Στο Δ.Σ. της Διεθνους Συνομοσπονδιας Ποντιων Ελληνων η Χρυσα Μαυριδου

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη παγκόσμιο συνέδριο Ποντιακών Ομοσπονδιών με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, το οποίο και συγκροτήθηκε σε σώμα. Η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εξελέγη στο νέο Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. στη θέση της Υπεύθυνης Γυναικείων Θεμάτων.

Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. εξελέγη ο Γεώργιος Παρχαρίδης (Ελλάδα), Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Γεώργιος Αμαραντίδης (Γερμανία), Αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Μολοχίδης (ΗΠΑ), Αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Μπουρσανίδης (Γερμανία), Γενικός Γραμματέας ο Ιωάννης Αντωνιάδης (Ελλάδα), Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ο Παναγιώτης Ιασωνίδης (Αυστραλία), Ταμίας ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος (Ελλάδα), Υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων η Χρύσα Μαυρίδου (Ελλάδα), Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Τσιλφίδης (ΗΠΑ) και Συντονιστής Νεολαίας ο Χρήστος Σαββίδης. (Γερμανία)

Χρύσα Μαυρίδου «Σημαντική η ανάληψη της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε από τον Γιώργο Παρχαρίδη»

Μιλώντας για την ανάληψη της νέας της θέσης η Χρύσα Μαυρίδη κάνει λόγο «για επιπλέον ευθύνη, ώστε να συμβάλλω και εγώ, όπως όλο το ΔΣ που εξελέγη, στο να λειτουργήσει ο φορέας και να αναλάβει την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του ποντιακού ελληνισμού σε ένα συλλογικότερο και παγκόσμιο επίπεδο, να δώσουμε τη δύναμη στη ΔΙΣΥΠΕ ώστε να μπορέσει να επιλύσει αυτά τα θέματα. Καθεμία από τις Ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο κάνουν τον αγώνα τους ,όμως ένα διεθνές όργανο στο οποίο συμμετέχουν όλοι μαζί δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες και περισσότερη δύναμη, αρκεί βέβαια αυτό το όργανο να μπορεί να λειτουργεί όπως πρέπει».

Μέχρι σήμερα, παρά την έντονη προσπάθεια όλων των ομοσπονδιών για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον ποντιακό ελληνισμό το παγκόσμιο όργανο, η ΔΙΣΥΠΕ, όπως αναφέρει η κ. Μαυρίδου, «δεν μπόρεσε να βηματίσει όπως αναμενόταν. Υπήρξαν αλλεπάλληλες παραιτήσεις προέδρων, οπότε ουσιαστικά δεν κατάφερε να λειτουργήσει όπως έπρεπε. Ευελπιστούμε με ένα Γιώργο Παρχαρίδη στο τιμόνι της,- ο οποίος έχει δείξει τις δυνατότητές του με το έργο και τη δράση του μέσα από την Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδας και όλα αυτά τα χρόνια με τη συμμετοχή του στα ποντιακά δρώμενα και εφόσον πλέον δεν θα είναι πρόεδρος της ΠΟΕ μια και το καταστατικό δεν του επιτρέπει να ξαναθέσει υποψηφιότητα μετά από εννέα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της,- με τη στήριξη βέβαια όλων και των ομοσπονδιών θα μπορέσει να δώσει την υπόσταση και την δύναμη που πρέπει να έχει η ΔΙΣΥΠΕ».

Να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΠΟΕ. Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνουν εκλογές στους ΣΠΟΣ και από εκεί και πέρα θα εκλεγεί το νέο ΔΣ. Μέχρι τότε θα παραμείνει στη θέση του προέδρου ο Γιώργος Παρχαρίδης.

Στόχοι του νέου ΔΣ

Πρωτεύον στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου η διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Είναι ένα θέμα για το οποίο όλες οι Ομοσπονδίες παλεύουν ανά τον κόσμο, αλλά μέσα από το διεθνές όργανο πιστεύω ότι θα πετύχουμε περισσότερα πράγματα της Ιστορίας» τονίζει. «Επίσης ζητούμε την προστασία των μνημείων του ιστορικού Πόντου. Είναι γνωστό ότι επιχειρείται η μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, και η ΔΙΣΥΠΕ έχει στόχο να μπει μπροστά για να το ματαιώσει. Συνεχώς απαιτούμε την αναστύλωση και ανάδειξη της ελληνικότητας των μνημείων στον ιστορικό Πόντο. Ένα θέμα που προτάσσουμε αφορά στην επίλυση του θέματος που έχει δημιουργηθεί με την διακοπή των συντάξεων των υπερήλικων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, ο κ. Παρχαρίδης συναντήθηκε ήδη και με τον πρωθυπουργό για την επίλυσή του. Ένα άλλο θέμα αφορά στην οικογενειοκρατία που εδώ και πενήντα χρόνια δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά. Εδώ και εννέα χρόνια γ αγωνιζόμαστε χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και ελπίζουμε η ΔΙΣΥΠΕ να αλλάξει το καθεστώς και να γίνει μοναστήρι όπως και στον Πόντο.

Κάλυψη της δαπάνης για την μετάδοση της λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά του Πόντου

Με απόφαση της ΔΙΣΥΠΕ, όπως κάνει γνωστό η κ. Μαυρίδου. συγκεντρώθηκαν χρήματα ώστε να καλυφθεί η δαπάνη, εφόσον δημόσια τηλεόραση δεν υφίσταται, για την μετάδοση της λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά του Πόντου από τα ιδιωτικά κανάλια.

 

Ψήφισμα του Νέου Δ.Σ.

Το ψήφισμα, που απεστάλη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, με κοινοποίηση στους Αρχηγούς των Κομμάτων, στους Υπουργούς της Κυβέρνησης, στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στα ΜΜΕ της χώρας, έχει ως εξής:

Ψήφισμα για το κλείσιμο της ΕΡΤ3

Το ψήφισμα, που απεστάλη στον Πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στους Αρχηγούς των Κομμάτων, στον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, και στον Υφυπουργό αρμόδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελή Καψή, έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε) το οποίο προέκυψε κατά τις αρχαιρεσίες στις 3-8-2013 έλαβε την πολιτική εντολή από τους συνέδρους του παγκοσμίου οργανωτικού συνεδρίου να σας αποστείλει αυτή την επιστολή με την οποία διατυπώνουμε με όλη την ένταση της φωνής μας και της ψυχής μας, την αντίθεσή μας στο κλείσιμο της ΕΡΤ 3, του μοναδικού καναλιού εκτός Αθηνών, που εξέπεμπε ολοκληρωμένο 24 ωρο πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα και μέσω δορυφόρου για όλο τον κόσμο.

Η ΕΡΤ3 κύριε Πρωθυπουργέ, ήταν αυτή που έφερε με εικόνα και ήχο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του ιστορικού Πόντου στα σπίτια μας, για να την δουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στην Αυστραλία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η ΕΡΤ3 κύριε Πρωθυπουργέ, ήταν αυτή που με τα δελτία ειδήσεων, τις ενημερωτικές εκπομπές, τις εκπομπές για τον πολιτισμό, την λαογραφία, την Περιφέρεια, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα ειδικά αφιερώματα στην ελληνική ύπαιθρο από τον Έβρο ως την Κρήτη και από την Σάμο μέχρι την Κέρκυρα, με κέντρο έδρα την Θεσσαλονίκη έφερνε σε εμάς τους απόδημους την ζώσα και δρώσα Ελλάδα της Περιφέρειας, όπως κανένα άλλο κανάλι τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό.

Η ΕΡΤ3 κύριε Πρωθυπουργέ, με την καλύτερη σχέση κόστους – οφέλους, εργαζόμενους χαμηλά αμειβόμενους, εκπομπές υψηλής τηλεθέασης, πρέπει να επαναλειτουργήσει για όλους τους προαναφερόμενους λόγους. Το ζητούμε, το διεκδικούμε, το απαιτούμε.

Η ΕΡΤ3 κύριε Πρωθυπουργέ, ζητούμε από εσάς να αναθεωρήσετε την αρχική σας απόφαση για την ΕΡΤ3 και να μην συμβάλετε περαιτέρω στον ακρωτηριασμό της επικοινωνίας μας με την πατρίδα. Η ΕΡΤ3 πρέπει να ξαναβγεί στον αέρα».

 

Απόλυτα επιτυχής η 9η Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι

Για ένατη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Παρανέστι Δράμας η συνάντηση ποντιακής νεολαίας και συγκεκριμένα από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. «Η εμπειρία και των νέων και η δική μας ως Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων φάνηκε από το αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα είναι ότι η εμπιστοσύνη στους νέους είναι ό,τι καλύτερο γιατί αυτοί είναι το μέλλον. Οι νεολαίοι επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνουμε», τόνισε η κ. Μαυρίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.