Στο Αλαν Κογιου επιτελειο της Περιφερειας

Τον οικισμό Αλάν Κογιού επισκέφθηκε χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, συνοδευόμενος από τον τεχνικό της Περιφέρειας κ. Αναστάσιο Παράσχου, για να παρακολουθήσει από κοντά την πρόοδο των εργασιών που γίνονται στον οικισμό μετά την κακοκαιρία που συνέβη πριν από μερικές μέρες.

Κατεστραμμένα σπίτια με λαμαρίνες να έχουν φύγει από τις σκεπές τους είναι οι συνέπειες της κακοκαιρίας που συνέβη πριν από μερικές μέρες στην πόλη μας και έχει σαν αποτέλεσμα οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του οικισμού Αλάν Κογιού να βρεθούν έξω από τα σπίτια τους με ψάχνοντας τρόπους για την αποκατάστασή τους.

Στην άμεση αντικατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία προχώρησε η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των κατοίκων του οικισμού.

«Είμαι εδώ για να δω την πρόοδο εργασιών, η οποία έχει αρχίσει και η οποία αποκαθιστά τις σκεπές και τα εσωτερικά τοιχώματα εκεί που χρειάζεται στα σπίτια, τα οποία είχαν ακριβώς τη μεγαλύτερη ζημιά από την καταστροφή που έγινε πριν από μερικές μέρες. Το χρέος της γενικής γραμματείας της Περιφέρειας είναι να παρακολουθεί από κοντά την καθημερινότητα», είπε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αυτούς «που βοήθησαν πολύ στο να ανταποκριθούμε άμεσα με ταχύτητα και συνέπεια, αλλά και με ικανότητα γιατί μια αποκατάσταση δεν είναι μόνο η ταχύτητα, είναι το τι φτιάχνεται και πως φτιάχνεται με βάση τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν εδώ».

Η κοινωνική διάσταση της δημιουργίας και της ανάπτυξης που πρέπει να υπάρχει και πρέπει να δρομολογηθεί αποτελεί προτεραιότητα για τη Περιφέρεια, «είτε αυτό αφορά ό,τι κάνουμε σήμερα εδώ, είτε αφορά την προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ουσιαστικές θέσεις εργασίας και τις προϋποθέσεις παραμονής του νέου κόσμου στον τόπο του».

Μιλώντας για την μετεγκατάσταση του οικισμού, ο κ. Αγγελόπουλος έκανε λόγο για ένα μεγάλο σχέδιο μεγάλης διάρκειας σε χρόνο που έχει να κάνει με την ουσιαστική αλλαγή του προσανατολισμού μιας ολόκληρης περιοχής. Ενώ τόνισε ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη το καλοκαίρι μετά από προσπάθεια τεσσάρων μηνών «ουσιαστικά έληξε ένα θέμα ουσίας, το οποίο ταλαιπωρούσε πάνω από 20 χρόνια την περιοχή και τον δήμο. Περιλαμβάνει την δημιουργία ενός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, για το οποίο εργαζόμαστε όλοι. Από πλευράς Περιφέρειας ετοιμάζουμε προσφορά στον δήμο την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όλα τα υπόλοιπα, απ όποια από πλευρά απαιτούνται για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Έχουμε συνεργασία σ’ αυτό και λειτουργούμε με την προοπτική μέχρι το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο να είναι έτοιμο».

Ο τεχνικός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Αναστάσιος Παράσχου, με τη σειρά του, μιλώντας για τα 6 σπίτια που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, σε ό,τι αφορά τις στέγες τους με αποτέλεσμα να ντυθούν οι σκεπές προσωρινά από τους κατοίκους με πανιά και με πέτρες, τόνισε ότι «η ανταπόκριση της Περιφέρειας ήταν άμεση. Μέσα σε τρεις μέρες ελπίζουμε ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το θέμα, δηλαδή θα έχουν αποκατασταθεί και τα 6 σπίτια προκειμένου να συνεχίσουν τη διαβίωσή τους οι κάτοικοι με την ασφάλεια, όπως και πριν».

Για γενικό πρόβλημα που έχουν τα σπίτια στον οικισμό τους μίλησε ο πρόεδρος των Αθίγγανων Ροδόπης κ. Αχμέτ Μικίτ.

«Τα σπίτια εδώ έχουν γενικά πρόβλημα. Σχεδόν όλα τα σπίτια που είναι με λαμαρίνες χρειάζονται επισκευή. Μας ενδιαφέρει πιο πολύ να μετακινηθεί ο οικισμός.

Το βράδυ που είχε ανεμοθύελλες οι κάτοικοι του οικισμού είχαν βγει έξω από τα σπίτια τους και ανέβηκαν στις σκέπες για να μην φύγουν οι λαμαρίνες».

Τέλος, ο κ. Μικίτ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας για την υποστήριξή του, ενώ πιστεύει στη σύντομη αποκατάσταση του οικισμού.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.