«Στο μικρο παρκο παιζουν παντα παιδια»

Τον πλούτο των πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Κομοτηνής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Κομοτηναίοι κατά τη διάρκεια του διήμερου ανταμώματος των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Κομοτηνής με τίτλο «Στο μικρό πάρκο παίζουν πάντα παιδιά» που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της Περιφέρειας την Παρασκευή και το Σάββατο. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΕΠΑΚ, δέκα τέσσερις Σύλλογοι του δήμου, είτε με την πατροπαράδοτη κουζίνα τους, είτε με τον πλούτο δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν κατά καιρούς, αλλά είτε και με τις ιδιαιτερότητές τους κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Με πλούσιο υλικό, έχοντας στόχο την ενημέρωση κυρίως των νέων, έδωσε το παρόν του στη συγκεκριμένη εκδήλωση και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων.

«Έχουμε πολύ υλικό για διάφορα θέματα που αφορούν και στους νέους, την Ε.Ε., αλλά και την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν πάρα πολλές εκδόσεις, και μάλιστα τελευταίες εκδόσεις της Ε.Ε. οι οποίες διανέμονται δωρεάν στο κοινό» δήλωσε ο κ. Γιώργος Κηπουρός εθελοντής του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων.

Με διάφορα ενημερωτικά έντυπα συμμετείχε και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης στην εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημητρακόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο στόχο της παρουσίας τους, σημειώνοντας ότι «είναι να κερδίσουμε έστω και ένα αιμοδότη. Παρέχουμε διάφορα ενημερωτικά έντυπα κυρίως στους νέους ανθρώπους τονίζοντας ότι δεν φτάνει μόνο να γίνει ένας αιμοδότης, αλλά να γίνει κήρυκας αυτού του μηνύματος, γιατί είναι μια ιεραποστολή και κάθε προσφορά αίματος είναι σωτηρία για ένα άνθρωπο. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να λέει ότι είναι ζωόφιλος ή οτιδήποτε άλλο και να αδιαφορεί για το συνάνθρωπό του, εάν μπορεί φυσικά. Εάν μπορεί και αμελεί είναι εγκληματική αδιαφορία. Πρέπει να μάθουν να προσφέρουν».

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Τμήμα Γυναικών ξεκινώντας από τον τίτλο της εκδήλωσης προτίμησε να παρουσιάσει κάτι ανάλογο με αυτό, όπως σημείωσε η κ. Σουκράν Ραήφ, μέλος του Δ.Σ..

«Επειδή το θέμα της εκδήλωσης είναι «Στο μικρό πάρκο παίζουν πάντα παιδιά» κάτι δηλαδή σχετικό με το παιδί, εμείς σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε τις δικές μας παλιές παιδικές φωτογραφίες, των γονιών μας, την παλιά παιδική ενδυμασία την οποία διατηρούμε και σήμερα όπως επίσης και κάποια δείγματα από την παιδική λογοτεχνία. Ο σκοπός μας βέβαια είναι να παρουσιάσουμε, έστω και ένα μικρό κομματάκι, από την δική μας κουλτούρα».

Αφού πρώτα επισκέφτηκε όλα τα περίπτερα και συνομίλησε μαζί με τους εκπροσώπους των Συλλόγων ο δήμαρχος Κομοτηναίων κ. Βαβατσικλής παραχώρησε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

«Σήμερα παρακολουθήσαμε τον πλούτο των πολιτιστικών Συλλόγων που δρουν και αναπτύσσονται στην πόλη της Κομοτηνής. Μπορεί να έχουν μια ζωή πέντε, δέκα, είκοσι χρόνων πάντως όλοι έχουν την ίδια ζέση, την ίδια επιθυμία για δημιουργία.

Σήμερα παρουσιάσανε ένα μέρος της δουλειάς, η οποία εμένα, αλλά πιστεύω και όλους τους επισκέπτες, τους άφησε έκθαμβους.

Γιατί υπήρχε μέσα στην εκδήλωση αυτή, μέσα στην παρουσίαση όλων των εκθεμάτων, και της κουζίνας ακόμη, ένα μεράκι που δεν το συναντούμε συχνά. Πέρα από το μεράκι υπήρχε και μια φαντασία, μια φαντασία που ταίριαζε και με το μικρό το πάρκο και με τα παιδιά που διαχέονται από όλες τις γειτονιές και έρχονται να παίξουν εδώ.

Οι σύλλογοι αυτοί αλληλογνωρίστηκαν, πιστεύω του χρόνου θα έχουν ακόμη καλύτερες δημιουργίες, θα έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά και αυτά που μας παρουσίασαν σήμερα και θα παρουσιάσουν αύριο προοιωνίζουν ένα πολιτιστικό φθινόπωρο και χειμώνα».

Με τη σειρά της η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφία Μενεσελίδου αφού σημείωσε ότι η φετινή συμμετοχή είναι μεγαλύτερη συνέχισε, «θεωρώ ότι αυτός ο τόπος έχει πραγματικά υγιείς δυνάμεις που μπορούν πέρα από το να δημιουργούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, να δίνουν το στίγμα το πολιτιστικό και σε ένα τέτοια αντάμωμα, και σε μια τέτοια συνάντηση. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ανταμώνουν, να συνευρίσκονται σ’ ένα διήμερο πολιτιστικό, να δείχνουν τη δουλειά τους και να προσελκύουν πολύ κόσμο, ούτως ώστε να τους κάνουν μετόχους σε αυτή τη διαδικασία του πολιτισμού».

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισίωναν το διήμερο περιελάμβαναν παιδική παράσταση «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα», συναυλία με τη «Μουσική Παρέα», Εργαστήρι κατασκευής φιγούρας, παράσταση του Θεάτρου Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, «Ο καραγκιόζης στη λαβύρινθο του ΜΗ – ΝΟΑ» και παραδοσιακή Θρακιώτικη βραδιά με το Βαγγέλη Δημούδη.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.