Στο δρομο κινδυνευουν να βρεθουν 150 μαθητες στη Σαμοθρακη

Στο δρόμο κινδυνεύουν να ξεκινήσουν τη νέα τους σχολική χρονιά οι 150 μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Σαμοθράκης, καθώς το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από πέρυσι δεν έχει λυθεί ακόμη, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των αρμοδίων φορέων του νομού.

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι τον Μάιο, όταν στο κτίριο παρατηρήθηκε πληθώρα ρωγμών, γεγονός που κινητοποίησε την επιτροπή ετοιμόρροπων της Νομαρχίας Έβρου, η οποία μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε έδωσε εντολή εκκένωσης του σχολείου.


Όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, κ. Γ. Χανός, το φαινόμενο των ρωγμών, σύμφωνα με την γεωλογική μελέτη, οφείλεται σε υπόγεια νερά που εντοπίστηκαν στο υπέδαφος της περιοχής και που αποδιδόταν σε μια παλιά διαρροή στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης του νησιού.

«Έχουν γίνει κάποιες εκθέσεις που έκριναν το κτίριο ως προσωρινά ακατάλληλο. Βέβαια, εμείς βρήκαμε κάποιες αιτίες και θεωρούμε ότι μάλλον δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάλληλος φορέας, ο οποίος να βεβαιώσει ότι το κτίριο είναι ασφαλές», ανέφερε ο κ. Χανός, ενώ τόνισε ότι σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και δεν ξέρει κανείς που θα στεγαστεί το Γυμνάσιο-Λύκειο Σαμοθράκης με 150 παιδιά.

Ουσιαστικό είναι πάντως το γεγονός ότι η μελέτη είναι έτοιμη και πρέπει να εγκριθεί για να χρηματοδοτηθεί το γρηγορότερο, είτε από την Περιφέρεια, είτε από το κράτος το καινούργιο κτίριο Γυμνασίου-Λυκείου, το οποίο «μετά από αγώνες χρόνων επιδιώξαμε σε συνεργασία και με τη Νομαρχία, να είναι όλα έτοιμα, μελέτες, οικόπεδα. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να μπει στην αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ άμεσα, για να χρηματοδοτηθεί. Πιστεύω ότι είναι θέμα περισσότερο της Περιφέρειας, αλλά και γενικότερα της κυβέρνησης ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα γιατί ούτως ή άλλως αυτό το κτίριο είναι παλιό».

Ο Δήμος Σαμοθράκης προσπαθεί να βρει λύση, ενώ κλείνει στην άποψη ότι το κτίριο δεν είναι κατάλληλο, χρειάζονται κάποιες επισκευές από υπεύθυνους μηχανικούς, οι οποίοι αποτελούν και ζητούμενο.

Πάντως, η λύση της προσωρινής στέγασης των 150 μαθητών σε κάποιο άλλο κτίριο του Δήμου δεν φαίνεται να ικανοποιεί τον κ. Χανό, ο οποίος επιμένει στο χρόνιο αίτημα του νησιού, που αφορά στην κατασκευή ενός νέου Γυμνασίου και Λυκείου, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. δρχ.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.