Στο δρομο του αγωνα και οι σχολικες καθαριστριες της Κομοτηνης

Πραγματοποίησαν πορεία στην Κομοτηνή ζητώντας να αρθεί η επισφάλεια στην εργασία τους

Πορεία στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου σχολικές καθαρίστριες, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που λαμβάνει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ζητώντας να σταματήσει η επισφάλεια στην εργασία τους.
 
Παράλληλα είχαν συναντήσεις και με μια σειρά από φορείς, ζητώντας την στήριξή τους στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στις θέσεις τους.
 
Προχώρησαν σε αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σημείωσε η πρόεδρός τους κ. Γεωργία Ευαγγελοπούλου, γιατί οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν τους δέχτηκαν ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.
 
«Σε τρεισήμισι μήνες λήγει η σύμβαση μας, που σημαίνει ότι είμαστε στον αέρα, και θα χάσουμε τη δουλειά μας» ανέφερε, τονίζοντας πως υπάρχουν συναδέλφισσες με πολύ μεγάλη προϋπηρεσία, άλλες 19 ετών, άλλες με 15-17 και άλλες λιγότερο.
 
Η ανησυχία τους είναι πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες καθαρίστριες, που μέχρι τώρα εργάζονταν με σύμβαση, για αυτό και θέλουν έμπρακτες διαβεβαιώσεις, μιας και πρόκειται για γυναίκες, στις περισσότερες περιπτώσεις, άνω των 50 ετών.
 

«Διεκδικούμε την πιστοποίηση επαγγέλματος για 3 χρονιά ώστε να πάρουμε μόρια γιατί πιστεύουμε  ότι θα γίνει διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ» σημείωσε, ώστε να μπορέσουν να σταθούν απέναντι σε υψηλές μοριοδοτήσεις που θα έχουν άλλοι υποψήφιοι λόγω ανεργίας ή πολλών εξαρτημένων τέκνων, κάτι που δεν έχουν οι ίδιες μιας και εργάζονται τόσα χρόνια και τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει. «Οπότε ζητάμε πιστοποίηση εργασίας επαγγέλματος για να έχουμε μόρια και τρία χρόνια τουλάχιστον. Ζητάμε και το αορίστου χρόνου το οποίο είναι αυτονόητο για εμάς που είμαστε πολλά χρόνια αλλά τώρα ζητάμε τα βασικά» εξήγησε η κ. Ευαγγελοπούλου.
 
Συνολικά στην Κομοτηνή εργάζονται περίπου 80 καθαρίστριες, ενώ ακόμα περισσότερες υπάρχουν από την υπόλοιπη Ροδόπη, και η κ. Ευαγγελοπούλου ζήτησε από τους φορείς, όπως το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, τον οποίο συνάντησαν μετά την πορεία τους, να στείλει επιστολή στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας ώστε να πάρουν τουλάχιστον αυτή την επιπλέον μοριοδότηση.

 

Στήριξη από Χαρίτου

 
Εκπρόσωποι των καθαριστριών είχαν την Πέμπτη συνάντηση και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Χαρίτου, ο οποίος υπενθύμισε ότι την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι σχολικές καθαρίστριες παρέμειναν στην εργασία τους και έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος τους, όπως: αύξηση 20% στους μισθούς τους, ασφάλιση τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (στολή εργασίας, γάντια, γάλα κα), ενώ για πρώτη φορά προβλέφθηκε ότι οι συμβάσεις τους θα έχουν διάρκεια δύο – αντί για ένα – σχολικά έτη.
 
Αναφέρθηκε δε και σε τροπολογία που πρόσφατα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξισωθούν ως προς τα επιδόματα και τις παροχές σε σχέση με τους ΙΔΑΧ για θέματα ασθένειας, εγκυμοσύνης κλπ. Τροπολογία όμως που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ.
 
Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτη τη συμπεριφορά που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι τους αρνούμενη συστηματικά μέχρι σήμερα να τους συναντήσει, αδιαφορώντας για τα προβλήματά τους και αναλαμβάνοντας με την αδιάλλακτη στάση της την ευθύνη για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. 
 
Ο κ. Χαρίτου τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τις σχολικές καθαρίστριες, και θα συνεχίσει να εργάζεται για να ξεφύγουν από την εργασιακή αβεβαιότητα και θα υπερασπιστούν την αξιοπρεπή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.