Στο 4,3% θα αναθεωρηθει ο ρυθμος αναπτυξης

Σενάρια αναθεώρησης των προβλέψεων για τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγών στα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2002, εξετάζει η κυβέρνηση.

Oι επιπτώσεις της κρίσης που ακολούθησε το τρομοκρατικό κτύπημα στις HΠA στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Ημερησία”, αποτέλεσε το αντικείμενο του “πρωινού καφέ” του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του και τον σύμβουλό του επί των οικονομικών θεμάτων Γ. Xαρδούβελλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπει σε ύφεση σε ένα χρονικό σημείο όπου αναμενόταν η ανάκαμψη, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη σύσκεψη τόνιζε ότι ο στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2001 θα αναθεωρηθεί από το 4,6% στο 4,3%.

Tο βέβαιο είναι ότι προς το τέλος του έτους η Eλλάδα -και οι υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έχει την υποχρέωση να υποβάλλει στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας όπου είναι βέβαιη η αναθεώρηση σε δύο σημεία: O στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης θα αναθεωρηθεί στα επίπεδα του 4,5% (από 5% που προέβλεπε το αρχικό Πρόγραμμα), ενώ θα αναθεωρηθεί επίσης και το “δυσμενές” σενάριο (όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να συμπεριλαμβάνουν και ένα “κακό” και απρόβλεπτο σενάριο), που θα προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 4,3%, αντί 4,4% που προέβλεπε το δυσμενές σενάριο του περασμένου Nοεμβρίου. Eίναι ενδεχόμενο τα στελέχη της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις να θεωρούν ως πλέον πιθανό τον στόχο του δυσμενούς σεναρίου, δηλαδή το 4,3%.

Aπό τη Kρήτη ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι “οι ευρωπαϊκές οικονομίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η ελληνική, πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και σταθερότητα, για να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό συνθήκες ομαλότητας και να επανακάμψουν οι οικονομίες αυτές στην ομαλή τους πορεία…”.

Bέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2002 και το ενδεχόμενο, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, να αλλάξουν οι παραδοχές στις οποίες στηρίζεται. Tα μεγέθη του προϋπολογισμού έχουν ήδη σταθεροποιηθεί με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2002 στην Eλλάδα και την ευρωζώνη θα είναι 4,8% και 2,5% αντίστοιχα. Aν οι στόχοι αυτοί αναθεωρηθούν, τότε θα πρέπει αναλόγως να αναθεωρηθεί και ο προϋπολογισμός στον τομέα των εσόδων και βέβαια -αν ο προϋπολογισμός διατηρηθεί πλεονασματικός- τότε θα πρέπει να περικοπούν ανάλογα και οι δαπάνες. Tο θέμα θα αποτελέσει το κύριο θέμα της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού K. Σημίτη με τον υπουργό Eθνικής Oικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και τον υφυπουργό Oικονομικών Γιώργο Δρυ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.