Στο Αρχαιολογικο Μουσειο Κομοτηνης η Σχολη Ξεναγων της Αθηνας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής επισκέφθηκαν χθες οι 47 σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας, συνοδευόμενοι από τον προϊστάμενό της, Κωνσταντίνο Σουλιώτη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής στη Μακεδονία και Θράκη. Πρόκειται για μια από τις εκδρομές που πραγματοποιούνται σ’ όλη την Ελλάδα -στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών της Σχολής- που δίνει στους μελλοντικούς ξεναγούς τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τα διάφορα μέρη της χώρας ώστε να είναι σε θέση να εκτελούν πιο αποτελεσματικά το έργο τους.

Η εκδρομή αυτή που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα ξεκίνησε στις 5 Μαΐου 2009 από την Αλεξανδρούπολη και θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη μετά από 14 ημέρες. Οι 47 σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας, επισκέφθηκαν αρχικά στις 5-6 Μαΐου την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, όπου περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, ο οποίος τους εντυπωσίασε ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη.

Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Δέλτα του Έβρου αλλά και την Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, «μια περίφημη εκκλησία η οποία πραγματικά αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της εποχής των Κομνηνών».

Προχθές βρέθηκαν στην Κομοτηνή όπου την πρώτη ημέρα περιηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια «να δώσουμε στους σπουδαστές μας την δυνατότητα να έχουν την εικόνα της πόλης γιατί αύριο-μεθαύριο υπάρχει περίπτωση να την επισκεφτούν ως ξεναγοί». Έτσι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Παλιά Πόλη, να δουν το Τζαμί και να αποκτήσουν μια αίσθηση του προσανατολισμού της πόλης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ξεναγό. Χθες, κατά τη δεύτερη μέρα παραμονής στην πόλη μας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν περίφημα έργα, σπουδαία ευρήματα, τα οποία καλύπτουν από τα προϊστορικά έως και τα βυζαντινά χρόνια. «Μας εντυπωσίασε η συλλογή των νομισμάτων, η οποία χρονολογικά καλύπτει σχεδόν όλες τις περιόδους, και βεβαίως, πολύ ωραία και σπάνια ευρήματα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σουλιώτης μετέφερε την ικανοποίηση των σπουδαστών της Σχολής από την παραμονή στην Κομοτηνή, καθώς έκανε λόγο για τον φιλόξενο λαό της πόλης. «Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η εξυπηρέτηση από τον κόσμο που με μεγάλη προθυμία μας έδινε όποια πληροφόρηση χρειαστήκαμε. Νομίζω ότι για εμάς η Κομοτηνή ήταν μια ευχάριστη παραμονή, όπου φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, τα μουσεία αποτελούν -όχι μόνο για τη Σχολή Ξεναγών, αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό- έναν χώρο, ο οποίος πραγματικά δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αντιληφθεί την σπουδαιότητα του ελληνικού πολιτισμού και μπορεί να κατανοήσει «τι ακριβώς έχει προηγηθεί στο σημείο αυτό της χώρας μας».

Ο επόμενος «σταθμός» της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας είναι η γειτονική Ξάνθη. «Αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε την Εγνατία οδό, αλλά να κάνουμε μια παράκαμψη και να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας από τον παλιό δρόμο, προκειμένου να δούμε τη Λίμνη Βιστωνίδα. Αν έχουμε χρόνο, θα θέλαμε να επισκεφθούμε το εξαιρετικό Μουσείο στα Άβδηρα, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2002».

Μετά την Ξάνθη ακολουθεί η Καβάλα, όπου «θα επισκεφθούμε τον χώρο των Φιλίππων, αλλά και θα ξεναγηθούμε στο Κάστρο μέσα στην πόλη. Έπειτα θα επισκεφθούμε το Ιμαρέτ, τα καπνομάγαζα της Καβάλας και, τέλος, θα κατευθυνθούμε προς Αμφίπολη».

Στη συνέχεια, οι σπουδαστές της Σχολής θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη όπου μπορούν να δουν αξιόλογα μνημεία, αλλά και πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη στη Βεργίνα που αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο με πλούσια ευρήματα και στη Βέροια όπου θα γίνει η περιήγηση στο μουσείο και την εκκλησία της πόλης.

Όπως τόνισε ο κ. Σουλιώτης, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα διάφορα σημεία της χώρας κάθε φορά συναντάνε καινούρια ευρήματα, «επομένως, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα δούμε».

Σχολές Ξεναγών της Ελλάδας

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερις Σχολές Ξεναγών, της Αθήνας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας. Η φοίτηση σ’ αυτές διαρκεί 2,5 χρόνια, ενώ βασική προϋπόθεση εισαγωγής υποψηφίων σ’ αυτές τις σχολές είναι η άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας. Ωστόσο, ο κ. Σουλιώτης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ζήτηση σε σπάνιες γλώσσες, μεταξύ των οποίων η ρωσική, η κινέζικη, η γιαπωνέζικη, η βουλγάρικη, δεδομένου ότι στην ελληνική αγορά διαθέτει αγγλόφωνους, γαλλόφωνους, γερμανόφωνους. «Αυτό γίνεται διότι πλέον υπάρχουν τουρίστες νέων εθνικοτήτων», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σουλιώτη, ο οποίος εξήγησε ότι γίνεται πλέον προσπάθεια να μοριοδοτούνται -κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων- παιδιά που γνωρίζουν και σπάνιες γλώσσες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεναγός είναι ένα επάγγελμα, το οποίο χαρακτηρίζεται και από κάποια εθνική επιταγή. «Μέσα από μια ξενάγηση ο ξεναγός μπορεί να δώσει εθνικά μηνύματα στους ξένους επισκέπτες. Είναι ένα επάγγελμα, το οποίο ασκούν μόνο οι διπλωματούχοι ξεναγοί».

Τέλος, ο κ. Σουλιώτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κομοτηνής κ. Πάτσα, ο οποίος τους διέθεσε δύο αρχαιολόγους, την κ. Τσόκα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και τον κ. Κουτσομανή για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Σαμοθράκης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.