Στο κεντρο της νεας αναπτυξιακης προσπαθειας η Θρακη (+Gallery)

Σύσκεψη με τους φορείς της ΑΜΘ πραγματοποίησε στην Κομοτηνή ο Αλέξης Τσίπρας

Την πεποίθηση πως η Περιφέρεια ΑΜΘ μπορεί να γίνει εμπορικός, ενεργειακός και διαμετακομιστικος κόμβος εξέφρασε από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με φορείς της Περιφέρειας.
 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Θράκη θα είναι στο κέντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας που ξεκινά, και ζήτησε από όλους να σχεδιάσουν μαζί την ανάπτυξη την επόμενη μέρα.
 
Ειδική μνεία έκανε δε προς την επέκταση των δικτύων αερίου στη ΑΜΘ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του LNG στην Αλεξανδρούπολη και του IGB στην Κομοτηνή, τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη Μπουργκάς και φυσικά τη διέλευση του TAP, που καθιστά την περιοχή ενεργειακό κόμβο.
 
Στη συνάντηση με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, ενώ παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, οι δήμαρχοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι επιμελητηρίων, κοινωνικών οργανώσεων, συλλόγων και εργατικών κέντρων της ΠΑΜ-Θ.
 
 

Σχέδιο για ουσιαστική ανάπτυξη

 
Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, που τόνισε αρχικά πως η Περιφέρεια, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ευρώπης, με υψηλή ανεργία, και το εισόδημα των κατοίκων της από τα χαμηλότερα της πατρίδας μας. Για αυτό υπογράμμισε πως χρειάζεται σχέδιο για ουσιαστική ανάπτυξη, με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας να είναι η εξέλιξή του σε διαμετακομιστικό κέντρο,  με την ανάπτυξη των λιμανιών, την Εγνατία Οδό, τους σιδηροδρόμους και τις πύλες της περιφέρειας προς τις γείτονες χώρες.
 
Παράλληλα η διοίκηση της περιφέρειας επιθυμεί τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητάς και του πολιτισμού. Για αυτό ζήτησε νέα γραμμή στο τελωνείο των Κήπων, τη σύνδεση της Εγνατίας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την ηλεκτροκίνηση στον σιδηροδρομικό άξονα Αλεξανδρούπολη Ορμένιο, την κατασκευή πολυχρηστικού σταθμού στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολη και την ολοκλήρωση των έργων στο Λιμάνι της Καβάλας, τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου.
 
Ζήτησε επίσης τη συνδρομή του πρωθυπουργού ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΕΠΑ, καθώς και την αξιοποίηση των φραγμάτων Μαρμαρά και Ιασίου. Τέλος ζήτησε και την στήριξη της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας, θωρακίζοντάς την από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται λόγω της θέσης της κοντά σε χώρες με ευνοϊκότερα φορολογικά και επιχειρηματικά καθεστώτα, όπως και την αναβάθμιση τόσο των μεθοριακών σταθμών, όσο και των τεχνολογικών δομών με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
 
 

Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής η Θράκη

 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως  η Θράκη είναι μία περιοχή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και έχει σημαντικές δυνατότητες να αναβαθμιστεί σε έναν κόμβο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό, με αναφορά και εμβέλεια στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Μπορεί δε να αποτελέσει το πεδίο σύνδεσης και μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση, αλλά και μεταφορών από τη Μεσόγειο προς την Μαύρη Θάλασσα.
 
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή μετάβασης για την οικονομία, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και υπανάπτυξης, σε μία περίοδο που έχουν καταγραφεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και προβλέπονται πολύ θετικοί ρυθμοί για όλο το 2017.
 
«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα να ξεκινήσω την πρώτη περιοδεία σε περιφέρεια που πραγματοποιώ ως πρωθυπουργός από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Ο σχεδιασμός που βάζει τη Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, δεν αφορά μία παράταξη και μία κυβέρνηση. Είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σάς θέλουμε και συνεργάτες», επεσήμανε, απευθυνόμενος προς τους φορείς της περιοχής.
 
Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τη Θράκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της βαλκανικής, την ίδια ώρα που ο αγωγός φυσικού αερίου καθιστά τη χώρα μας ως ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο.
 
Επίσης, μίλησε για τη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η οποία απασχόλησε, όπως είπε, τη συνάντησή του, στη Σόφια τον περασμένο Αύγουστο με τον Βούλγαρο ομόλογό του, όπου συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντησή τους γι' αυτό το θέμα να γίνει στην Αλεξανδρούπολη.
 
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κάθετων αξόνων στην Εγνατία Οδό, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των οδικών δικτύων και θα καταστήσει ταχύτερη και ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή για τους ξένους επισκέπτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.