Στο Αιγαιο των πειρατων

Κατερίνα Καριζώνη, «Το λυκόφως του Αιγαίου», Καστανιώτης, Αθήνα 2019

Αιγαίο, τουρκοκρατία, πειρατές, 17ος  αιώνας…
 
Εποχές μακρινές τις οποίες έχουμε συνήθως συνυφασμένες στη μνήμη μας με το πέπλο της τουρκοκρατίας που σκέπαζε βαρύ τα πάντα στον ελλαδικό χώρο μετά την Άλωση του 1453.
 
Κι όμως, το βιβλίο της Κατερίνας Καριζώνη, αυτής της τόσο έμπειρης Κυρίας της ελληνικής λογοτεχνίας και της ποίησης, αποδεικνύει ότι η παραπάνω ρήση δεν αληθεύει επακριβώς.
 
 Αντιθέτως, το Αιγαίο τον 17ο  αιώνα ήταν ένας τόπος σε αναβρασμό, ένας τόπος όπου κουρσάροι κάθε φυλής, Ρωμιοί, Φράγκοι και μουσουλμάνοι αλώνιζαν και όργωναν κατά βούληση, λεηλατώντας ανηλεώς καράβια, νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, συνάπτοντας συμφωνίες που δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να καταπατήσουν και ιδρύοντας, κάποτε, ευκαιριακά βασίλεια, κοιτίδες ελευθερίας και ανεξαρτησίας ενάντια στην οθωμανική τυραννίδα.
 
Η Καριζώνη σταχυολογεί και μας προσφέρει στο πιάτο τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές τις στιγμές από τις ταραχώδεις ζωές των πειρατών, των συντρόφων, των αντιπάλων και των οικογενειών τους, συνυφαίνοντάς τις σε έναν μαγευτικό όσο και ατμοσφαιρικό ιστό μυθοπλασίας. Ο Ούγκω ντε Κρεβαλιέ, ο Ιωάννης Κάψης, ο Μιχελής Μανιάτης, οι αδελφοί Τεμερικούρ και πολλοί άλλοι διαβόητοι κουρσάροι αποτελούν τους βασικούς ήρωες του βιβλίου που μας ξεναγούν στο μυστηριακό κόσμο του Αιγαίου, τότε που Φράγκοι, Βενετοί, Οθωμανοί και Έλληνες αγωνίζονταν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στα νησιά του μέσα από ένα πεδίο διαρκούς σύγκρουσης των θρησκειών και των εμπορικών συμφερόντων. Από τη Μάνη, μέχρι τη Μήλο, τη Μυτιλήνη, την Ικαρία και πολλά άλλα μέρη, η συγγραφέας μας προσφέρει μια πρωτότυπη περιήγηση, ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο του Αιγαίου και των δοξασιών του τον 17ο  αιώνα, μέσα από το πρίσμα του μαγικού ρεαλισμού, που υπόσχεται να μας καθηλώσει.
 
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: οι γλαφυρές, σχεδόν ποιητικές, περιγραφές, οι γρήγορες εναλλαγές τόπων και προσώπων, αλλά και η πρωτοτυπία του θέματος.
 
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι λάτρεις των πειρατικών ιστοριών και όσοι αγνοούν την ιστορία του ελλαδικού χώρου, και ιδίως των νησιών, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη

 
H Kατερίνα Kαριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή. Σπούδασε οικονομικά και είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στην Εθνική Τράπεζα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικά βιβλία, ιστορικά λευκώματα και βιβλία για παιδιά.
 
Εχει τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της «Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων» και με το βραβείο του περιοδικού «Αυλαία» για το συνολικό της έργο.
 
Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά με κριτικά σημειώματα, μελέτες και λογοτεχνικά κείμενα. Πεζά και ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε βαλκανικές γλώσσες, στα ισπανικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα πολωνικά και τα τουρκικά.
 
Επίσης, ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από τον Μιχάλη Γρηγορίου και ερμηνεύτηκαν από τους Σαβίνα Γιαννάτου, Δώρο Δημοσθένους, Καλλιόπη Βέτα και Τάση Χριστογιαννόπουλο. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και του Κύκλου Ποιητών.
 
*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος και συγγραφέας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.