Στο «κοκκινο» οι υπηρεσιες της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Ροδοπης

Μόλις έξι υπάλληλοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στα αντικείμενά της

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις υπηρεσίες της εξέδωσε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης. Στην ανακοίνωση, που υπογράφει η Εισαγγελέας κ. Κωνσταντίνα Μελισσάρη, η Εισαγγελία ζητά την κατανόηση των πολιτών, σημειώνοντας πως οι συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις υπαλλήλων της Εισαγγελίας την τελευταία εξαετία έχουν ως αποτέλεσμα να περιέλθουν οι υπηρεσίες της σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» με τους εναπομείναντες υπαλλήλους να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν «καθώς η λειτουργία των αντικειμένων της Εισαγγελίας ακόμα και στο τμήμα διακοπών είναι αδιάλειπτη και ιδιαιτέρως αυξημένη». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Εξαιτίας της δραματικής μείωσης του προσωπικού που υπέστη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης τα τελευταία έτη και κατόπιν απόρριψης του σχετικού αιτήματός της από το Πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Εφετείου Θράκης για τη στοιχειώδη και απαραίτητη αύξησή του, αναγκαστήκαμε ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία περιήλθαμε να εφαρμόσουμε νέο ωράριο εξυπηρέτησης κοινού και δικηγόρων.
 
Η Γραμματεία πλέον θα εξυπηρετεί κοινό και δικηγόρους από ώρες 9:00 έως 12:00. Με αφορμή τη νέα αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται – και την οποία θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες της Ροδόπης, καθώς πρόθεσή μας δεν είναι να τους ταλαιπωρήσουμε με ατέρμονες μετακινήσεις, αλλά να μπορούμε, να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε επαρκώς τις υπηρεσίες μας – θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε συνοπτικά τα προβλήματα, αλλά και την σημαντικότητα του ρόλου της Υπηρεσίας μας.
 
Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με τέσσερις δικαστικούς υπαλλήλους, μία διοικητική γραμματέα (ΙΔΑΧ) και μια μόνο δικαστική επιμελήτρια, καθόσον από το 2010 έως σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν – μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες του Εφετείου Θράκης πέντε υπάλληλοι και ένας επιμελητής δικαστηρίων. Τις ανωτέρω εκροές της τελευταίας εξαετίας οι υπηρετούντες αυτή τη στιγμή υπάλληλοι είναι αδύνατο πλέον να αντιμετωπίσουν καθώς η λειτουργία των αντικειμένων της Εισαγγελίας ακόμα και στο τμήμα διακοπών είναι αδιάλειπτη και ιδιαιτέρως αυξημένη.
 
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, είναι η μόνη Εισαγγελία της περιφέρειας του Εφετείου Θράκης που εποπτεύει Κατάστημα Κράτησης (Γ.Κ.Κ Κομοτηνής), είναι έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπου εδρεύουν Κεντρικές Υπηρεσίες καθώς και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι επομένως μια σημαντική Εισαγγελία, ο ιδιαίτερος ρόλος της οποίας της επιφέρει και ιδιαίτερο αυξημένο εργασιακό φόρτο.
 
Ωστόσο παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία μας, ούσα σε μια ευαίσθητη περιοχή αντιλαμβανόμενη το θεσμικό της ρόλο, αυτόν της σύνδεσης της Δικαιοσύνης με την κοινωνία, επιτελεί έργο σημαντικό ιδιαίτερα στο χειρισμό της παραβατικότητας των ανηλίκων, αφυπνίζοντας ενεργοποιώντας και δημιουργώντας δομές πρόληψης και εποπτείας. Στα ανωτέρω εντάσσονται προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής που πραγματοποιούνται από το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής και πληθώρα προγραμμάτων στήριξης με τη συνεργασία των υπηρεσιών Κοινωνικής Αρωγής, Ανηλίκων Ροδόπης και άλλους φορείς.
 
Τα τελευταία έτη υπό την εποπτεία μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση με μέτρα καταστολής αλλά και πρόληψης στην υγιή διαμόρφωση του θεσμού της οικογένειας, με την πραγματοποίηση κοινωνικών ερευνών και την εξασφάλιση κατάλληλου περιβάλλοντος σε κακοποιημένα ανήλικα και γυναίκες.
 
Με την παράκληση να γίνει αντιληπτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Υπηρεσία μας, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει καθημερινά το δυσανάλογα με τις εργασιακές απαιτήσεις ελάχιστο προσωπικό της, παρακαλούμε για την κατανόησή σας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.