Στο φινις πρωτο το ΠΑΣΟΚ στη Ροδοπη

Μετά τις νομαρχιακές, οι εθνικές εκλογές επιβεβαιώνουν το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, αν και η επικράτησή του είναι οριακή και μετά από μια καταμέτρηση θρίλερ. Όλα έδειχναν γύρω στις 12.00 το βράδυ, με δεδομένα τα εκλογικά τμήματα που είχαν απομείνει, ότι η ΝΔ θα διατηρούσε οριακά την πρωτιά και θα εξέλεγε τους κ.κ. Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ. Είχε εκτιμηθεί από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι στους δήμους Αρριανών και Φιλύρας θα έχαναν σημαντικό έδαφος κι ότι υπήρχαν κάποια εκλογικά όπως αυτό του Δοκού, που «έκαιγε» για το ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν κανείς, επομένως, δεν ασχολήθηκε – με εξαίρεση τους υποψηφίους – με το αν ο Αχμέτ Χατζή Οσμάν θα ξεπερνούσε τον Ευριπίδη Στυλιανίδη σε ψήφους ή αν η Χρύσα Μανωλιά θα έχανε από τον Γιώργο Πεταλωτή.

Χθες το μεσημέρι, το αποτέλεσμα είχε κλειδώσει και στα 218 εκλογικά τμήματα του νομού Ροδόπης. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 36.665 ψήφους, ποσοστό 45,9%, η ΝΔ 36.540 (ή 36.541, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών) και ποσοστό 45,75%, το ΚΚΕ 2.286 ήτοι ποσοστό 2,86% έχοντας ανεβάσει τα ποσοστά του από την προηγούμενη αναμέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 1.546 ψήφους που μεταφράζονται σε 1,94%, το ΛΑΟΣ 1.256 και ποσοστό 1,57% και η Δημοκρατική Αναγέννηση ποσοστό 0,66% με 527 ψήφους. Με εξαίρεση το Ετεροδημοτών Αμιγές Αθηνών που ήταν το μόνο τμήμα στο οποίο δεν καταμετρήθηκαν σταυροί (119 ψήφοι ΝΔ και 73 ΠΑΣΟΚ) από τα υπόλοιπα τμήματα συγκέντρωσαν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης 14.990 ψήφους (από 19.166 το 2004), ο Αχμέτ Χατζή Οσμάν 14.873, ο Ιλχάν Αχμέτ 14.188 (από 13.792 το 2004) και δεν εκλέγεται και ο Γιώργος Πεταλωτής 7.749 και είναι ο τρίτος βουλευτής από τη Ροδόπη.

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είχε μεν ως «βαρύ πυροβολικό» τον κ. Χατζή Οοσμάν με την πολυσυζητημένη υποψηφιότητα πλην όμως ήταν εξίσου δυνατά και τα υπόλοιπα ονόματα, η πρώην βουλευτής Χρύσα Μανωλιά πήρε 7.602 ψήφους, ο Κοτζά Μουμίν Ριτβάν 2.485 και η Όλγα Τσετινέ 2.162. Αντίθετα, από τη ΝΔ, μετά από τις δυο πολύ ισχυρές παρουσίες των κ.κ. Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ διακρίνεται μια αξιόλογη παρουσία του Κυριάκου Μπαμπασίδη που συγκέντρωσε 4.893 ψήφους, ποσοστό που του επιτρέπει να παραμείνει στην πολιτική επικαιρότητα, ενώ ο Χρήστος Μπραντζουκάκης με 731 και ο Ερντογάν Σαϊτ με 630 δείχνουν ότι είναι πιο πετυχημένοι ως αυτοδιοικητικοί άντρες.

Ο κ. Μπραντζουκάκης, όμως, δέχτηκε πολύ θερμά συγχαρητήρια στην αίθουσα τελετών της νομαρχίας Ροδόπης από συναδέλφους του στο νομαρχιακό συμβούλιο και συντρόφους του στη ΝΟΔΕ μόλις ο Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε δηλώσεις, γιατί επέστρεψε έστω και προεκλογικά στην κυβερνώσα παράταξη.

Ο κ. Χατζή Οσμάν παραιτήθηκε έγκαιρα από αντινομάρχης και μπορεί να παραμείνει στη θέση του νομαρχιακού συμβούλου, όπως και ο κ. Πεταλωτής. Εάν, όμως, αποφασίσουν να παραιτηθούν τις θέσεις καταλαμβάνουν ο Κώστας Λιούρτας και ο Ερτζάν Κεχαγιά. Ανάμεσα στα πρόσωπα που βρέθηκαν στη νομαρχία για να παρακολουθήσουν τη ροή των αποτελεσμάτων και το κλίμα διακρίναμε τους:Άρη Γιαννακίδη, Κώστα Κατσιμίγα, Χρήστο Τσαραμπουλίδη, Μεχμέτ Δεβετζήογλου, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Χρήστο Μπραντζουκάκη, Γιώργο Παρόγλου, Κώστα Ναλμπάντη, Κυριάκο Μπαμπασίδη, Μιχάλη Αθανασιάδη, Νίκο Κουρκούτα, Τηλέμαχο Χαμζαδάκη, Κώστα Ρόϊδο, Παναγιώτη Τσίτσιο, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, Βασίλη Ντάφο, Ευάγγελο Βαρζόπουλο, Μάγδα Γιαμουστάρη, Σοφία Μενεσελίδου, Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, Κοτζά Μουμίν Ριτβά, Νίκο Σκοπιανό, Παναγιώτη Γρηγορόπουλο, Παναγιώτη Σπορίκη, Γιάννη Μουρτίδη,

Γιώργο Μανανά, Χρήστο Μέτιο.

Ε. Στυλιανίδης: «Ισχυρή εντολή στον Κ. Καραμανλή να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του στη νομαρχία Ροδόπης, αργά το βράδυ της Κυριακής, έκανε λόγο για ξεκάθαρο αποτέλεσμα των εκλογών. «Είναι μια σαφής νίκη της ΝΔ και μια ισχυρή εντολή προς τον Κώστα Καραμανλή να συνεχίσει πιο γρήγορα, αποφασιστικά και τολμηρά τις μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο λαμβάνω κι εγώ σαν εντολή από τους συμπολίτες μου. Η συσπείρωση στο πρόσωπό μου και η μεγάλη εντολή που μού δίνουν για πολλαπλή φορά νομίζω ότι σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσω προς την ίδια κατεύθυνση και να προσπαθήσω ν’ ανταποδώσω σ’ αυτή την περιοχή όλα όσα στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Στυλιανίδης
ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν τον αγώνα του κι εμπιστεύτηκαν την υποψηφιότητά του, αλλά κι αυτούς που δεν τον ψήφισαν μεν αλλά είχαν να πουν μια καλή κουβέντα για τον αγώνα του των τελευταίων ετών για την περιοχή.

Σχολιάζοντας – σε εξέλιξη ακόμη – το ντέρμπι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τοπικά, μετέφερε. «Φαίνεται ότι τα δυο κόμματα πηγαίνουν στο νομό στήθος με στήθος και σε μερικές δεκάδες ψήφων θα κριθεί η δεύτερη έδρα. Φαίνεται δε ότι η καθοριστική ψήφος θα είναι η ψήφος των αποδήμων Θρακών στις δυο τελευταίες κάλπες που απομένουν να μετρηθούν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Σε σχέση με τον τρόπο που κινήθηκε το εκλογικό σώμα παρατηρούμε ότι στο σύνολο του πολιτικού φάσματος έχουμε πολυδιάσπαση των ψήφων, δηλαδή έχουν πάει και στο ΠΑΣΟΚ και στη μειονότητα. Η μόνη περίπτωση που συσπειρώνει ένα μεγάλο ποσοστό αριθμού ψήφων είναι η δική μου κι αυτό είναι τιμητικό όσο και δεσμευτικό για μένα. Είναι μια πρόσθετη ευθύνη να συνεχίσω τον αγώνα τον οποίο ξεκίνησα.

Ελπίζω το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώσει την παράταξή μου σε επίπεδο νομού» είχε πει, αν και η κάλπη δεν τον δικαίωσε.

Α. Χατζή Οσμάν: «Από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ»

«Πιστεύω ότι θα πάμε καλά» δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζή Οσμάν στα τοπικά ΜΜΕ μόλις άρχισαν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών. Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο κ. Χατζή Οσμάν είχε πάρει ένα ποσοστό πρωτοφανές για υποψήφιο (15.145 ψήφοι), γεγονός που τον έκανε να αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα. «Νομίζω πως θα πάμε καλά, τα ποσοστά που είχαμε πάρει στις νομαρχιακές εκλογές θα τα έχουμε και στις βουλευτικές εκλογές. Θα έχουμε καλό αποτέλεσμα».

Τέλος ο κ. Χατζή Οσμάν απευθυνόμενος στο λαό της Ροδόπης τόνισε: «Ευχαριστώ που με ψηφίσανε, που μου δώσανε την ψήφο τους. Από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Χ. Μπραντζουκάκης: «Ο ελληνικός λαός έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στον Κ. Καραμανλή»

Ο Χ. Μπραντζουκάκης υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από το πανελλαδικό αποτέλεσμα. «Ήδη, ο ελληνικός λαός ως πηγή και φορέας εξουσίας, εκφραζόμενος μέσω του εκλογικού σώματος έχει δώσει την απάντησή του, έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στον Κώστα Καραμανλή για να κυβερνήσει για μια άλλη τετραετία τη χώρα και να φέρει σε εκπλήρωση το δύσκολο και σημαντικό έργο που ξεκίνησε από το Μάρτη του 2004».

Ο Χ. Μπραντζουκάκης
δέχτηκε θερμά συγχαρητήρια από συντρόφους του για την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο. «Έκανα έναν απλό αγώνα, μπορώ να πω παραδοσιακό, αφού ολομόναχος – χωρίς να έχω καμιά βοήθεια από κανέναν – πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό, από καφενείο σε καφενείο. Βέβαια, ο χρόνος ήταν λίγος και δε μπόρεσα να ολοκληρώσω την περιοδεία μου. Υπάρχουν χωριά που δε μπόρεσα να τα επισκεφθώ, αλλά ήρθα σε επαφή με τον απλό κόσμο, άκουσα τα προβλήματά του κι από εκεί κι έπειτα νομίζω ότι από αύριο κι από οποιοδήποτε μετερίζι, θα είμαι ο μόνος που θα έχω ανοιχτό το τηλέφωνό μου, θα έχω ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού μου και του γραφείου μου για οποιονδήποτε θα θέλει να με συναντήσει για να κουβεντιάσουμε κάποιο πρόβλημά του». Ο Χ. Μπραντζουκάκης ως νομαρχιακός σύμβουλος διατηρεί την επικοινωνία του με τον κόσμο και τα προβλήματα της Ροδόπης.

Γ. Μποτρότσος: «Ως ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΚΚΙ είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πήραμε ένα μεγάλο ποσοστό»

Ο Γιώργος Μποτρότσος ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από το χώρο του ΔΗΚΚΙ, σχολίασε λίγο πριν τις 12.00 το βράδυ της Κυριακής. «Η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής δίνουν σίγουρα μια αυτοδυναμία στην αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ. Σήμερα, όλοι πανηγυρίζουν – πλην του ΠΑΣΟΚ – αλλά αυτό που έχω να πω είναι ότι η ΝΔ μέσα σε 3,5 χρόνια έχει χάσει ένα σημαντικό ποσοστό, άρα θα πρέπει να αναλογιστεί και να πράξει τα δέοντα, για τη δε μεγάλη ήττα που υπέστη, το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει ν’ αναλογιστεί τι φταίει και γιατί έφτασε σ’ αυτό το σημείο.

Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΚΚΙ, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πήραμε ένα μεγάλο ποσοστό, στο οποίο θεωρώ ότι συντελέσαμε από την πλευρά μας ως ΔΗΚΚΙ. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν οριακά το ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο. Στηρίξαμε αυτή του την προσπάθεια ενωτικά και αριστερά, συμμετείχαμε και πιστεύουμε ότι βοηθήσαμε και είμαστε ικανοποιημένοι.

Μακάρι να εκλέξουμε έναν εκπρόσωπο ως ΔΗΚΚΙ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Γ. Παρόγλου: «Ο σκοπός μας πέτυχε»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Παρόγλου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα – γύρω στα μεσάνυχτα – και δήλωσε. «Ο αρχικός μας σκοπός πέτυχε. Ο ΛΑΟΣ μπαίνει ως ρυθμιστής στο Κοινοβούλιο».

Τ. Χαρίτος: «Σήμερα είναι ένα άλλο πολιτικό τοπίο, με μεγάλη παρουσία και δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ»

Απόλυτα ικανοποιημένος από το πανελλαδικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτος. «Είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι για το γενικότερο εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και προβληματισμένοι σε ό,τι αφορά το τοπικό αποτέλεσμα. Κυρίως, γιατί είχαμε μια σημαντική μείωση τοπικά.

Πανελλαδικά, ζητήσαμε ν’ αλλάξει το πολιτικό τοπίο και οι δυνάμεις του δικομματισμού καρδιοχτύπησαν γιατί η ΝΔ ενώ ζητούσε μια μεγάλη πλειοψηφία πήρε μια ισχνή αυτοδυναμία. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητούσε μια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά έπεσε κάτω από τα ποσοστά που είχε την προηγούμενη αναμέτρηση κι όλα αυτά σε όφελος των δυνάμεων της Αριστεράς, ιδιαίτερα εκείνης της ανανεωτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε μια σημαντική επιτυχία.

Σήμερα, είναι μια άλλη μέρα, ένα άλλο πολιτικό τοπίο, με μεγάλη παρουσία και δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αισιόδοξοι με βάση όλα αυτά που δεσμευτήκαμε απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα στη νέα γενιά με την οποία συναντηθήκαμε στις κάλπες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες τους».


Σχολιάζοντας τα τοπικά αποτελέσματα, ο κ. Χαρίτος μίλησε για κλίμα πόλωσης, ειδικά στη μειονότητα. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη μειονότητα, ζήτημα που οφείλουμε να εξετάσουμε σε βάθος με προσοχή, ν’ αναζητήσουμε ποια είναι τα βαθύτερα αίτια αυτής της μεταστροφής της κοινωνίας της μειονότητας».

Ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμβολή τους στην προσπάθεια που έκαναν.

Κ. Ναλμπάντης: «Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναβαθμίσει τον Ε. Στυλιανίδη»

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Κώστας Ναλμπάντης σχολίασε στον ΠτΘ το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ροδόπη. «Ο Ε. Στυλιανίδης παραμένει πρώτος σε ψήφους, ο Ιλχάν Αχμέτ έχει ξεπεράσεις τις 14.000. Ήταν μεγάλη μάχη. Θεωρώ ότι ο κ. Στυλιανίδης αδικήθηκε και ότι θα έπρεπε να έχει μια καλύτερη τύχη. Είναι ένας άνθρωπος σπάνιος στη Θράκη, τέτοιοι πολιτικοί σπανίζουν.

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα τον αξιοποιήσει και θεωρώ ότι πρέπει να τον αναβαθμίσει γιατί είναι ένας πολιτικός του μέλλοντος που πιστεύει στον τόπο του και πολεμάει για τον τόπο του. Δέχτηκε πολλές επιθέσεις από διαφορους που προσπάθησαν να τον μηδενίσουν αλλά δεν το κατάφεραν. Ο Ε. Στυλιανίδης συνεχίζει το δρόμο που επέλεξε και θεωρώ ότι θα δικαιωθεί και πάλι».


Μιλώντας για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ο κ. Ναλμπάντης έκανε λόγο για πολύ μεγάλη νίκη της Ν.Δ. «Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι θα δοθεί χρόνος τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν τα προηγούμενα 3,5 χρόνια να διορθωθούν.

Εύχομαι μια καλή νέα τετραετία για τον τόπο μας. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανθρώπων που κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Αναφορικά με τα έργα που θα γίνουν, σύμφωνα μ’ αυτά που είπε ο πρωθυπουργός ότι το 80% των πόρων θα πάει στην περιφέρεια, εκτιμώ ότι η περιοχή μας θ’ αναβαθμιστεί» κατέληξε.

Π. Δαμιανίδης: «Το αποτέλεσμα έστω κι οριακό μας δικαιώνει»

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης θύμισε ότι στόχος τους ήταν η πρώτη θέση του ΠΑΣΟΚ στο νομό. «Στόχος μας ήταν η πρώτη θέση και η εκλογή δυο βουλευτών, πάνω στον οποίο εργαστήκαμε και το αποτέλεσμα έστω και οριακό μας δικαιώνει».

Αναφορικά με τη μικρή απόσταση που τους χωρίζει από τη ΝΔ που δεν αποκλείεται να ζητήσει επανακαταμέτρηση στη Ροδόπη ο κ. Δαμιανίδης είπε. «Η διαφορά μπορεί να είναι μικρή αλλά καθαρή. Τα αποτελέσματα έχουν ελεγχθεί πολλές φορές, το αποτέλεσμα είναι οριστικό και δεν αλλάζει. Εκτιμώ ότι μια ένσταση δεν έχει να προσφέρει τίποτε γιατί το αποτέλεσμα είναι ελεγμένο πολλές φορές, από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Αποτιμώντας το εθνικό αποτέλεσμα, ο κ. Δαμιανίδης το χαρακτήρισε έκπληξη, λέγοντας. «Σαφώς και δε μπορεί να θεωρηθεί θετικό για το ΠΑΣΟΚ».

Είναι σίγουρα η καλύτερη ώρα για να πιάσουν ξανά δουλειά τα στελέχη που βρίσκονται κύρια ιδεολογικά κοντά στο κίνημα, ανεξάρτητα από το ότι έχασε για δεύτερη τετραετία την αναμέτρηση με την κάλπη.

Μαρία Αμπατζή

φωτ. Μαρία Αμπατζή – Δημήτρης Μπακιρτζής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.