Στο ΧΥΤΑ Κομοτηνης τα σκουπιδια της Αλεξανδρουπολης

Ξεκίνησε, μετά από πολύχρονη καθυστέρηση, η μεταφορά των απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης στην Κομοτηνή

Θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της μονάδας επεξεργασίας στην Αλεξανδρούπολη 

Στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Κομοτηνής μεταφέρονται πλέον τα απορρίμματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, βοηθώντας να κλείσει ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην Αλεξανδρούπολη, του οποίου η συνεχιζόμενη λειτουργία αποτελούσε περιβαλλοντικό κίνδυνο και είχε ως αποτέλεσμα να καταλογιστούν πρόστιμα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
 
Να θυμίσουμε ότι το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης, καθώς και όλων των άλλων ΧΑΔΑ στην περιφέρεια και πολλών ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα, είχε προωθηθεί με ΚΥΑ που είχε εκδοθεί το Νοέμβριο του 2014, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η χώρα μας ποινές από την ΕΕ για την μη εφαρμογή οδηγιών προηγουμένων ετών.
 
Όμως η μεταφορά στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, τη μόνη νόμιμη δομή πλέον σε Ροδόπη και Έβρο που μπορεί να δέχεται απορρίμματα, είχε καθυστερήσει γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η επέκτασή του.
 
Με την προσωρινή παραλαβή όμως του ΧΥΤΑ Κομοτηνής από το Δήμο, προχωρά η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κομοτηνή, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων αλλά και ο χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κόστους 22 και 6,5 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα δέχεται όλα τα απορρίμματα της Ανατολικής ΑΜΘ.
 
Βέβαια σε αυτό το χρονικό σημείο είναι δύσκολο να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιας και οι αλλαγές που φέρνει ο καινούργιος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων στον Περιφερειακό Σχεδιασμό δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα σταματήσει η μεταφορά των σκουπιδιών στην Κομοτηνή και θα ξεκινήσει η αντίστροφη «πορεία» προς την Αλεξανδρούπολη.
 
Πάντως με την παύση της χρήσης του ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης θα μπορέσει να ξεκινήσει η αποκατάστασή του ώστε να πάψει να δημιουργεί περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.