Στο 98% η συμμετοχη των εργαζομενων της ΔΕΗ στην απεργια

Κυλιόμενες 24ωρες απεργίες από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη πραγματοποιεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μεταφέροντας την αντίδρασή της στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην ένταξη του ασφαλιστικού τους ταμείου στο ΙΚΑ. Στην Κομοτηνή, η συμμετοχή των εργαζομένων του ΑΗΣ Κομοτηνής στην απεργία φτάνει το 98% και το εργοστάσιο λειτουργεί με χαμηλό φορτίο και με προσωπικό ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο σταθμό της Κομοτηνής στη ΒΙΠΕ, Βασίλης Ταπατζάς μίλησε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο «Παρατηρητής», τόνισε την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων του στην απεργία, ενώ ζήτησε την κατανόηση των καταναλωτών. «Θα ήθελα να ξέρουν οι Έλληνες καταναλωτές ότι ο αγώνας μας δεν έχει σκοπό να τους ταλαιπωρήσει, εμείς τους θέλουμε μαζί μας κι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα εμείς ζητάμε εκ των προτέρων «συγνώμη»». Κάποιες πιθανές μικροδιακοπές μπορεί να προκληθούν όσο διαρκεί η απεργία.

Ο κ. Ταπατζάς
θέλησε να τονίσει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στη ΔΕΗ δίνει έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες του, με στόχο τη διασφάλιση του ασφαλιστικού τους συστήματος αλλά και τη διατήρηση των χαμηλών τιμολογίων της ΔΕΗ. «Έχουμε από τα χαμηλότερα τιμολόγια σε όλη την Ευρώπη. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που καταδικάσαμε τις αυξήσεις του 7% επί των τιμολογίων που έδωσε ο κ. Αθανασόπουλος. Τα δικά μας χρήματα ως εργαζομένων για τα ένσημά μας η ΔΕΗ τα επένδυσε σε μονάδες». Ο κ. Ταπατζάς εξήγησε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού τους ταμείου από το 1996 μέχρι σήμερα φτάνει τα 11,2 δις ευρώ.

Στις 25 Φεβρουαρίου, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη –Πετραλιά δήλωνε, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ότι δε θα θιγεί κανένα δικαίωμα σημερινών κι αυριανών εργαζομένων. Ο κ. Ταπατζάς θέτει το ερώτημα πώς διασφαλίζεται αυτό από τη στιγμή που θα περάσουν στο ΙΚΑ και προσθέτει ότι το ποσό του 11,2 δις ευρώ του ταμείου τους δεν αναφέρθηκε από την κ. Πετραλιά αν θα πάει στο ΙΚΑ. «Το ΙΚΑ είναι ήδη επιβαρυμένο, αν προστεθούν κι άλλοι 60.000, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τι θα γίνει; Το ζήτημα είναι ότι η περιουσία του ταμείου μας δε μεταφέρεται στο ΙΚΑ αλλά μένει στη ΔΕΗ. Μετά από δυο – τρία χρόνια θα πουληθεί η ΔΕΗ σε ιδιώτες και οι καταναλωτές θα πληρώνουν την κιλοβατώρα σε διπλάσια τιμή από τη σημερινή. Το σίγουρο είναι πως θα πάμε προς το χειρότερο. Οι αυξήσεις του 7% ανά εξάμηνο που γίνονται σχεδιάζουν να μπουν μέσα οι ιδιώτες στην παραγωγή ρεύματος. Δε μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ που έχει χαμηλά τιμολόγια γιατί εμείς σκεφτόμαστε τους καταναλωτές και δεν έχουμε σαν στόχο μόνο το κέρδος».

Ο κ. Ταπατζάς δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και την Πέμπτη που ολοκληρώνονται οι 24ωρες κινητοποιήσεις θα συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κι αν δεν υπάρχει εξέλιξη θα συνεχίσουν τις κυλιόμενες απεργίες. «Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι. Δεν κάνουμε πίσω» ξεκαθάρισε.

Εισαγόμενο το καύσιμο στις λιθανθρακικές μονάδες

Μιλώντας για τα σχέδια της ΔΕΗ για συνεργασία με τη γερμανική εταιρία RWE προκειμένου για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση λιθάνθρακα στην Καβάλα και τον Αλμυρό Βόλου, ο κ. Ταπατζάς μετέφερε τη διαφωνία των εργαζομένων και τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν αυτές οι μονάδες. «Σε ό,τι αφορά σ’ αυτές τις λιθανθρακικές μονάδες, το καύσιμο θα είναι εισαγόμενο. Είναι από τις πιο ρυπογόνες μονάδες και όλες οι εταιρίες του εξωτερικού που είχαν σχεδιάσει παρόμοιες μονάδες έχουν σταματήσει αυτά τα επενδυτικά προγράμματα.

Αυτές οι μονάδες που σχεδιάζεται να γίνουν στην Ελλάδα ήταν να λειτουργήσουν στη Γερμανία. Αντέδρασαν, όμως, οι εργαζόμενοι, πήγαν στην Αυστρία, αντέδρασαν οι πολίτες και τώρα τις φέρνουν σ’ εμάς. Αυτές οι μονάδες το 2012 που θα υπάρχει ποινική ρήτρα για τα καυσαέρια θα είναι ζημιογόνες. Κάθε μονάδα θα πληρώνει πρόστιμο 350 εκατομμύρια ευρώ. Ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, καταδίκασε τη συνεργασία των Γερμανών με τη ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΔΕΗ κάνει λόγο για γκαζόζες…

Γιατί ο κ. Αθανασόπουλος δεν κάνει μονάδες με λιγνίτη που είναι και δικό μας καύσιμο και επιλέγει τον λιθάνθρακα που είναι πιο ακριβός και πιο ρυπογόνος;» θέτει ως ερώτημα ο κ. Ταπατζάς.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.