Στο χορο των κινητοποιησεων οι επαγγελματιες

Δυναμική η παρουσία του επαγγελματικού κόσμου του νομού Ροδόπης στο θέμα της επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων, καθώς έχει προγραμματιστεί μια σειρά από κινητοποιήσεις ενόψει της πανελλαδικής διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα στις 13 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων αλλά και για τα προβλήματα του κλάδου, όπως είναι το ασφαλιστικό, η επικείμενη μεταβολή στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων όσον αφορά το άνοιγμά τους και τις Κυριακές, το φορολογικό, μίλησε στον ΠτΘ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης κ. Αργυρόπουλος.

Από σήμερα ξεκινάνε οι κινητοποιήσεις του επαγγελματικού κόσμου της Β. Ελλάδας, στα πλαίσια της προγραμματισμένης για την 3η Σεπτεμβρίου συνδιάσκεψης όλων των ομοσπονδιών της Β. Ελλάδας, που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε. και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης. Το νομό Ροδόπης στη συνδιάσκεψη αυτή θα εκπροσωπήσει μια 15μελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης Αργύρη Αργυρόπουλο.

«Οι κινητοποιήσεις ξεκινάνε από τώρα. Αύριο μια 15μελής αντιπροσωπεία από το νομό μας αναχωρεί για την Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει συνδιάσκεψη με την συμμετοχή όλων των ομοσπονδιών της Β. Ελλάδας»,
δήλωσε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης κ. Αργυρόπουλος. Το ασφαλιστικό, η επικείμενη μεταβολή στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων όσον αφορά το άνοιγμά τους και τις Κυριακές, το φορολογικό είναι τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τα οποία θα κυριαρχήσουν στη συνδιάσκεψη.

Σκοπός αυτής της συνδιάσκεψης, σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, είναι η έκδοση πορισμάτων ώστε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. Θα ακολουθήσει συνδιάσκεψη στις 21 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, την οποία θα διοργανώσει η Ομοσπονδία του Ν. Ροδόπης, με προσκεκλημένο τον γενικό γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε. Νίκο Σκουρίδη και δυο αντιπροέδρους της Συνομοσπονδίας.

Τα προαναφερόμενα θέματα θα αποτελέσουν το αντικείμενο αυτής της συνδιάσκεψης. «Θα συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες, όπως είναι το ασφαλιστικό, η επικείμενη μεταβολή στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων όσον αφορά το άνοιγμά τους και τις Κυριακές. Έχουμε φτάσει σε οριακά σημεία». Στις 13 Οκτωβρίου κορυφώνεται ο αγώνας του επαγγελματικού κόσμου, με την πανελλαδική διαμαρτυρία που θα λάβει χώρα στην Αθήνα με ταυτόχρονο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. «Την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα λάβουμε μέρος στην πανελλήνια απεργία και πορεία προς την Βουλή», είπε ο κ. Αργυρόπουλος ενώ μιλώντας για το ασφαλιστικό τόνισε: «Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, περιμένουμε πολλά. Μέσα στον Νοέμβριο θα περάσει το νομοσχέδιο που θα ανατρέψει όλα τα «ΔΕΝ» του κ. Τσιτουρίδη. Θα έχουμε αύξηση ορίου ηλικίας, αύξηση εισφορών και μείωση των συντάξεων». Όσο για τις συνέπειες που επακολούθησαν ως αποτέλεσμα της ενοποίησης των ταμείων, ανέφερε ότι σήμερα το ΙΚΑ ζητά από το Τ.Ε.Β.Ε. 300 χιλ. ευρώ μόνο χρέη από το ΤΣΑ κι άλλα χρήματα από το ΤΑΕ. «Δεν μπορεί να τα πληρώσει το Τ.Ε.Β.Ε. γιατί τα αποθεματικά που υπάρχουν σήμερα αρκούν μόνο για να πληρωθούν οι συντάξεις για 2 ή 3 μήνες. Εμείς ζητάμε από το ελληνικό δημόσιο και από την κυβέρνηση να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει κάποια χρήματα -όπως δίνει το 1% στο ΙΚΑ- για να μπορούμε να επιβιώσουμε».

Στις 5.000 περίπου ανέρχονται οι οικογένειες των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο νομό Ροδόπης, εκ των οποίων 3-4 χιλιάδες είναι γραμμένες στο Τ.Ε.Β.Ε. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές, ο κ. Αργυρόπουλος ανέτρεξε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη δυσμενής για τους ασφαλισμένους εξέλιξη με τα φαρμακεία να μην εκτελούν από την 1η Σεπτεμβρίου τις συνταγές του Τ.Ε.Β.Ε.

«Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος αναγκάζεται να πληρώσει από την τσέπη του και μετά να περιμένει να πάρει λεφτά. Περνάμε πολύ δύσκολες μέρες. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά να πω ότι για άλλη μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν οι μικροί και πολύ μικροί. Ακούσαμε χθες τα μέτρα του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στους μεγάλους».

Στα 2 εκατ. ανέρχεται ο αριθμός των επαγγελματιών σε πανελλαδικό επίπεδο που παίρνουν σύνταξη της τάξης περίπου 600 ευρώ ως μέσος όρος, «μικρότερη σύνταξη» σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο. Το 40% δε των επαγγελματιών και βιοτεχνών δεν προλαβαίνουν να πάρουν σύνταξη.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, σε μια προσπάθειά του να αντιδράσει στις κακολογίες που έχουν δεχτεί επανειλημμένως οι επαγγελματίες, τους οποίους το κράτος τους αποκαλεί «κλέφτες», ζήτησε να παρουσιαστούν όλα τα φορολογικά στοιχεία που υπάρχουν «για να δούμε ποιοι είναι κλέφτες».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.