίμησης  αξίας ακινήτου  της επιτροπής  του άρθρου 186 συζητήθηκαν κατά το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών την Δεύτερα 31 Οκτωβρίου, με την αντιπολίτευση να εγείρει αρκετές αντιρρήσεις και τελικά να το καταψηφίζει. 

Ελάχιστες θέσεις στο νεκροταφείο 

Αυτή τη στιγμή, το νεκροταφείο των Σαπών βρίσκεται στα όριά του, με ελάχιστες θέσεις να έχουν απομείνει και τον κίνδυνο να μην υπάρχει χώρος να θαφτούν οι αποδημήσαντες.
Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες για να δημιουργηθεί ένα νέο νεκροταφείο είναι και χρονοβόρες και κοστοβόρες (πρέπει να βρεθεί η έκταση, να χτιστεί εκκλησία σε αυτή και στην συνέχεια να χαρακτηριστεί νεκροταφείο) ο Δήμος προέκρινε ως προσφορότερη αυτή τη λύση, εγείροντας όμως τις αντιδράσεις των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. 

Εναντίωση Χαριτόπουλου 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη» κ. Ντίνος Χαριτόπουλος τόνισε πως η  παράταξή του δεν θα ψηφίσει την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, γιατί η εκτίμηση είναι σημαντικά πολλαπλάσια της αντικειμενικής αξίας των γύρω αγροτεμαχίων, και θα επηρεάσει μελλοντικά τις αντικειμενικές αξίες των γύρω αγροτεμαχίων δυσχεραίνοντας τις αγοραπωλησίες των πολιτών του Δήμου.
Τόνισε δε πως από την επόμενη χρονιά θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια με βάση τις αντικειμενικές αξίες, ενώ θεωρεί πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την απόκτηση μιας έκτασης για αυτό το σκοπό, ισχυριζόμενος ότι υφίσταται άλλη κοινόχρηστη έκταση ενός στρέμματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
 
Εκτιμώντας τέλος πως αν η απόφαση δεν εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση και γίνει καταγγελία από δημότη θα υπάρξει καταλογισμός του ποσού, δήλωσε πως η παράταξη του θα καταψηφίσει την εκτίμηση, δεχόμενος πάντως την ανάγκη αγοράς χώρου για την επέκταση του νεκροταφείου. 

Όχι και από τη μείζονα αντιπολίτευση 

Από την πλευρά της παράταξης «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών» η κ. Μαρία Τριφωνίδου υπογράμμισε πως η παράταξή της έχει επανειλημμένα τονίσει πως υπάρχει μεγάλη αταξία στα νεκροταφεία, και η Δημοτική αρχή είχε το χρόνο να βελτιώσει πολλά πράγματα.
Συνέκρινε δε την κατάσταση στα νεκροταφεία των Σαπών με αυτά της Κομοτηνής, όπου επικρατεί τάξη και υπάρχουν οι κατάλληλες προβλέψεις, ενώ στα νεκροταφεία των Σαπών δεν υπάρχει ούτε διάταξη ούτε σχεδιασμός.
Για αυτό και δήλωσε πως η παράταξή της αν δεν ψηφιστεί κανονισμός που θα καθορίζει και οστεοφυλάκιο και μια χωροταξία αλλά και εκμετάλλευση του υπάρχοντος χώρου  δεν θα συναινέσει στην έγκριση της επέκτασης. 

Ζήτησε υπερψήφιση ο Δήμαρχος 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης τόνισε πως η συγκεκριμένη επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα για το Δήμο, μιας και αν επιλεγεί ένα χωράφι ή μια κοινόχρηστη έκταση σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή θα πρέπει να γίνει εκκλησία, να χαρακτηριστεί η έκταση ως νεκροταφεία και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες που θα κοστίσουν πολύ στο Δήμο.
 
Γνώμονας της Δημοτικής αρχής, σημείωσε ήταν να μείνει το κόστος χαμηλό, για αυτό και έφτασαν στη συγκεκριμένη επιλογή, για αυτό και ζήτησε από το σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση, κάτι που τελικά έγινε μόνο από την συμπολίτευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.