Στο 80% η εκτελεση του εργου ανακαινισης της Τσανακλειου!

Πρόταση για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ των υπολειπόμενων εργασιών και ενός ακόμα υποέργου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης μέσα και έξω από το ιστορικό κτίριο της Τσανακλείου. Στο πιο απαιτητικό κομμάτι του έργου, που περιλαμβάνει τις κτιριακές παρεμβάσεις, οι προβλεπόμενες εργασίες έχουν εκτελεστεί σε ποσοστό περίπου 80%, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Κομοτηνής, κ. Δέσποινα Πάσσου.


Ταυτόχρονα διαμορφώνεται και ο περιβάλλων χώρος του διατηρητέου κτιρίου, έργο που χαρακτηρίζεται από λιγότερες τεχνικές απαιτήσεις και δυσκολίες. Τα παραπάνω, μαζί με την προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργικότητα των εσωτερικών χώρων του κτιρίου, εντάσσονται στο συνολικό έργο «Αξιοποίηση – Ανακαίνιση διατηρητέου κτηρίου Νέστορος Τσανακλή», το οποίο είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω προγράμματος της ΕΕΤΑΑ.

Εξαιτίας των προβλημάτων, που παρουσιάστηκαν στα μέσα της περσινής χρονιάς αναφορικά με τη χρηματοροή από ευρωπαϊκά προγράμματα, το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου μέχρι την εκπνοή του 2015 δεν κατέστη δυνατό να τηρηθεί. Οι εργασίες πάντως συνεχίστηκαν, ενώ ο δήμος Κομοτηνής αναζήτησε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει με ίδιους πόρους τη δαπάνη των υπολειπόμενων εργασιών.
 
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, τα μέλη του συλλογικού οργάνου θα κληθούν να εγκρίνουν την υποβολή πρότασης για ένταξη του υπολειπόμενου έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα στον άξονα Προτεραιότητας 2 και στη δράση 6γ.12.2, που χρηματοδοτεί την «Αποκατασταση, ανάδειξη και επανάχρηση διατηρητέων, ιστορικών και πολιτιστικών κτιρίων». Με την ευκαιρία ο δήμος προσθέτει στην πρότασή του ένα νέο υποέργο, προυπολογισμού 356.000 ευρώ, που, όπως μας εξήγησε η κ. Πάσσου, θα περιλαμβάνει συμπληρωματικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο της Τσανακλείου και την αξιοποίηση του μικρού κτιρίου που βρίσκεται στη νότια πλευρά και λειτουργούσε ως ηλεκτρομηχανολογικό κτίριο για την υποστήριξη της Τσανακλείου. Στο συγκεκριμένο κτίριο, σύμφωνα με την κ. Πάσσου, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν τουαλέτες και να φιλοξενηθεί το πυροσβεστικό συγκρότημα.
 
Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση του συνολικού έργου είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, χωρίς όμως να αποκλείεται το κτίριο-«κόσμημα» της Κομοτηνής, η νέα πια Τσανάκλειος, να είναι ετοιμοπαράδοτο κατά τι συντομότερα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.