Στο δρομο του να γινει δευτερο Γκεμπεκλι Τεπε (Göbeklitepe) το Καχιν Τεπε (Kahin Tepe)

«Αυτός είναι πραγματικά ένας πολύ σημαντικός οικισμός για την ιστορία της Ανατολίας και της παγκόσμιας ιστορίας»

Ο Περιφερειάρχης της Κασταμονή Αβνή Τσακήρ είπε ότι με την ανακάλυψη το Καχίν Τεπέ θα κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση να γίνει ένα δεύτερο Γκεμπεκλί Τεπέ (σ.σ. Σημαντική αρχαιολογική θέση στη σημερινή Τουρκία, στην οποία έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 11.500 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο).

Ο Περιφερειάρχης της Κασταμονής Αβνή Τσακήρ βρέθηκε στην περιοχή Αράτς και έλαβε πληροφορίες σχετικά με την ανασκαφή του Καχίν Τεπέ που επιτηρεί η Νουρπερί Αϊενγκήν καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Πρωτοϊστορίας και Προασιατικής Αρχαιολογίας, του Τμήματος Αρχαιολογίας της Σχολής Επιστημών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστήμιου Ντούζτζε.

Ο Περιφερειάρχης Τσακήρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή.

Ο Τσακήρ δήλωσε ότι είδε σημαντικά ευρήματα και  συνέχισε «η Κασταμονή όπως γνωρίζετε, είναι μια ιστορική και αρχαία πόλη. Ένα κέντρο ζωής που χρονολογείται από 2-3 χιλιάδες χρόνια π.Χ. Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εργασιών για το Καχίν Τεπέ, βλέπουμε ότι η επαρχία μας, η οποία είναι το λίκνο των πολιτισμών, είναι ίσως ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στην Ανατολία».

Ο Τσακήρ, εκτίμησε ότι το Καχίν Τεπέ οδεύει τάχιστα στο να γίνει δεύτερο Γκεμπεκλί Τεπέ επισημαίνοντας ότι «η ιστορία της Ανατολίας μαζί με το Γκεμπεκλί Τεπέ χρονολογούνται πριν από 10 χιλιάδες χρόνια. Τα ευρήματα εδώ χρονολογούνται πριν από αυτά του Γκεμπεκλί Τεπέ. Το Γκεμπεκλί Τεπέ μπορεί να έχει κατασκευαστεί με την εμπειρία που αποκτήθηκε από εδώ. Υπάρχουν ευρήματα ότι ο πολιτισμός εγκαταστάθηκε στο Καχίν Τεπέ πριν από 10-12 χιλιάδες χρόνια. Αυτό, με τη σειρά του, είναι μια ανακάλυψη που ενισχύει την αρχαιότητα της πόλης της επαρχίας μας και συμβάλλει στον πολιτιστικό της πλούτο. Εδώ, οι υπεύθυνοι συνεχίζουν αυτό το έργο με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού μας και της Γενικής Διεύθυνσης Kρατικών Yδάτων για 3 χρόνια. Ελπίζω ότι με την ανακάλυψη, το Καχίν Τεπέ θα κινηθεί γρήγορα προς το να γίνει ένα δεύτερο Γκεμπεκλί Τεπέ. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα παραδόσουμε ένα δεύτερο Γκεμπεκλί Τεπέ στην πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας».

«Αυτός είναι πραγματικά ένας πολύ σημαντικός οικισμός από την άποψη της ιστορίας της Ανατολίας και της παγκόσμιας ιστορίας»

Η Νουρπερί Αϊενγκήν δήλωσε ότι έχουν αποκαλύψει την άγνωστη Ακεραμική Νεολιθική περίοδο της Μαύρης Θάλασσας. Η Αϊενγκήν, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας βρήκαν τα πρώτα ευρήματα από αυτή την περίοδο και μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Καμία τέτοια περίοδος δεν ήταν γνωστή προηγουμένως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε σε αυτόν τον οικισμό. Γνωρίζαμε αυτόν τον πολιτισμό από οικισμούς όπως το Γκεμπεκλί Τεπέ, το Νεβαλί Τσόρι (Nevali Çori) και το Τσαϊονού (Çayönü), αλλά δεν γνωρίζαμε την Ακεραμική Νεολιθική περίοδο της Μαύρης Θάλασσας. Και πάλι, υπάρχει μια σαμανική πίστη εδώ. Βλέπουμε όλα τα ευρήματα και τα δεδομένα αυτής της πεποίθησης. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένας τόπος λατρείας και συγκέντρωσης. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι λάτρευαν τα ζώα. Αυτός είναι πραγματικά ένας πολύ σημαντικός οικισμός από την άποψη της ιστορίας της Ανατολίας και της παγκόσμιας ιστορίας».

Η Αϊενγκήν δήλωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις εργασίες τους λόγω της πανδημίας και εξήγησε ότι «αν η πανδημία τελειώσει το επόμενο έτος, θα έρθουμε με μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα και θα δουλέψουμε στο πεδίο με τον γεωραντάρ. Έχουμε επίσης τα δικά μας ευρήματα. Θα συνεχίσουμε τις ανασκαφικές μας εργασίες χρησιμοποιώντας τα ευρήματά μας. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε και ναούς. Επειδή έχουμε ευρήματα που χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική. Έχουμε και στηρίγματα».

Πηγή: https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/kahin-tepe-ikinci-gobeklitepe-olma-yolunda-41646342

Πηγή φωτογραφίας 1: https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/kahin-tepe-ikinci-gobeklitepe-olma-yolunda-41646342
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.